Last news in Fakti

11 Януари, 2022 18:38 1 043 17

Европарламентът избира нов председател на 18 януари

  • европейски парламент-
  • давид сасоли

В съобщението се допълва, че евродепутатите ще отдадат почит към Давид Сасоли идния понеделник при откриването на първата за годината пленарна сесия в Страсбург

Европарламентът избира нов председател на 18 януари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент ще избере на 18 януари следващия председател на институцията. Това се посочва в съобщение на ЕП по повод кончината на досегашния председател Давид Сасоли.

Уточнява се, че до избора ЕП ще бъде ръководен от досегашния си първи заместник-председател Роберта Мецола (Малта, Европейска народна партия - ЕНП). Очаква се Мецола да бъде избрана за ръководител на институцията до края на законодателния мандат през 2024 година.

По силата на споразумението между парламентарните политически сили, председателите на ЕП се избират с мандат, равен на половината от мандата на евродепутатите. Така за един законодателен мандат ЕП се ръководи последователно от двама председатели, излъчени от първите две по численост парламентарни групи.

Сасоли, евродепутат от групата на Социалистите и демократите, бе избран на 3 юли 2019 г. и мандатът му завършваше този месец. ЕП отбелязва, че предстоящият избор на председател не е пряка последица от неговата неочаквана кончина.

В съобщението се допълва, че евродепутатите ще отдадат почит към Сасоли идния понеделник при откриването на първата за годината пленарна сесия в Страсбург.

Поклонението пред покойния председател на ЕП е насрочено за четвъртък в Рим, а погребението ще бъде на следващия ден.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковалски

    13 3 Отговор
    До 18 октомври ЕС може вече да не съществува!
  • 2 аде

    11 2 Отговор
    да идва следващия предател на европейските интереси на висока заплата
  • 3 12321

    13 2 Отговор
    Какво е станало със Сасоли? Да не е ваксиниран или се е самоизолирал?

    Коментиран от #7

  • 4 Виталия

    4 4 Отговор
    Интересен съдбовен знак! Избран бил Давид на истинската ми майка на рождения ден 03.07. (Тя е в БиХерц.). Сега на 18.01.2022 нов избират. Значи ЕС имат страшни гафове спрямо Западни Балкани !
  • 5 kopipast

    6 4 Отговор
    "...Мецола внесе поправка в резолюцията за България през октомври миналата година, според която протестите срещу правителството на Бойко Борисов са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен..."
  • 6 Майна

    15 2 Отговор
    Не забравяйте ,че ГЕРМАНСКИЯ КОМИТЕТ на Райнер Фюелмих в момента води съдебна битка срещу ИЗМИСЛЕНАТА ,,ПЛАНДЕМИЯ,, ,комитетът е от 10 000 медицински капацитети,сред които изобретателят на генните терапии ,вицепрезидентът на Пфайзер и хиляда адвокати...БЛЕСТЯЩИ ЕКИПИ, КОИТО СА УБЕДЕНИ, ЧЕ ПОБЕДАТА ИДВА СКОРО! ЧОВЕЦИТЕ СЕ СЪБУДИХА И ГИ ПОДКРЕПЯТ!
  • 7 гадно

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "12321":

    Явно е голяма тайна какво точно е станало със Сасоли макар, че всички се досещат.

    Коментиран от #13

  • 8 Защо не е важно

    16 0 Отговор
    Председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли почина на 65-годишна възраст ..... Той е бил приет в болница в родната си Италия на 26 декември заради "сериозни усложнения", свързани с имунната му система. Мир на ваксината му.
  • 9 Сандо

    3 3 Отговор
    Какво ни засяга нас?Все от същия развъдник ще е.
  • 10 Троглодит

    4 4 Отговор
    Си Дзинпин одобри строежа на град Севернокитайск в новоосвободените сибирски територий.
  • 11 Тов. Членин

    2 4 Отговор
    Друзья , не се подигравайте със смъртта , че нали знаете кого очаквам да ме смени ,рано или поздно ..

    Коментиран от #17

  • 12 Дуай Липа

    9 0 Отговор
    и нито дума за причината - "където бе приет на Коледа с дисфункция на имунната система."
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Охо

    7 0 Отговор
    Мигновено ме изтриха... само при споменаване на публикация за нови проблеми с автоимунната система... Май властта се е стреснала.
  • 15 Сивата чапла

    3 0 Отговор
    Да представи зелен сертификат!
  • 16 Гробокопачите

    1 0 Отговор
    Скоро всички ще измрете! Тези,които са се ваксинирали с истинска ваксина а не с букет от витамини.Нулирането на имунната ви система започва от първата игла и става безвъзвратно.До 6 години ще останат само скопени инвалиди а останалите -сбогом и алилуя.Който гроб копае другими,сам пада в него.
  • 17 Малките сиви клетки

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тов. Членин":

    Най-сигурното нещо в живота е смъртта.
Новини по държави: