Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 17:49 1 700 9

Международни експерти: Януарските събития в Казахстан бяха терористични атаки

  • казахстан-
  • тероризъм-
  • конференция-
  • джейкъб зен-
  • аймен джавад ал тамими-
  • експерти-
  • нур-султан

Трагичните събития в Алмати показаха доста уникален тип тероризъм, заяви на конференция в Нур-Султан Джейкъб Зен от Програмата за изследване на сигурността на Университета в Джорджтаун (SSP)

Международни експерти: Януарските събития в Казахстан бяха терористични атаки - 1
Снимка: Посолство на Казахстан в София

По всички обективни критерии — ниво на насилие, сложност на организацията и сериозност на атаките, както и избраните цели (държавни институции), насилствените безредици, избухнали в целия Казахстан в началото на януари, трябва да се разглеждат като актове на тероризъм, заявиха международни експерти на конференция, проведена на 11 февруари в столицата на Казахстан Нур-Султан.

Събитие, организирано от Казахстанския институт за стратегически изследвания при президента на Казахстан, предостави възможност за обмен на мнения за глобални и регионални тенденции в областта на тероризма и насилствения екстремизъм.

Трагичните събития в Алмати показаха доста уникален тип тероризъм, заяви Джейкъб Зен от Програмата за изследване на сигурността на Университета в Джорджтаун (SSP).

"Това не беше обичайният тип терористична атака, като например експлозия в хотел", отбеляза Зен . "Имаше голяма група хора и може би някои от тях първоначално нямаше да участват в бойните действия, но се оказаха въвлечени в насилие, водено от престъпни и радикални елементи." Друга особеност на ситуацията бе, че досега не е идентифицирана нито една известна терористична група зад тези събития. Важно е да се проучи възможната роля на джихадистките групировки или казахстанските чуждестранни бойци във вдъхновяването или координирането на тези събития, каза Зен.

И Джейкъб Зен, и друг участник в конференцията, Аймен Джавад ал Тамими, научен сътрудник на Програмата за екстремизъм на Университета "Джордж Вашингтон", подчертаха значението на решителните действия на правителството за ограничаване на насилието и предотвратяване на разпространението на атаките още на ранен етап.

"Когато нещо е обозначено като тероризъм, това позволява на правителството да предприеме спешни мерки за борба с това, което и видяхме в Казахстан", каза Зен.

Неспособността да се направи това, позволява на ситуацията да се превърне в гражданска война, както е станало в Сирия, това е нещо, което терористичните групи експлоатират и използват. Напротив, казахстанските правоохранителни органи и държавните институции бързо предприеха необходимите мерки", добави Тамими.

Разглеждайки януарските събития в международен контекст, Зен отбеляза, че ситуацията с вътрешната сигурност в Централна Азия е изненадващо стабилна. "Нивото на тероризъм в Централна Азия не съответства на това, което виждаме в други региони по света и в Съединените щати. Хората подозираха, че един ден заради талибаните и ИДИЛ той ще се разпространи в Централна Азия, но като цяло тероризмът не се утвърди в този регион почти толкова, колкото в други региони, или до степента, за която хората предполагаха. Затова мисля, че си струва да се проучи как държавата, религиозните институции, гражданското общество и органите за сигурност реагираха на тези предизвикателства", отбеляза Зен.

И двамата експерти отбелязаха, че има голяма възможност за сътрудничество между международни и казахстански изследователи при идентифициране на причините за проблемите в сигурността в страните от Централна Азия и намирането на решения.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    52 1 Отговор
    След неуспешния преврат в Казахстан, западняците надуха отново украинския балон.

    Коментиран от #3

  • 2 Лонг Зи

    44 0 Отговор
    Чичо Сам организира теторизъм после праща експерти да го анализират смех направо смех!
  • 3 гвтрб

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    има ли кравари има неприятности, няма кравари няма неприятности.
  • 4 Мечката

    27 0 Отговор
    Престъпните турци вярват, че руснаците спят и не знаят за мръсното си участие в случая, в консултация с НАТО. Те смятат, че дори могат да се преструват на приятели, за да не търпят санкции. Нека знаят, че отмъщението е ястие, което се яде студено.
  • 5 плевен

    2 12 Отговор
    В Казахстан са реализирали програма за спасяване на джихадистите си от Сирия. Били им сънародници.
    Сега що се правят на луди?
  • 6 Транзистор

    21 0 Отговор
    Друга особеност на ситуацията бе, че досега не е идентифицирана нито една известна терористична група зад тези събития. - напротив, терористичните групи зяад събитията се наричат САЩ и Великобритания, които са нещо като тур агенция на тия джихадисти, къде ли по света не ги заведоха!
  • 7 Въпрос

    11 0 Отговор
    Поредните краварски глупости и лъжи.
    А кой е изпратил тези терористи?
    Има много записи на които г-жа Клинтън в прав текс казва, че САЩ подкрепят финансово терористичните групировки които изпълняват мисии в различни райони в интерес на американците.
  • 8 В.В.П..

    8 0 Отговор
    Съ сигурност е замесен ЦРУ и Турция .Няма как,?.Мирише на кравешко изпражнение.
  • 9 Гюро Михайлов

    4 0 Отговор
    Че те бяха терористични атаки е ясно , като бял ден, но забравяте да назовете кой беше организатор на тези атаки, без съмнение това беше обединения запад, начело със световния кърлеж САЩ.