Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 13:39 12 767 40

Хлябът и храните: защо цените в Германия полудяха?

  • германия-
  • хляб-
  • икономика-
  • хранителни продукти

Чуват се дори и предложения помощите за безработни да бъдат увеличени със 100 евро месечно заради поскъпването на храната

Хлябът и храните: защо цените в Германия полудяха? - 1
Снимка: DW

Германия се слави с евтините си храни. Само 12% от доходите на хората отиват за хранителни стоки и безалкохолни напитки. Тази година обаче има огромен скок в цените. Пазарът на хлебни изделия е красноречив пример.

С над 15% смята да увеличи цените на своите хлебни изделия Оливер Клайн. Управителят на голяма верига от пекарни ще вдига цените на два пъти – през пролетта и през есента. Човек може да го разбере, като погледне сметките му за газ. През декември неговите пещи са изразходвали газ за 16 000 евро, а пред януари - и то при спаднало производство - за 35 000 евро. Клайн, който управлява около сто пекарни в Северен Рейн-Вестфалия, не помни през 30-годишната му професионална биография да е имало такъв ръст на режийните.

Освен цените на енергоносителите, в пекарския бранш големи проблеми създава и поскъпването на другите суровини. Енгелберт Шлехтримен, който ръководи три пекарни в Кьолн, е принуден да плаща за маслото и брашното 50% повече, отколкото преди година. С други думи, той също трябва да вдига цените. Но тук дебне един проблем, който е отдавна известен на пекаря.

Хората ще купуват другаде

„При това положение клиентите ще променят потребителското си поведение“, казва той. Неговото опасение е, че някои от тях ще се ориентират към по-евтини хлебни изделия, каквито се предлагат в големите търговски вериги.

„Ще трябват безкрайно много усилия, ако искаме изобщо да видим някакви пари“, казва той. Според него тази ситуация ще докара до фалит много малки пекарни.

Второто повишаване на цените, предстоящо през есента, за което говори Оливер Клайн, се дължи на решението да бъде вдигната минималната работна заплата. Първата степен на това решение влиза в сила през юли, когато часовата ставка се покачва от 9,82 на 10,45 евро. А от 1 октомври минималното заплащане вече ще бъде 12 евро на час. Заплащането в пекарните по принцип е ниско, а работата с клиенти изисква доста персонал, така че в този бранш новото минимално заплащане ще има сериозни последици.

Клайн казва, че продавачките с опит в неговата верига и сега взимат повече от 12 евро на час. По-малко в бранша изкарва помощният персонал, но не само той ще спечели от новата почасова надница. Защото вдигнеш ли заплащането на един 18-годишен начинаещ работник, който може би още живее при родителите си, по-опитните служителки и служители също ще поискат повишение. „Мисля, че ще възникне определен натиск за вдигане на заплащането по цялата верига – от горе до долу“, казва Клайн.

Хлебните изделия в неговите пекарни ще поскъпнат с 15% тази година, като Клайн смята, че това поскъпване се дължи поравно на поскъпналите суровини и на новата минимална работна заплата. Но не са само хлебните изделия и печивата. Според едно допитване на Института ifo две трети от производителите на хранителни стоки очакват ръст на цените през идните месеци. Храните в Германия може да поскъпнат с цели 7 на сто, смятат икономистите.

Храните в Германия са относително евтини, но не за всекиго

Всъщност, храните в Германия са относително евтини. Както пише изданието „Митерцайтунг“, в други страни като Австрия, Франция, Дания, Норвегия, Ирландия или Гърция хранителните стоки и безалкохолните напитки са по-скъпи, отколкото в Германия. Най-скъпо е в Швейцария, където цените са с 60% над германските.

Разбира се, цените на храната винаги трябва да се съпоставят с доходите в съответната държава. Но и при тази сметка храната в Германия пак изглежда евтина: тук само 12% от доходите на хората отиват за хранителни стоки и безалкохолни напитки.

Статистически погледнато, по-евтино излиза на потребителите единствено в Австрия, Ирландия и Люксембург. Независимо от това обаче близо два милиона германци ден след ден взимат храна от обществените кухни за бедни. Чуват се дори и предложения помощите за безработни да бъдат увеличени със 100 евро месечно заради поскъпването на храната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бл.134 в Зап. парк

    72 2 Отговор
    Да благодарят на ЕЦБ , Лагард и останалите мафиоти

    Коментиран от #27

  • 2 г-жа Миндер

    53 0 Отговор
    Питайте г-жа Миндер, защо?
  • 3 Иванушка

    69 1 Отговор
    Германия да подкрепи Украйна за присъединяване към Донбасс и цените ще се оправят ))
  • 4 БОЛШЕВИК

    96 4 Отговор
    Още не са почнали санкциите от Русия, чакайте да видите тогава какво ще стане в западния капиталистически свят!
  • 5 BAKO

    70 9 Отговор
    НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ПРОБЛЕМИТЕ НА ТАЗИ ИСЛЯМСКА КОЧИНА !
  • 6 QR Виза

    52 3 Отговор
    "Чуват се дори и предложения помощите за безработни да бъдат увеличени със 100 евро месечно заради поскъпването на храната". А в Гърция всичко е наред и Мицотака дори взима всеки месец по 100€ от всеки пенсионер, който отказва да признае ковид господството на Новия ред от Неа демократия!
  • 7 Последния Софиянец

    58 2 Отговор
    Заради Украйна и още ще полудеят.
  • 8 Лейка

    24 33 Отговор
    Дойч Веле пак се изходи. А за тези които публикуват тази статия тук, да не говорим. Германия е презадоволена и цените са ниски! Няма ли да спрете вече с фейк новини?

    Коментиран от #10, #29

  • 9 Зззз

    59 1 Отговор
    Хахаха, има една проста единица сред редовно коментиращите който е сигурен ,че ЕС ни храни,а НАТО брани!ХАХАХА, добре ще ни нахрани ,а как ще ни брани малиий!

    Коментиран от #13, #16

  • 10 БОЛШЕВИК

    32 3 Отговор

    До коментар #8 от "Лейка":

    Ще им преседне, презадоволените.
  • 11 ха ха

    40 2 Отговор
    Така става като се занимавате със зелена вуду магия. Отидете и погалете по главата фрустрираното Грете. Двата милиона из кухните ще ви се видят нищожни като тръгне гладът из Африка и БИ... А, да не забравя! И си сложете още някоя министърка на войната, че да ви пази...
  • 12 🤔 Защо ли?

    56 0 Отговор
    Защото се управлява от тъпи американски подлоги!😄😄😄
    Цените ще излетят🚀 в космоса 🚀
    И алчността все още не е забранена!
  • 13 ха ха

    29 0 Отговор

    До коментар #9 от "Зззз":

    Сега като си тръгне Столтенберг, ще последва едно сигнализиране на добродетели с някой менструиращ генерал на чело... Ще водим война в кухнята с поредната порция веганско свинско...
  • 14 ЕС - БУКСУВА !

    20 0 Отговор
    Очаква ни ПРОСПЕРИТЕТ в Обединяване на Народа в Движение " ШМАЙЗЕР " в общи усилия за установяване НАРОДНА ВЛАСТ у нас !
  • 15 гост

    17 25 Отговор
    Айде стига с евтини сензации,нищо не е ,,полудяло "в Германия освен.....знаем какво. При минимална заплата малко над 1500 евро, това че някои храни са поскъпнали с 5-6 % нищо не е. Пекарни,мекарни,все тая,хляба е вреден и се дебелее от него.Всеки малко грамотен може да отвори в интернет, брошурите на К и Л.....л в Германия и да види кое колко струва.Както и брошури на други хр.вериги.И съответно да ги сравни.А за тока и водата нещо, Че са по -евтини от БГ?

    Коментиран от #35, #37

  • 16 Хи хи хи

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "Зззз":

    Е как ще ни брани? Ами както Донецк и Луганск отбрани:)) ама ние няма да имаме късмета на Донецк и Луганск...
  • 17 хХх

    41 0 Отговор
    Цената на борсата в Холандия на:
    газ
    нефт
    злато
    литий
    въглища,
    стомана и т.н.
    е скочила с 15 % след вчерашното изявление на Путин.

    Коментиран от #20

  • 18 Димитров

    30 0 Отговор
    Защото първо полудяха техните управници!
    Но,те са богати ще се оправят,да му мислим ние!
  • 19 Българският народ БЕДНЕЕ

    28 0 Отговор
    С всеки изминат ДЕН и ЧАС ! Заемите с които страната ни е ЗАНАТРУПАНА , нямат връщане и за 100 години напред ! Тази днешна политика е БЕЗУМИЕ И КРИМИНАЛНА ВАНДАЛЩИНА !
  • 20 БОЛШЕВИК

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "хХх":

    Нека скача всичко, сега има много заграбени капитали в малко на брой мошеници. Нека им се стопяват заграбените капитали, тия къде нямат какво да изгубат не се плашат от нищо.

    Коментиран от #28

  • 21 Както и да я УСУКВАМЕ !

    26 0 Отговор
    Всичко зависи от ОСЪЗНАВАНЕТО на ШИРОКАТА НАРОДНА МАСА в поемане на ПЪТ към ПРАВДАТА !
  • 22 Иванушка

    47 2 Отговор
    Всъщност Шолц спря сертифицирането на Северен Поток 2 и това е причината за Кризата в Германия.
    Явно че прости политици има не само в България но и в Германия. Да си разсипеш икономиката, пазара и народа заради американските "Национални Интереси" е Престъпление и Геноцид. А Зимата идва само след шест месеца. Да не се наложи Русия да спасява Германия от собствените и "управници" еднодневки.

    Коментиран от #32

  • 23 Gucci x Balenciaga

    16 0 Отговор
    Да обръщат на galet kebab като новите европейци
  • 24 6A13TT

    24 0 Отговор
    Спокойно, нещата ще се оправят със спирането на СП2
  • 25 И кво шъ прайм сега

    42 1 Отговор
    Европа е бедна на изкопаеми суровини. Нещата отиват в канала. Никой не може да спре човек, който е решил да се самоубие. И четвъртият Райх ще потъне.
  • 26 Я виж

    9 6 Отговор
    Значи в Германия ще издържат даже при удвояване на цените на хляб и хлебни изделия. Там регулатор може да бъде крайният клиент, но те са търпелива и дисциплинирана нация и това няма да се случи. Засега
  • 27 Това е Пропаганда - Дойче Веле

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бл.134 в Зап. парк":

    Цените в Германия изобщо не са полудяли. Пълни измишльотини. Ако там разходите за храна са около 15% от нетните доходите,то колл са тези в България - може би 30-40%? Там е разковничето. Нека да гледаме себе си и да наричаме нещата с правилните им имена-Илчовски го каза в пряк текст - унищожиха местната продукция или я изнасят, за да може да внасяме боклук от Китай, Германия и т.н.. Това правителство не се бори с порочните практики. Дори няма и най-малко движение в тази посока. Но ако става въпрос да се плюе по Русия вкупом с ЕС, САЩ и НАТО, тогава реагират мигновено! Снощи излезоха със становище по речта на Путин за отрицателно време... А като стане въпрос за реформи, присъди и разследвания се почват едни приказки, че има трябвало време, че работели, че проверката теаела 3 месеца и подобни щуротии. Там да се концентрират, не във враждебно настройване към страната, която не само България е спасила, но и страните от цяла Европа от изчезване! Респект към Русия и руския народ и срам за НАТО и всичките поддръжници на това да убиват хора както сториха без да имат право в Ирак, Авганистан и Сирия. Срам, че ние сме излъчи ли представители, които от наше име да искат да хвърлят бомби и да убиват хора! Срам и варварство!

    Коментиран от #30

  • 28 Хмммм

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "БОЛШЕВИК":

    Ти да не мислиш че държат капиталите в зелена тоалетна хартия?
  • 29 Гошо

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лейка":

    https://.investor.bg/novini/130/a/proizvodstvenite-ceni-v-germaniia-narasnaha-s-nai-byrziia-si-temp-ot-73-godini-346340/
    нещо май вече не е баш така Да видим след днешните изхвърляния за СП 2,на тоя дето е канцлер ,как ще изглежда същата таблица на производствените разходи
    Когато Господ иска да погуби някого първо му взема акъла
  • 30 Гошо

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Това е Пропаганда - Дойче Веле":

    https://.investor.bg/novini/130/a/proizvodstvenite-ceni-v-germaniia-narasnaha-s-nai-byrziia-si-temp-ot-73-godini-346340/
    Не е баш пропаганда тоя път ,да кажем полуистина
  • 31 Механик

    28 0 Отговор
    Цените полудяха, щото капитализма даде фира. Е това е единствената истина.
    Когато социалимът даде фира, цените в соц. страните бяха полудели. Сега са на ред капиталистите,
    Кофтито при нас е, че сме все от страната на булката.
  • 32 ха ха

    22 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иванушка":

    Да, бе! Давоската пропаганда в действие. Путин и кризата в Украйна са виновни за цените... Точно обратна е връзката! Първо години на подкопаване на енергениката и данъкоплатеца в полза на зелената химера. Сринаха се инвестициите в добив на газ, въглища, ядрена енергетика - затова и у нас не се намери кой да строи Белене. След това създаването на глобалната икономика - производство на единия край на света и пренасяне на товари. Просто трябваше нещо да се случи за да се задръстят веригите на снабдяване. И то се случи като по поръчка - ковид. Печатане на пари и изкривяване на пазари, задлъжняване на държави. И изведнъж всичко се срутва пред погледа на организаторите престъпници в Давос. Трябва им виновник. И по стара рецепта виновник е международното положение. Изостряме позициите по Северен поток, побутваме Зеленски да заплаши размирните провинции. Путя се противопоставя и мести войските около Украйна. Вижда, че Западът е със свалени гащи. Взима си провинциите не защото му трябват, а просто да покаже колко са голи задниците на елитите на Запада. Отсреща в идиокрацията щурчета и декларацийки. И бясна пропаганда за да убедят населението, че Русия и Китай са виновни за цените, глада и студа... и за фашизма на Търдю в Канада.

    Коментиран от #34

  • 33 анонимен

    21 1 Отговор
    Колко трябва да си неадекватен та да имаш газопровод /само за теб/ т.е. за Германия и да не го ползваш и да не си уредиш газа поне за 10 години напред, напук на всички други европейци и англичани /те не са европейци, а островитяни/. Ей това се чудя?? Ето Ердоган, ама той е прагматичен турчин, евалла! Гледа си интереса, Поозъби се на Путин колкото за очи и после "друзя". Умен човек! Не е като Шолц, праволинеен! Руснаците от двете страни на границата ще си се оправят, нали са братя, а икономиката трябва да се развива!

    Коментиран от #40

  • 34 vinety$

    18 0 Отговор

    До коментар #32 от "ха ха":

    И явни некадърници на най-отговорните постове. Сричат, география и аритметика не знаят. Забравят за какво говорят. Жалка картинка. Цените са в коамоса, лъжат като Маг Алена, че са се вдигнали 10-15%.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Шкембе Войвода

    16 2 Отговор
    За Германия не са проблем 15% повишение на цените, проблема е в България на тези мизерни заплати.
  • 37 Алооо

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Прав си, но има много П.Р.О.С.Т. народ и не може да те разбере.

    Коментиран от #39

  • 38 Qqqq

    5 1 Отговор
    Причината за увеличението на цените не е само в повишаване на цената на газта. Причината е в това , че вече повече от 2г. го раздават ковидарчета. А възтановителнята програма за която гласуваха и създадоха в ЕС е бавна (поради факта , че ЕС е една голяма шайка от бюрократи) и неадекватна. Само се раздават някакви пари на ляво и на дясно без да се опитват да възстановят нормалните обеми на производството и трудовата заетост от преди пандемията. И всичко това става в условията на световен пазар , който трябва да задоволява свръхконсумация. Е нормално е да се увеличават цените. Няма как да спадат. А разни мастити икономисти ми разправят али- бали как икономиката щяла да прегрее и трябвало някой да я охлади. Нали виждаме как хубаво прегряха автомобилния бизнес и самолетния транспорт. Те направо замръзнаха и няма да има кой да ги затопли в следващите 50г. Никаква икономика няма да прегрее. Никъде не е казано , че ако за две години не си могъл да летиш със самолет , когато можеш да го правиш на ново ще обикаляш Земята всеки ден по два пъти. Или пък , че ако не си могъл да ходиш по кръчмите ще си спестил пари и с тях ще си купиш нова кола. Навсякъде само се наливат едни пари и всичко се балонизира, а липсва производство и се шири безработица , а парадоксалното е , че в много производства имат нужда от работници. Но хората вече не искат да работят в автомобилния бранш , защото работата не е трайна и сигурна. Обикновенно те използват за няколко месеца , а после ка
  • 39 RR 2021

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Алооо":

    Като си толкова умен, що не помогна та Боко Тиквата да привлече инвеститори,да вдигнат заплатите на 2хил лв от ДПС и ДС са твойте идоли,за Герб да не говорим.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: