10 Януари, 2022 17:01 864 2

Последните 7 години са били най-топлите в историята

  • климат-
  • глобалното затопляне-
  • наводнение-
  • зелена енергия

През юли повече от 200 души загинаха, когато пороен дъжд предизвика смъртоносни наводнения в Западна Европа

Последните 7 години са били най-топлите в историята - 1
Снимка: shutterstock

Последните седем години са били най-горещите в историята в световен мащаб. Това обявиха от службата за мониторинг на климата на Европейския съюз, потвърждавайки, че 2021 г. се е присъединила към непрекъснатата топла серия от 2015 г., предаде "Франс прес".

В последната си годишна оценка Службата за изменение на климата "Коперник" е установила, че 2021 г. е била петата най-топла, докато последните седем години "са най-топлите години в историята с ясна разлика".

Средната температура през 2021 г. е била средно с 1,1-1,2 градуса над нивата в периода 1850-1900 година.

В тази връзка учените от службата призоваха за промяна.

След като емисиите на парникови газове променят климата на планетата, дългосрочната тенденция на затопляне продължи, а рекордно екстремно време обхвана света миналата година - от наводнения в Европа, Китай и Южен Судан до горски пожари в Сибир и САЩ.

"Тези събития са ярко напомняне за необходимостта да променим начините си, да предприемем решителни и ефективни стъпки към устойчиво общество и да работим за намаляване на нетните въглеродни емисии", настоя директорът на "Коперник" Карло Буонтемпо.

Глобалните нива на CO2 и метан, основните парникови газове, са продължили да се покачват и и двата са достигнали рекордни нива през 2021 г.

Нивата на CO2 в атмосферата достигнаха 414,3 части на милион през 2021 г., което е с около 2,4 ppm спрямо 2020 г., каза C3S.

C3S каза, че нивата на метан, особено мощен парников газ, са скочили през последните две години, но причините за това не са напълно изяснени. Емисиите на метан варират от добив на нефт и газ и земеделие до естествени източници като влажни зони.

Европа преживя най-горещото си лято в историята през 2021 г., след като топлият март и необичайно студеният април унищожиха овощните култури в страни, включително Франция и Унгария.

През юли и август средиземноморска гореща вълна предизвика интензивни горски пожари в страни, включително Турция и Гърция. Сицилия постави нова висока температура в Европа от 48,8C, рекорд, който очаква официално потвърждение.

През юли повече от 200 души загинаха, когато пороен дъжд предизвика смъртоносни наводнения в Западна Европа. Учените заключиха, че изменението на климата е направило наводненията поне с 20% по-вероятно.

Също през същия месец наводнения в китайската провинция Хенан убиха повече от 300 души. В Калифорния рекордно разбиваща гореща вълна беше последвана от втория по големина горски пожар в историята на щата, унищожавайки земята и изхвърляйки замърсяването на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цоликофер

    5 1 Отговор
    Затоплистите се активизираха. Има повишение на средните годишни температури, но е спорно доколко това е от човешка дейност. Според либерастите е от човешка дейност, според истински независими учени това е от повишена слънчева активност която е циклична.
  • 2 свиреп ОХЛЮВ

    2 0 Отговор
    Това е така , защото тогава на власт беше Бойко Борисов. Той е направил времето хубаво , за да плащат хората по-малко ток ! Питайте го , ако не вЕрвате !
Новини по държави: