Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Март, 2022 07:32 8 155 11

Coca-Cola и McDonald's се сбогуваха с Русия

  • санкции-
  • компании-
  • кока-кола-
  • макдоналдс-
  • coca-cola-
  • пепси-
  • русия-
  • война-
  • украйна

McDonald's ще затвори всичките си 850 заведения в отговор на руската инвазия

Coca-Cola и McDonald's се сбогуваха с Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Компаниите Кока Кола и Пепси обявиха, че спират да продават напитките си в Русия. Така те станаха поредните знакови западни компании, ограничили дейността си в региона заради нахлуването на Москва в Украйна, предаде БТА.

Кока Кола заяви, че бизнесът ѝ в Русия и Украйна е допринесъл за около 1-2 процента от нетната оперативна печалба на компанията за 2021 г. "Нашите сърца са с хората, които понасят тежките последици от тези трагични събития в Украйна. Ще продължим да следим и анализираме развоя на ситуацията", посочи компанията. Пепси, чиято кола е един от малкото западни продукти, позволени в Съветския съюз преди разпадането му, уточни, че ще продължи да продава в Русия стоки от първа необходимост като мляко и детски храни.

Още новини от Украйна

Американският гигант в сферата на бизнеса с кафе "Старбъкс" също спира дейността си в Русия. Това включва преустановяване на вноса на всякакви продукти на компанията и временно спиране на работата на кафенетата от веригата ѝ там, които са общо около 130 в цялата страна, уточниха от "Старбъкс" и добавиха, че ще се погрижат за близо 2000 души в Русия, чието препитание зависи от компанията.

"Макдоналдс" също съобщи, че временно ще затвори всичките си 850 заведения в Русия в отговор на руската инвазия в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Веригата за бързо хранене каза, че ще продължи да плаща на своите 62 000 служители в Русия, "които са излели сърцата и душите си в нашата марка "Макдоналдс". В отворено писмо до служителите президентът и главен изпълнителен директор на "Макдоналдс" Крис Кемпчински написа, че затварянето на заведенията е правилната постъпка.

"Нашите ценности означават, че не можем да игнорираме ненужното човешко страдание, което се случва в Украйна", каза Кемпчински. Той добави, че не се знае кога компанията ще може отново да отвори заведенията. "Макдоналдс" също така временно затвори и 100 заведения в Украйна и продължава да плаща и на техните служители. Компанията може да понесе сериозен финансов удар заради затварянията. По данни от компанията заведенията в Русия и Украйна допринасят за 9 процента от годишната ѝ печалба или около 2 милиарда долара. За разлика от други вериги за бързо хранене в Русия, които са притежавани от франчайзи - включително "Кей Еф Си", "Пица хът" и "Бъргър кинг" - "Макдоналдс" притежава 84 процента от заведенията си в Русия. Много корпорации спряха да действат в Русия в знак на протест срещу инвазията в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    250 27 Отговор
    Не може ли и в България да спрат да тровят децата?!
  • 2 Винету

    48 166 Отговор
    Цивилизацията безвъзвратно си отива от москалите, остават на квас и картоф без сол...

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    192 15 Отговор

    До коментар #2 от "Винету":

    Кваса и картофите са полезни,а фалшивите бургери и отровната кола са вредни.Ти знаеш ли от какви боклуци правят бургери?А колата разяжда ръжда.
  • 4 Мамул

    94 5 Отговор
    В 2022 година алтернативите на всяка стока са повече отколкото има купувачи. На пазара има повече видове безалкохолни напитки отколкото човек пие за година. Същото е и с бързите храни.
  • 5 УРАН

    73 4 Отговор
    Ройтерс научи за изключването на урана от санкциите на САЩ срещу Русия
    Забраната на САЩ за внос на руска енергия няма да засегне урана. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията. Агенцията уточнява, че енергийната сигурност на САЩ зависи от Русия, Казахстан и Узбекистан, които добиват около половината от урана, консумиран от американските атомни електроцентрали.
  • 6 Страхотно

    78 8 Отговор
    "Кока-Кола", "Пепси", "Макдоналдс" и "Старбъкс" се изтеглят от Русия. Дай Боже и в българия 🙏
  • 7 kkk

    30 5 Отговор
    Много скоро ще стане интересно и много световни марки и фирми които сега бягат (Макдоналдс спират работа, но ще плащат на работниците и реално изчакват развитието- други буквално затварят и се изнасят от Русия) ще загубят огромни цифри от капитализацията си и ще ревът... Има едно нещо като закони у всяка държава които не позволяват фирмите ей така да уволнят всички служители и да се махнат когато им е кеф- иска се разрешение, плащат се безобразно големи обезщетения и т.н. Да обявиш измислен банкрут е силно подсъдимо и освен безбожните глоби се лежи и у пандиза, а в Русия тея дни усилено говорят, че в такъв случай е допустима и национализация на бизнеса.

    Тоест всички бягащи днес или ще спазват законите и ще плащат огромни обезщетения за уволняването на десетки хиляди хора, или ще плащат заплати на служителите си и ще изчакват развитието. Автопроизводителите избегаха- честито на китайците, идея си нямате колко интересни и читави коли произвеждат. Купища модни марки избегаха- честито на китайците и турците които ще доставят имитации за да са доволни кифлите . Търговци на храни бягат- те и без друго произвеждат всичко в Русия, промяната на 1 буква в етикета не променя продукта вътре.
  • 8 Ичко

    4 2 Отговор
    Лъжа е .кока кола даже имат завод е Ленинград до завода руски Стандарт водката
  • 9 Ичко

    4 2 Отговор
    Лъжа е .кока кола даже имат завод е Ленинград до завода руски Стандарт водката
  • 10 stan40

    15 2 Отговор
    Европа се отказа от санкции срещу вноса от Русия на енергийни суровини. И какво, само дето си прецакахме предстоящото договаряне на цената на газа с Русия. Кой каквото прави, за себе си го прави. Проруски настроени политици бяха договорили България да купува газ на завишени за тогава цени, за да лапнат милиони комисионни. Сега същите гласуваха и подведоха останалите да гласуват за санкциите и пак България да купува скъп газ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания