Last news in Fakti

29 Април, 2013 17:34 881 0

Петима лекари в Косово осъдени за трафик на органи

  • съд-
  • косово-
  • прищина

Петима лекари в Косово са осъдени по обвинение за трафик на органи, предаде Би Би Си.

Процесът, воден от ЕС магистрати, започна през 2011 г. и в над 100 съдебни заседания бяха изслушани над 80 свидетели – донори и рецептиенти.

Кълбото с нелегалните трансплантации започва да се разплита през далечната 2008 г., когато турчин припада на летището в Прищина след като е продал бъбрека си. Полицията нахлува в клиниката „Медикус“ и установява, че само за 2008 г. са извършени нелегални трансплантации.

Разследването разкрива, че донорите са набирани от бедните страни от Източна Европа и Централна Азия. На тях се заплащало по 15000 евро на бъбрек. В същото време органите били трансплантирани на богаташи за 100 000 евро. 

Пет години от едностранното обявяване на независимост Косово страда от слаб съд и висока корупция. Мисията на ЕС – Eulex се нагърби с важни дела като това за трафика на органи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА