Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 18:23 2 108 20

Коронавирус: до 20 март отпадат повечето мерки в Германия

  • германия-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • вирус-
  • берлин-
  • омикрон-
  • неваксинирани

Носенето на предпазни маски ще продължи

Коронавирус: до 20 март отпадат повечето мерки в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

"Пикът на вълната от Омикрон е преминат - в деня, който прогнозирах преди месец”, заяви германският здравен министър Карл Лаутербах в интервю за “Билд”. Затова “съответните разхлабвания” вече са възможни, допълни той. Министърът подкрепя предложеното поетапно разхлабване на противоепидемичните мерки в Германия.

До 20 март отпадат повечето ограничения

С помощта на математически модел, още преди месец здравният министър прогнозира, че пикът на вълната от Омикрон ще бъде в средата на февруари. Така и мерките бяха съобразени с динамиката на новите случаи. “По този начин успяхме значително да ограничим броя на смъртните случаи и да преминем относително добре през тази вълна в сравнение с останалите държави”. Тази сряда федералните власти и провинциите решават как по-точно поетапно да бъдат разхлабени противоепидемичните мерки. До 20 март повечето ограничения на обществения живот трябва да отпаднат. Очакваното облекчаване на мерките идва на фона на спад както в броя на провежданите COVID-тестове, така и на положителните проби. По данни на лабораториите, в Германия през последните 7 дни са направени 2 366 691 PCR-теста - спад от четири процента в сравнение с предишната седмица. Броят на положителните резултати също е спаднал до 43,9 на сто.

Отмяна на три стъпки

Предвижда се разхлабването на мерките да протече на три етапа. Най-напред трябва да отпаднат всички ограничения за частните събирания – за ваксинираните и преболедувалите. В търговията ще отпадне изискването 2G - само за ваксинирани и преболедували - и ще остане само задължителното носене на маска. Достъпът до обектите обаче до голяма степен вече е разрешен без контроли на входа. Втората стъпка е планирана за 4 март. Тя предвижда и неваксинираните да могат да посещават ресторанти, заведения и хотели – с негативен тест. За дискотеките и клубовете обаче ще важи правилото 2G-Plus, което отново изключва неваксинираните (или непреболедувалите). В проекторешението се предлага събитията в затворени пространства да са разрешени с капацитет до 60 процента, а тези на открито - до 75 процента и максимално 25 хиляди души. Последното разхлабване на мерките е предвидено за 20 март. Тогава ще отпаднат както ограниченията за достъп до определени обекти, така и рестрикциите на контактите. Работата в хоумофис ще е по решение на работодателя. Само изискването за носене на маски в затворени помещения и в обществения транспорт ще продължи да важи и след 20 март, ако проекторешението бъде прието.

Разумно отпускане на мерките

Поетапното разхлабване на мерките среща подкрепа сред политици и експерти. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер от около две седмици настоява за подобна стратегия. Някои негови колеги обаче предупреждават да не се прибързва. Сред тях е например министър-председателят на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман. “Не мога да си представя, че на 20 март ще отменим изискването за носене на маска”, казва той и подчертава, че рискът за неваксираните и възрастните хора остава. Експертният съвет към федералното правителство също съветва мерките да се отпускат при определени условия, но разумно.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    25 2 Отговор
    няма майтап и в Германия врачки се грижат за мерките....може и там математици да помагат за пропагандата ,НО министъра гадае ....официално
  • 2 На рамо да си носят мерките

    23 0 Отговор
    С тях и без тях - все тая! Фантазира врели-некипели техният министър! Математическият модел бил помогнал! Що не предвиди, ама още декември, че ще имат над 45% заразени - двойно по-висок процент, сравнен с нашия! При факта, че ние имаме едва 20-30%ваксинирани, а те - над 70%! Да види каква е ползата от "всксините"! И не ми сравнявайте смъртността! Ние винаги сме били първенци по тоя показател! И без кобит!
  • 3 да бе

    17 1 Отговор
    И от октомври щеш не щеш игла им готвят.

    Коментиран от #6

  • 4 Азазел

    11 0 Отговор
    А закупените количества ваксини от тяхната Уши какво ще ги правим? Има по пет на калпак!
    Ще я тричат или ще се ги набият чинно?
  • 5 На есен

    4 1 Отговор
    С песен ;)
  • 6 симо

    1 28 Отговор

    До коментар #3 от "да бе":

    Умник хората масова се ваксинираха във другите страни за да не претоварват здравната система и го изкарват по-леко.Това ,че се заразяват не е проблем .

    Коментиран от #9, #10, #11, #17

  • 7 "Демократична" Канада

    20 0 Отговор
    ...въведе военно положение поради протести срещу принудителната ваксинация!!! Маските на демократизаторите паднаха, а никой не споменава нищо... Защо?
  • 8 Ваксиниран3002

    11 0 Отговор
    А днес имаше статия, как българин починал от корона в Германия. Не си противоречете де, Факти, разваляте рекламата на отровите :)
  • 9 Ваксиниран3002

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "симо":

    Голям проблем е, ваксите не сте добре с главата, но не можете да го усетите, защото сте неадекватни. Днес е починал поредния спортист, на терена, ваксан, но не го казват, паднал с инфаркт, на 32, но това е нормално според СЗО, това, че е ваксиниран е просто съвпадение...

    Коментиран от #12

  • 10 Усмивка

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "симо":

    ... а ти свети ли им ,че знаеш колко леко са го изкарали. Или си поредната врачка-гадателка на смяна във форума?
  • 11 Ваксиниран3002

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "симо":

    Да, вече разбрахме, СЗО ни осведомиха, че умират леко ваксаните, ама леко и меко, възнасят се като перце. Това си е евтаназия, но като си набоден, как да го схванеш :)

    Коментиран от #13

  • 12 симо

    0 15 Отговор

    До коментар #9 от "Ваксиниран3002":

    Къде е прочете тая лъжа ? за починалият спортист аз съм си много добре нямам никакви проблеми това ,че ви промиват мозъците си е ваш проблем.

    Коментиран от #14

  • 13 симо

    1 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ваксиниран3002":

    Какво да схвана нищо ми няма на мене това ,че по цял ден чете и слушате глупостите на мангъра и ония набоцканите от възраждане които отричат ,че са ваксинирани си е ваш проблем.

    Коментиран от #16

  • 14 Ваксиниран3002

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "симо":

    Тук я прочетох, днес, а ти вземи чети, не вярвай на зомбивизора.

    Коментиран от #15

  • 15 Emo

    0 9 Отговор

    До коментар #14 от "Ваксиниран3002":

    Къде тук си е прочел дай да видим или ще се изметнеш ?
  • 16 Ваксиниран3002

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "симо":

    Виж, няма как да схванеш нищо, познавам набодени, ментално вече не са на този свят и ти не си, но няма как да го разбереш. Тези болести са видими за околните, ти няма как да ги усетиш. Но върви за бустер и не забравяй да блееш, така ще си разпознаваем за стадото ти.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Emo

    0 8 Отговор

    До коментар #16 от "Ваксиниран3002":

    Познаваш само от форума нито имам сърдечни проблеми или разните глупости.
  • 19 симо

    0 7 Отговор

    До коментар #17 от "двойка":

    чакам ама не идва :)

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: