Last news in Fakti

15 Януари, 2022 04:15 1 885 26

15 януари 1992 г.: България първа призна независимостта на Македония

  • българия-
  • призна-
  • северна македония

След посредничеството на президента Желю Желев го направиха Турция и Русия

15 януари 1992 г.: България първа призна независимостта на Македония - 1
Снимка: БГНЕС

На 15 януари 1992 г. България първа в света призна независимостта на Македония. Това стана, след като на 8 септември 1991 г. гражданите на тогавашната югославска република Македония бяха призовани да се произнесат по въпроса "Подкрепяте ли независима и суверенна Македония с право да встъпи в бъдещ съюз на югославските държави". На референдума гласуваха общо 71.85% от регистрираните гласоподаватели, които в голямата си част - над 90% - се обявиха за създаване на независима държава. На 18 септември 1991 г. Събранието на Република Македония прие официална декларация за признаване на резултатите от референдума и за обявяването на независимостта на страната.

България беше първата държава в света, която призна македонската независимост. Това стана с декларация на Народното събрание на 15 януари 1992 година. Малко след това с посредничеството на президента Желю Желев Русия също призна независимостта на Македония.

Имаше няколко вида съображения, каза тогава Желев. Конюнктурните бяха да не си помислят, че ние се ослушваме и имаме претенции към Македония. Също така да не помислят, че сме зависими от решението на Запада. Всъщност България предприе тази крачка в противоречие с решението на Европейския съюз, който не можа да вземе такова решение поради противопоставянето на Гърция. Турция стана втората страна, която призна Македония. Тя направи това по настояване на България, припомня в. "Марица".

"На среща с тогавашния турски премиер Сюлейман Демирел аз подчертах, че Турция трябва да признае Македония, което е от много голямо значение за стабилизирането на Балканите. Иначе тя лесно може да стане жертва на вътрешни безредици или на окупация. Демирел гледаше в ъгъла на стаята и каза: “Само след седмица ще признаем Македония”. Така и стана", разказа по-късно Желев.
Русия беше третата страна, която призна Македония около 6 месеца по-късно, и то пак по настояване на България.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джок Съдбата

    32 2 Отговор
    "България първа призна независимостта на Македония"

    Похвално, но нашите братя македонци не оцениха този жест.
  • 2 Трезвомислещ българин

    34 1 Отговор
    Ако имаше далновидни политици , каквито България няма в най- новата си история, още тогава щяха да използват удобния момент за решаване на спорните въпроси. А нашите дори и танкове им подариха. Е, "братята" македонци ги предадоха за скраб, но това е друга тема.

    Коментиран от #6, #12

  • 3 Развийш ли

    27 1 Отговор
    Огромна грешка да ги признаеш просто ей така Харабийската
  • 4 най-необразованите дипломати

    24 2 Отговор
    Макетата не заслужават ни мипост , ни прошка и това важи не само аа пол. класа, но за цялото им общество . За да подържат Сталинските завети , че са “велики македонци “ , те са готови на всякаква подлост и измама, за да затрият България. Изключително дразнещои с нищо не е оправдано , снизхождението на бълг. политици към СМакедония . За да угодят на чужди интереси , поставят България в унизително положение НИЕ да доказваме , че сме прави , а от макетата , никой не иска да доказват нищо. Нашата дипломация проваля България и ще си получат заслуженото на изборите .
  • 5 Активист на БКП

    15 0 Отговор
    Тъпата ЖЕЛКА

    Коментиран от #7

  • 6 Кюстендилският

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трезвомислещ българин":

    150 танка ! С очите си ги видях на Кюстендилската гара !!?

    Коментиран от #10

  • 7 То пък вие?

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Активист на БКП":

    А бе ти откога не си си плащал членския внос?

    Коментиран от #8

  • 8 Активист на БКП

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "То пък вие?":

    И днес си плащам ! Венсеремос БКП!
  • 9 Те затова ни псуват

    8 0 Отговор
    И ненавиждат, а не е трябвало, както сърбия не признава косово, всичко на този свят се връща
  • 10 Дадоха им ги, за да не ги

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кюстендилският":

    Закачат другите от разпадаща се югославия, беше знак за сърбите да не си и помислят техните работи
  • 11 МНОГО БЪЛГАРИ СЪЖАЛЯВАТ

    10 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ Е ЖИВ ЖЕЛЮ ДА ВИДИ В КАКВО СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ НАЙ ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ А НА МАКЕДОНЦИТЕ МА.....йНа. Та. Им.....
  • 12 Танковете

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трезвомислещ българин":

    Препродадоха ги на една по-малка азиатска държава , при това на добра цена.
  • 13 ха ха

    7 1 Отговор
    Личи им на макетата, че семката им е българска! Дадеш им шанс и те го профукат... ;)
  • 14 На "МАКЕ", ДОБРО, по добре ...

    7 1 Отговор
    изяш "л@йно", а тук умни са казали: "Никое добро, за "маке" не остава неНАКАЗАНО"!
  • 15 Кинолог

    4 0 Отговор
    Храни 🐶 да те лае...
  • 16 9668

    10 3 Отговор
    2022г - България първа се отказа от историята си и официално я подарява на Македония! Много похвално! Народе не разбрахте ли, че в новото предложение след заседанието на президента и депутатите, са отписали най-важното условие “общата история”?!! Май не, няма и да го разберете! Всичко е концентрация върху поправка на конституцията да включат българите в Македония в нея и омразата да спре - нищо повече като условия! Въпросният договор и новото предложение ги няма никъде за са ги прочете народа! Това управление ще погуби България за 5лв! Оставка на всички продажници!
  • 17 човек от народа

    9 0 Отговор
    голяма грешка ! но грешките от този период бяха нещо нормално при недоразуменията Ж. Ж. и Ф. Д.
  • 18 един от многото

    8 0 Отговор
    И македонците първи и най бързо забравиха този факт!
  • 19 ГоляматаГлупост

    7 2 Отговор
    Най голямата простотия извършена от тогавашното правителство и президента Ж,Желев.България тогава имаше най силната армия на Балканите и само трябваше да влезне в Македония и да си я вземе.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 И тогава и сега

    3 0 Отговор
    седесарските главатари не обясниха защо признаха тази псевдодържава и за пореден ни вкараха във филм на ужасите. Те даваха ли си сметка за последиците от това прибързано и необмислено действие? Политическата суета ни излиза твърде скъпо,но отговорност -никаква.
  • 22 Смех

    4 1 Отговор
    КОй и защо признава не реална държава....Това изобщо не трябваше да се случва, Македония не е държава и не заслужава не зависимост...
  • 23 таке даскалот

    2 0 Отговор
    Алооооо , джурналяги !!! И да го хвалите и квото и да натрапвате на нас читателите ние не сме малоумни , а даже много добре си помним , че Ж.Желев бе измислен селски " водач " на ДС въстанието !!! Да той ако беше стойностен политик и т.н. нямаше и да го знаем !!! А , че направи купища простотии и гафове е безспорно , ноооооо никога не му е пукало и не му пука за нас , които сега се печеме на " запаленият от него огън и ще се печем и ние и нашите прапра внуци щото един канадец ще ни насади отново на нов , още по-силен огън !!!
    Защо не си зададете простичкият въпрос : Защо имено точно БГ е първа ???!!! А това , което пишете за "голямото влияние " над Демирел , респективно РТурция , едно , че е откровенна лъжа , а също така предизвиква бурен смях !!! Вместо да отбелязвате това действие като може би най-голямата ПРОСТОТИЯ , сътворена от български политик , вие съчинявате нови ПРОСТОТИИ !!!
  • 24 Честен

    1 0 Отговор
    Най-голямата грешка на президента Желев. Но какво да се прави търгува човека, ама няма и представа как.
  • 25 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    Може и да сме първите, които вече не ги признава...
  • 26 Факт

    0 0 Отговор
    .Тогава беше хубаво и с поглед за някаква дребна печалба нали?Сега плачат като изневерели вдовици ..Потркепа на Вардарска за Ес