Last news in Fakti

7 Януари, 2022 20:50 3 220 60

Урсула фон дер Лайен: Има значително напрежение от военния натиск на Русия върху Украйна

  • украйна-
  • урсула фон дер лайен-
  • ес-
  • европа-
  • еманюел макрон-
  • русия-
  • отбрана-
  • ек

Крайно време е отбранителната реформа в Европа да ускори темпото, каза тя

Урсула фон дер Лайен: Има значително напрежение от военния натиск на Русия върху Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на съвместната пресконференция в Париж с президента Еманюел Макрон относно програмата за дейностите на Френското председателство на Съвета на ЕС:

„Радвам се, че съм тук заедно с членовете на Комисията по повод началото на Френското председателство на Съвета. Франция поема тази голяма тежест в много специфичен контекст: здравната ситуация, свързана с COVID-19, продължава да буди безпокойство. Ние обаче действаме решително по отношение на ваксините. Това ни позволи да постигнем равнище на ваксинация от почти 70 % от общото население и почти 80 % от възрастните в Европа. Ние не само доставихме 1,2 милиарда дози ваксини на европейците, но същевременно изнесохме или споделяхме 1,5 милиарда дози ваксини в повече от 150 държави. Ние също така значително подкрепяме икономиката чрез програмата за възстановяване NextGenerationEU в размер на 800 милиарда евро.

Но това не ни кара да забравяме другите проблеми. Например, Вие казахте, че съседните на Европа региони са сцена на значително напрежение. Това се илюстрира от военния натиск на Русия върху Украйна и нейните заплахи към Молдова. Ето защо се радвам, че държава с политическа тежест и опит като Франция поема председателството на Съвета на ЕС в толкова деликатен момент. Защото гласът на Франция е висок и силен. И Франция отдава особен приоритет на Европа.

Пред нас предстои много работа. На първо място, разбира се, относно климата. Европейската комисия направи подробни и амбициозни предложения за постигане на нашата цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 55 % през 2030 г. Искаме да направим това по икономически и социално справедлив начин. Знам колко е важен за Вас този баланс, г-н Президент, и ние напълно споделяме тази амбиция. Затова разчитаме на Френското председателство да придвижи напред тези предложения.

Второ, цифровизацията. Нашата обща амбиция е да превърнем Европа в истинска цифрова сила в света, оформена в съответствие с нашите собствени правила и ценности. Миналата година направихме амбициозни предложения — нашите закони за цифровите пазари и услуги — за насърчаване на иновациите, като същевременно поставяме правила за демократична прозрачност на основните платформи. Надявам се и съм сигурна, че Френското председателство ще постигне бърз напредък по тези въпроси, тъй като, както знаем, те са в основата на тревогите на европейските граждани.

В по-общ план трябва да продължим да укрепваме нашия икономически модел, както посочвате - едновременно конкурентоспособен и социален. Работим за нов европейски модел на растеж, който, разбира се, се оформя от Зеления пакт, цифровите технологии, устойчивостта, в съответствие с NextGenerationEU. Той се основава на високи научни постижения, устойчивост и конкурентоспособност на европейските сектори. Тук отново се радвам, че нашите приоритети са сходни - например нашата инициатива за развитие на конкурентоспособен водороден сектор за постигане на целите на Европейския зелен пакт.

По повод този нов модел на растеж бих искала да спомена предложението на Комисията преди три седмици относно данъчното облагане на многонационалните дружества. Европейският съюз е един от първите, които прилагат тази историческа реформа относно минималната данъчна ставка, както е договорено от ОИСР и Г-20. Надявам се, че по време на Френското председателство ще постигнем бързо споразумение, тъй като тази реформа е необходима за справедлив световен растеж.

Друга важна тема е управлението на границите и укрепването на Шенгенското пространство — нашето пространство на свободно движение. Това пространство, което е в сърцевината на европейския проект, беше отслабено от редица кризи. Ето защо искаме да възстановим, запазим и укрепим отвореността на вътрешните граници на Европейския съюз. За тази цел през декември представихме предложения за реформи. Надявам се, че Френското председателство ще бъде в състояние да даде необходимия тласък на напредъка по този въпрос. Разбира се, това включва и укрепване на управлението на външните граници, борба с мрежите за контрабанда и работа с държавите на произход и транзитно преминаване. Ето защо искам също така да видя бърз напредък по нашия пакт за миграцията и убежището, който предлага този всеобхватен подход.

На следващо място, съгласни сме, че е необходим истински Съюз за отбрана. Съюз, който ни подготвя за бъдещи заплахи. Например следващата хибридна атака, независимо от това къде се случва. Нека постигнем съгласие по приоритетите си — благодарение на нашия стратегически компас, който е един вид Бяла книга за отбраната. Радвам се, че Френското председателство ще се ангажира с този въпрос. Очаквам с нетърпение обсъждането на тази тема на срещата на високо равнище през март. Вярвам, че е крайно време отбранителната реформа в Европа да ускори темпото.

Накрая бих искала да поговоря за нашите отношения с Африка. Разбира се, в контекста на пандемията от COVID-19 трябва да увеличим подкрепата си за този континент, както по отношение на ваксините, така и по отношение на икономическите последици. Отвъд тази криза обаче Африка, е ключов партньор за бъдещето на нашия континент, тъй като това е геополитическо, икономическо и демографско пространство, което ще бъде от съществено значение в утрешния свят. Ето защо очаквам с нетърпение обсъждането на начини за задълбочаване на нашето партньорство на срещата на високо равнище между Европейския съюз и Африка в Брюксел през февруари.

Това очертава една амбициозна програма за следващите шест месеца. Г-н Президент, можете да разчитате на ангажимента на Комисията. Благодарим Ви, че ни приехте тук.“


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    84 1 Отговор
    Къш ма, Урсуло! :D
  • 2 Смешник

    66 0 Отговор
    Не бях виждал дениска Джамбазова цял ден и си помислих че е надянал чалмата и потурите и е тръгнал за фронта да се бие срещу лошите руснаци, ама то се блъскало цял да напише поредната боза.

    Коментиран от #46

  • 3 дебеланкото

    67 2 Отговор
    Ако ковид сценария не успее,ще има истинска война!
  • 4 ЕРДОГАН5466

    65 1 Отговор
    ТЯ СИ ПРИЗНАВА ЧЕ НИЩО НЕ СТАВА ОТ ЕВРОСАЮЗА
  • 5 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    54 1 Отговор
    тая се държи като заплащаща орално!
  • 6 Ало

    63 0 Отговор
    Урула,гледай си далаверата с ваксините(вече боцкаш и децата също)....И НЕ СЕ МЕСИ ТАМ КЪДЕТО НЕ ТИ Е РАБОТА,ПРЕСТЪПНИЧКЕ!!!!

    Коментиран от #16

  • 7 Fewer

    49 0 Отговор
    Това е менторът на нашите боклуци....
  • 8 Някой

    57 0 Отговор
    Калъв военен натиск? Ако такъв имаше, щеше вече всичко да е в кафява субстанция. Особено, като се има в предвид фамилията на тази...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БгТопИдиот

    44 0 Отговор
    Урсула фон дер Лайен:
    Има значително напрежение от натиска на Обора върху Германистан и ЕССР!
  • 11 Напрегнат

    38 0 Отговор
    А, е имало напрежение ами, че напрягайте се де само да не оцапате протокола! Санкциики това ви е играта -голям страх ги гони РУСНАЦИТЕ от тях.
  • 12 Аламинут

    37 0 Отговор
    Домашната кобра днес е забравила за
    сертификати и зеленясала от плесен
    енергия.Наш те глупаци ,ще пробват с
    подпочвени води ,да светкат ламби.
    Има ли някой нормален,днес.Истерлясали сър.
  • 13 Fury

    49 0 Отговор
    Тази жена няма място на поста който заема просто не е за нея.
  • 14 Уили

    37 1 Отговор
    Ооо, ти защо още си жива, много имаш да плащаш за мръсотиите си .ършо
  • 15 Белгиско к ве

    41 0 Отговор
    Гнусна женица, вещица!
  • 16 факт

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ало":

    бе той наш кирчо не продаваше ли ваксини!?
  • 17 Hitler

    48 0 Отговор
    ТАЯ Е ПОДЛОГА НА БАБА МЕРКЕЛ...С МЪЖА СИ ПЕЧЕЛИ ОТ ВАКСИНИ,НАЛАГА ГИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ В ЦЯЛА ЕВРОПА(ЗАБЕЛЕЖЕТЕ-ТЯ НЕ Е ВАКСИНИРАНА,ЗАЩОТО ТОВА БИЛО НЕИН ИЗБОР!!!) ГЕРМАНИЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ПРЕСТЪПНИТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА...КОЛОНИЯ НА САЩ,А В САЩ ИЗБЯГАХА ВСИЧКИ НАЦИСТИ,И 59 %ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ТАМ СА ГЕРМАНЦИ!!! ЧЕТЕТЕ,И МИСЛЕТЕ ЗА КАКВА СВЕТОВНА ЛЪЖА СТАВА ВЪПРОС!

    Коментиран от #26

  • 18 Хахаха..

    27 2 Отговор
    Той ви постави ултиматум.Удари ви като Майк Тайсън.Трябва да се вслушвате.Трябва да слушате.Трябва да сте послушни..
  • 19 Урсула е секси

    7 15 Отговор
    Става за ..... Отвсякъде..
  • 20 Украiна е Россия

    30 1 Отговор
    и Россия е Украiна.Покрiнiна,пане.Ще се съберат.Но ще се лее кръв.Путин каза - след като боят е неизбежен,удряй пръв.Привет на всички русомразци.Как сме,как сме?
  • 21 За овце

    27 0 Отговор
    Акушерката само от натискане разбира.
  • 22 Балбазаур

    18 0 Отговор
    Това войнишко кепе, ала попски ръкав не ми е еродит или капацитет. Жалко за мъжете с ръце в джобовете от евро- парламента!
  • 23 ковидиотин

    18 0 Отговор
    Напрежението от натиска за ваксинации е по-голям и жертвите са много повече
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Майна

    23 0 Отговор
    украинците далеч не са единни в подкрепа за членство в НАТО". Ишченко казва, че мнозинството украинци не подкрепят членството в НАТО. Той съобщава, че подкрепата е около 40%, но дори и това малцинство е подвеждащо раздуто. Броят е нараснал до 40%, като вече не се включват украинци от проруските региони Крим и Донбас в проучванията. Той добавя, че дори когато подкрепата за съюз с Русия спадна, тя не мигрира към лагера на НАТО, а към неутралния лагер.
  • 26 Уса

    27 0 Отговор

    До коментар #17 от "Hitler":

    Вярно е потвърждавам.Половината САЩ са пълни фашаги и малоумници,като президента Бидон
  • 27 GnG

    17 0 Отговор
    Как се "избират" ( назначават ) АДМИНИСТРАТОРИТЕ, в европейската КОМИСИЯ ?!

    "Скритите факти от Лисабонския договор. 17.9.2019" - в ютуб
  • 28 гост

    22 0 Отговор
    Много неприятна жена.
  • 29 УРСУЛА ДА Я ОПЪНЕМ

    14 0 Отговор
    ДА Я НАЕБЕЦЯЛАБЪЛГАРИЯМЪЖЕТЕ

    Коментиран от #37

  • 30 Fury

    22 0 Отговор
    1914: Започва Първата световна война. Ротшилдите в Германия отпускат заеми на Германия, роднините им във Франция отпускат на Франция, а тези във Великобритания отпускат на британското правителство. В същото време те контролират и трите най-големи информационни агенции в Европа – Волф (Германия), Ройтерс (Великобритания) и Хавас (Франция), и манипулират общественото мнение в Германия, настройвайки го за война (тактика използвана и в днешно време в САЩ и ЕС за печелене на общественото мнение бел. ав.). Ето какво намерих за Ротшилд е това сега което се случва не е ли подбно.
  • 31 Урсула фон дер Лайен е ВЕЩИЦА и на КЛАДА

    20 1 Отговор
    ДА ИЗГОРИМ ВСИЧКИ ВЕЩИЦИ КАТО УРСУЛА
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Боби

    10 0 Отговор
    От книгата на Мартин Лутер-1543 год
    From Luther book "On the Jews and Their Lies" (fast translation from my lang):

    "The jews hold us prisoners in our country. They make us work with the sweat of the forehead to earn money and property for them, and they are next to the stove, indolent, flatulent, roasting pears, eating, drinking, making life beautiful and comfortable with our riches. They mock us, they spit on us, because we work, and we accept them as our inseparable lords, our masters and our kingdom. What should we still have to do, Christians, with this damned and infamous people of the Jews?"
  • 34 КОНТРАТА

    28 0 Отговор
    НАТО уж е отбранирелен съюз, а досега само е нападал суверени държави!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 нормален

    18 0 Отговор
    УРСИ ГЛЕЙ СИ ГЕРМАНЦИТЕ
  • 37 АХААА

    1 9 Отговор

    До коментар #29 от "УРСУЛА ДА Я ОПЪНЕМ":

    Особено форумните йебачи ...🤭

    Коментиран от #40

  • 38 Пфф

    18 0 Отговор
    Тая нема ли да мре вече???
  • 39 Браво Денисе

    12 0 Отговор
    браво преписвачо.Не трябваше ли и да коментираш?
  • 40 не може брат,чед

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "АХААА":

    тя опъва другите
  • 41 Антифашист

    28 0 Отговор
    Урсуло, вместо да дрънкаш за войни покажи какви договори подписа от наше име и колко плати за тези ваксини на фармафията? Щом решаваш от наше име без да ни питаш имаме пълното право да те разкатаем от проверки. Отговаряй, брюкселка гнидо!
  • 42 Изкукал

    21 0 Отговор
    бабишкер. А нашите правят всичко за пари. За пари и свирка ще й направят.
  • 43 Пю, пю, пю.....

    19 1 Отговор
    Чудя се кой е по-голяма мисирка....тая на снимката или тоя новинар?
  • 44 лоши времена

    23 0 Отговор
    Самозабравила се е! Изказва се по всички въпроси. Командва. И не знам защо всички я слушат. Нашите също. Ако продължават по този начин, най добре ще е ЕС да се разтури. Нормалното стана ненормално. Да си здрав стана престъпление. Здравеопазването се превърна в евтаназия. Просто нямам думи за днешните политици.
  • 45 еднополярна бабишкера

    14 1 Отговор
    Урсулката е от тия с яко изпилен мозък , за които нещата имат еднополюсен характер . Та дори един прост магнит има да полюса и да го строшиш па се образуват два полюса .
  • 46 Бравос

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Смешник":

    Накефи ме. Само че, ще те изтрие неграмотника
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Прррр

    10 1 Отговор
    Урсуз, чуш, пръъъъйй
  • 49 Кут, кут, куткудяк

    12 0 Отговор
    Нашата урсулка джамбазка се напъва цял ден и чудо....излюпи един запъртък
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Наш Кирчо

    15 2 Отговор
    СЛУШАМ И ИЗПЪЛНЯВАМ!!! ГОТВИМ СЕ ДА НАПАДНЕМ РУСИЯ,И ДА ВАКСИНИРАМЕ "УЖ НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО" ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 вили

    7 1 Отговор
    Тая овца защо си отклонява вниманието от подкупите на Пфизер и ръси тъпотии?
  • 54 1234

    3 1 Отговор
    Сатана да гориш
  • 55 Но нали нато

    6 0 Отговор
    ви пази бе,какви реформи.Питала ли си чичо сам,или само проветрение на устата.Когатов Европа не остане нито един американски войник,тогава може да се говори за европейска армия.Армия на Е С. Ако го има дотогава
  • 56 В.В.П.

    6 0 Отговор
    Хитлер в женски дрехи .Рептил и половина В аферата ,на К19,е изцяло вътре...Ейййй,върви в АДА!!,Лайен .Вземи у мъжа си !.Германия е най гадната утопия.,рай за курдустанците с тъпите ,миризливи дюнери.
  • 57 номад

    3 0 Отговор
    Украйна е руски област и част от Росия дори и Радев го каза
  • 58 Запознат

    2 0 Отговор
    Урсула е силно зависима и неграмотна: Европа трябва самостоятелно да може да се договаря със съседите си и трети държави ......всичко останало е във вреда на Европейските Наций......Само това го знаят всички граждани на ЕС Решенията трябва да са публични а не от плужеци в Европейската Комисия и Т Парламент. Хората по добре знаят кое е добро и кое лошо за тях..Европа е наи старата буржоазия моята я интересува само данъците и строенето на работещите......лошото тръгна от Европа което е посято в цял свят.
  • 59 Бор

    1 0 Отговор
    Орбан взима по добри решения.....в Европа не могат да го стигнат още 50години......Европа няма визия за 30 години...Урсула прави планове само до цикъла си.
  • 60 УМЕН

    1 0 Отговор
    Не че подкрепям Путин, ама тая фльорца единствено може да плямпа и да му извърти некой вувузел