Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 12:28 1 817 8

Латвия е готова да развива атомна енергетика

  • атомна енергетика-
  • латвия-
  • аец-
  • енергетика-
  • роберт зиле

Латвия изрази готовност да развива атомна енергетика с малки реактори

Латвия е готова да развива атомна енергетика - 1
Снимка: Shutterstock

След Естония и Латвия изрази готовност да развива атомна енергетика с малки реактори. Това стана ясно от думите на вицепрезидента на Европейския парламент и евродепутат от Латвия Роберт Зиле, цитиран от интернет портала rus.lsm.lv.

Позицията му е продиктувана от ситуацията с високите цени на енергоносителите. Зиле е убеден, че след края на отоплителния сезон цените няма да паднат до нивата от 2020 година. Освен това, все по-голям натиск върху традиционните енергоносители ще оказва и зеленият курс на Европейския съюз.

Роберт Зиле предложи да се замени природният газ в енергийната структура на Латвия с атомна енергия. „Това биха могли да бъдат така наречените модулни АЕЦ. Ще бъде хубаво, ако успеем да направим нещо такова заедно с естонците“, коментира той. И добави, че прибалтийските страни трябва да вземат предвид опита на Швеция и Финландия, които имат „много възобновяеми енергоресурси, но и в двете страни има атомна енергетика“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гадно

    10 3 Отговор
    Ама как така зелените талибани от ЕС разрешават само перки и слънчеви колектори всичко друго било вредно.

    Коментиран от #5

  • 3 Бойко ръба

    15 1 Отговор
    Ако през последните 12 години се беше построил АЕЦ Белене или към АЕЦ Козлодуй бяха добавени реактори , сега щяхме да сме топ 1 износител и да ги изплатим, които и да е от двата проекта за нула време. Слаби политици, слаба държава.
  • 4 Мхм

    11 3 Отговор
    Ама то Финландьите са с руски реактори.Решиха да разнообразят с фенски обаче немците Зименс се набутаха саботиваха глупавите франчуля и провалиха проекта после финландците пак се върнаха към руските реактори.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Досев нюз

    11 1 Отговор
    Тези нали бяха срещу руския агресор.От къде ще вземат технология за малки ядрени централи когато с такава разполага само Росатом.

    Коментиран от #8

  • 7 БгТопИдиот

    3 0 Отговор
    Тези кой бяха ??
  • 8 Ами те

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Досев нюз":

    Вече май не са толкова сигурни в "руската агресия" (както и всеки здравомислещ човек)........вече доста години и те ядат "евроатлантическите" гов на, така че се научиха какво се очаква от тях - да бъдат овчето стадо дето западът за дои, стриже и коли........фронтови държави с територии, подходящи за нанасяне на удари по Русия, а те самите да са пушечното месо! Ами и на тях им омръзна, както и на нас........очаквам след това изявление за малките ядрени реактори някой виден евроатлантик да отиде там и да им размаха пръст, да им опъне ухото и да им обясни с назидателен тон че така не може, не е демократично и трябва да се откажат от проекта, както и от всичко дето може да им носи полза........освен ако "господарите" също няма да имат файда от него! Бъдете сигурни, че всички народи в Източна Европа с нетърпение очакват Русия да изгони ЗАПАДналите от техните държави и да ги освободи от това модерно демократично робство, което ни е наложено насила!
Новини по държави: