Тема: Украйна

11 Март, 2022 14:08 4 491 24

Как Русия е подвела млади войници да се включат във войната в Украйна

  • руски войници-
  • млади войници-
  • плен-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • професионални войници

Допреди броени дни Русия твърдеше, че изпраща само професионални войници в Украйна

Как Русия е подвела млади войници да се включат във войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Рушан Рахманкулов научава в интернет, че синът му е попаднал в украинско военнопленничество. Неговото момче Рафик стана неволен герой в многобройни видеа, които обикалят из социалните мрежи. Младото руско войниче в камуфлажна униформа и качулка, с дебела лепенка върху очите угрижено декламира личните си данни: "Рахманкулов Рафик Рушанович, роден 04.12.2002 в Саратовска област, град Петровск, подразделение 91701."

Подобни видеа обикновено се разпространяват от украинските военни - с официалното обяснение, че така уведомяват роднините къде се намира техен близък войник. Всъщност подобни видеа имат и друга цел: да деморализират руската войска и цивилното население.

Преди още да го забранят, популярният тв-канал Дожд даде думата на бащата Рушан Рахманкулов: "Племенницата ми изпрати видеото, а аз отначало си казах, че е фалшифицирано. В службата хората също ме успокоиха, че сигурно е фалшиво." Но постепенно Рушан разбира, че това е именно синът му. Руски правозащитници също му съобщават, че Рафик е попаднал във военен плен.

"Казват им, че ги изпращат на учение"

Рушан Рахманкулов живее на около 60 километра от Москва, в град Наро-Фоминск. Преди две седмици неговият син му казал, че подразделението му се отправя към руско-украинската граница. После поддържали връзка по телефона, колкото можели. "След което научих, че са близо до Харков. Още откъм нашата страна, но вече съвсем близо", разказва Рушан.

Рафик го успокоявал, че това било само учение и че щял да се върне в Москва още на 25 февруари. Руската правозащитна организация "Комитет на войнишките майки" съобщава, че съдбата на Рафик споделят още много други млади войници. "Има много информации, че на войниците е казано, че това е учение. Че няма да се стигне до бойни действия. После им казали, че населението ще запази неутралитет, че украинската армия няма да се бие. Казали им, че трябва да влязат в Киев просто като на учение", обясняват правозащитниците.

В Русия момчетата са длъжни да служат една година в казармата. Те могат обаче да поискат удължаване и да подпишат договор с армията, за да служат по-дълго и така да станат професионални войници. А във военни операции могат да участват само професионалните войници. Така поне пише в един президентски указ, издаден под мрачното впечатление на Чеченските войни. Руските правозащитници обаче получават все повече сигнали, че и много срочно служещи са били принудени или по някакъв начин убедени да участват в нахлуването в Украйна. "На теория доброволно подписват такъв договор, командирите не могат да ги принудят. Но често пъти командирът ще им каже, че не проявяват достатъчно патриотизъм. Чували сме дори, че началниците мамят войничетата и ги заплашват, че командирът просто ще фалшифицира подписа им", твърдят правозащитниците. Руските власти отхвърлят тези обвинения.

Надежда: Това не е война. Зет ми не се сражава.

В Източна Русия германската обществено-правна телевизия АРД успява да се свърже с Надежда (това не е истинското ѝ име), която работи за една от организациите, съветващи войниците. Тя е в средата на шестдесетте, очевидно има тесни връзки с местните военни. Навремето също e служила в армията - въпреки това войната изненадала и нея. "Никой нищо не знаеше", казва тя, но уточнява, че не иска да говори за "война". "Война - това е например Първата световна или Втората световна. Или пък войната на САЩ срещу Сърбия. Все има по някоя война, но това тук не е."

Ветеранката предпочита да използва термина, наложен от Путин: "военна спецоперация". Въпреки това обаче тя не иска зет ѝ да участва в тази "операция". От правозащитници в Санкт Петербург АРД научи, че Надежда е успяла да отърве зет си от служба. Питаме я дали това е вярно, а тя отговаря доста засукано: "Нямаше заповед да се заминава някъде, което означава, че нямаше законова рамка за неговото участие. Такава е ситуацията, която възникна при нас."

След този въпрос Надежда казва, че всъщност искала най-вече да говори за нещо друго, да ни обясни защо руската "спецоперация" в Украйна е оправдана. Тя вярва на Путиновия разказ за украинските неонацисти, които тероризирали руското малцинство в Източна Украйна. "От 2014 години молим света да ни чуе. В народните републики Донецк и Луганск стрелят по цивилни хора. Не по войската, а по нормални граждани. Ние, руснаците, не искаме война."

Само че точно това се случва в момента: война. Надежда също се надява, че оръжията скоро ще замлъкнат, а руснаците и украинците отново ще се сдружат. На друго мнение е бащата на Рафик Рахманкулов: "Не разбирам за какво е всичко това. Не искам синът ми да бъде пушечно месо, ама то точно така се получава. Сигурен съм, че всички родители, които са в моето положение, добре ме разбират."

Рафик щял да направи всичко необходимо, за да освободи сина си от украински плен. Ако руските власти и военни не можели да му помогнат, тогава щял да потърси помощ от украинците, казва разстроеният баща.

***

Междувременно Русия призна, че е изпратила във войната в Украйна и наборници. В понеделник, 7 март, руският президент Владимир Путин все още отричаше, но в сряда, 9 март, от руското министерство на отбраната потвърдиха. "За съжаление, бяха потвърдени все повече случаи на наборници в редиците на руските военни, които участват във военната спецоперация на територията на Украйна", каза говорителят на министерството Игор Конашенков. Той добави, че няколко наборници са били пленени от украинските бойци.

Автор: Надя Мицкат


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    23 19 Отговор
    щом казвате.... нали знаете че имате ефекта ковид всичко което в момента пускате не ви вярва никой...

    там има една шепа балами ама те вярват на всичко..

    Коментиран от #20

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 16 Отговор
    ПУТИН ще те съди БОГ убиецо
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 16 Отговор
    ДАЖЕ БОМБАРДИРАХТЕ ПСИХОБОЛНИЦА В украина УБИВАТЕ хора ДЕЦА ВЪЗРАСТНИ
  • 4 ХАХАХА

    17 17 Отговор
    DW DW DW NO COMMENT ТЕЗИ СА ПО ИЗВРАТЕНИ И ОТ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ
  • 5 даката

    21 10 Отговор
    в русия всичко е лъжа
  • 6 Грульо

    16 19 Отговор
    Не четох какво пише в статията, влезнах само да видя дали е писана от ДВ или Джамбаза. :D Гледам днес са махнали фейсбук лимитацията за коментари, или трафика е спаднал, или някой от шефовете е смъмрил мерките ограничаващи свободата на словото. Преди да дойда във Факти, така се махнах от една друга медия, която също цензурираше неевроатлинтически коментари, ако и тук нещата продължат в тази посока, ще потърся друг източник на информация, в който има обективна журналистика, а не пропаганда.

    Коментиран от #14

  • 7 Хайде стига глупости

    9 9 Отговор
    Подвесени били руснаците.
    Дайте поне едно видео от Донбас да видите с какъв метал раздават храна и помощ сега на хората. Това дете Зеленски им всзе.
  • 8 Пламена

    29 12 Отговор
    Русия лъже за всичко.Русия е хищна държава .Който е чел за събитията през1939-44г. ще си направи извода.Русия е войствена държава ,буди страх в държавите по света за да си наложи свой прочит на значението за думата мир.Тя разбира мира само ако и се подчиняваш и безропотно съгласяваш с нейните решения без право на мнение.Това е е неприемливо и гнило.
  • 9 провинциалист

    17 4 Отговор
    "Как Русия е подвела млади войници..." - възмутително! При нас навремето в казармата всичко се правеше само по желание!
  • 10 Българина

    12 12 Отговор
    бил ли е Зеленски подведен от министърката на здравеопазването, Юлиана Супрун, родена в сащ, върната от пентагона 2015 забележете, дадено й украинско гражданство, и е министър до 2019 г, тя е сключила договорите за биолаборатприте, напуснала е точно август 2019, пандемията почна декември. забележете биолог и физик по професия. ВСИЧКО ТОВА НЕ Е СЪВПАДЕНИЯ
  • 11 Тома

    16 8 Отговор
    Основно младите не одобряват Путин, и той ги разчиства.
  • 12 дедо

    10 2 Отговор
    Руснака с име Рушан,не ще да е съвсем руснак!
  • 13 Рошко

    14 6 Отговор
    В някои армии няма не искам, затова са независими тука ако има мобилизация и раздадете калашници на нашите сополанковци с бръснати крака половината ще се изпозастрелят докат си правят селфита,
  • 14 Мозъчен тръст

    11 9 Отговор

    До коментар #6 от "Грульо":

    Много си прав тук са страхливи и пишат само са украйна спестяват истината и са поръчкова медия
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 10 Отговор
    БАЙГЪН ще гориш в АДА педoфиле дърт
  • 16 Къде ми е нощното шкафче?

    7 7 Отговор
    Що за простащини се публикуват?Русия е във война и естествено, че наборниците ще бъдат изпратени на фронта.Щом се води война е логично, че ще има и убити и пленени!Пиша го с болка в сърцето. Жал ми е за младите войничета, които просто служат на Родината си. Дано скоро всичко приключи!Дано не забъркат и България в този конфликт!

    Коментиран от #22, #23

  • 17 4722

    8 0 Отговор
    За каква професионална руска армия става въпрос ,като цялата им армия е съставена от аматьорски обучени войници и предимно наборници които дори не знаят как да се държи оръжие ?!
  • 18 как учат

    0 3 Отговор
    корана у дойче зеле.......превзеха ги без война ...амуджите !
  • 19 „ВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ КАЗВА НА КЪСМЕТ

    0 0 Отговор
    А ДА ТИ ВЪРВИ КАТО НА( Р....К)”👌
  • 20 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    Е той и кремълския джуджевак путин ти го казва ,или на теб ти плащат да вярваш само на определни завеси от руските пропагандски източници ?
  • 21 Путни

    7 0 Отговор
    възстанови желязната завеса. Скоро ще им натоварим копейковците и директно в Русия. Там им е родината. Украинските бежанци ще настаним в Камчия
  • 22 Тони

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    Грешиш! Според Путин и компания, Русия не е във война. Путин провежда "специална военна операция" в Украйна - това е официалното определение от Кремъл. Ако си руснак и кажеш, че Русия е във война, рискуваш да ти повдигнат обвинение и да бъдеш осъден и вкаран в затвор. Путин прие подобен фашистки закон, с който да заглуши гласовете на протестиращите, които искат да се чуе истината за руската инвазия в Украйна. И не, не е логично, нито е оправдано да се пращат донаборници в реални бойни действия на чужда територия, лъжейки ги, че са на учение. Използването на лъжи и дезинформирането на собствените си хора, пращайки ги да окупират територия на друга държава, е военно престъпление! Путин е пряко отговорен за десетките хиляди убити руски войници, както и за всички украински жертви - както военните, така и цивилните - жени и деца. Путин еднолично и в лъжа, сам реши и сам си започна тази зверска война, мислейки, че ще окупира за ден-два цяла Украйна. Е, не успя! Сега вече няма полезен ход. Той не е адекватен и трябва да бъде спрян! Ако войната продължи, целият обединяващ се свят също ще бъде въвлечен във военните действия, а това е крайно неблагоприятно за човечеството. Путин час по-скоро трябва да бъде отстранен, за да спре тази гнусна война и светът да оцелее!
  • 23 Rado

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    Путин лично каза, че няма наборници в Украйна. Но после Генерала призна, че има. Кремълски лъжи, за всичко лъжат. По руските телевизии лъжат, че цивилното население ги приема като освободители
  • 24 айзенауер

    2 1 Отговор
    Бащата на Рафик да вземе един лют ханджар и да го забие в гърлото на Путин! Щото неговият син е жив, но хиляди други вече са убити!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: