Last news in Fakti

19 Април, 2013 10:53 633 0

Предлагат Романо Проди за президент на Италия

  • романо проди-
  • вот
Предлагат Романо Проди за президент на Италия - 1
Романо Проди (вляво) е новата кандидатура на Демократическата партия за президент на Италия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Секретарят на Демократическата партия в Италия Пиер Луиджи Берсани предложи на своите съпартийци да издигнат кандидатурата на Романо Проди за президентския пост на страната, съобщи агенция АНСА.

Предложението бе прието с пълно единодушие от асамблеята на лявоцентристите, които го приветстваха с овации, ставайки на крака. Проди двукратно е бил министър-председател на страната, той е и бивш председател на Европейската комисия към ЕС.

Иначе вчера, както се предвиждаше, второто гласуване за президент на републиката завърши безрезултатно, тъй като никой от кандидатите не можа да събере мнозинство от две трети от гласовете. Досегашният кандидат на лявоцентристите, 80-годишният Франко Марини, който бе фаворит за президентското кресло, не успя да получи необходимите му 672 от 1007 гласа, а остана с 521. Марини, бивш председател на Сената, бе подкрепен и от десният „Народ на Свободата“ на Силвио Берлускони, което раздели лявоцентристите и така той не получи нужния вот.

Ако се стигне до четвърто гласуване за заместник на сегашния президент Джорджо Наполитано, вече и обикновено мнозинство ще бъде достатъчно. Второто вчера обаче се оказа пълен фарс въпреки сериозната политическа криза в страната.

Парламентаристите подаваха празни бюлетини или вписваха върху тях невероятни имена – на актрисата София Лорен, на порноактьора Роко Сифреди (който се оказа 47-годишен и няма нужните 50, за да заеме президентското кресло), на бившия треньор на „скуадра адзура“ Джовани Трапатони или на покойния дизайнер Джани Версаче...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: