14 Март, 2022 16:20 13 373 52

Превзето е имението на руски олигарх в Лондон

  • великобритания-
  • руски-
  • олигарх-
  • лондон-
  • украйна

Имението принадлежи на семейството на Олег Дерипаска - един от седемте олигарси, които миналата седмица бяха санкционирани от правителството на Обединеното кралство

Превзето е имението на руски олигарх в Лондон - 1
Снимка: Shutterstock

Проукраински протестиращи окупираха днес имот за 50 млн. паунда на площад "Белгрейв" на руския олигарх Олег Дерипаска, дни след като на петролния магнат-милиардер бяха наложени унищожителни санкции.

Активистите нахлуха на площад "Белгрейв" 5 малко след полунощ, след което развяха украински знамена и транспарант с надписи: "Имотът е освободен" и "Путин, върви на м.. си", съобщи „Дейли Мейл”, цитиран от БГНЕС.

Имението принадлежи на семейството на Олег Дерипаска - един от седемте олигарси, които миналата седмица бяха санкционирани от правителството на Обединеното кралство.

Имението на площад „Белгрейв” 5 се смята за най-скъпата терасовидна къща в Лондон и преди това е принадлежала на обществения хроникьор сър Хенри "Чипс" Чанън, депутат от парламента.

През 2008 г. съдебно дело разкрива, че в имението постоянно е имало голям екип от домашни помощници и охранители, въпреки че Дерипаска е пребивавал в него само няколко дни в годината.

Говорител на лондонската полиция заяви, че служителите на реда са били повикани малко след 1:00 ч. в понеделник, на 14 март, и са установили, че няколко души са влезли в къщата и са закачили плакати на прозорците на горния етаж.

Олег Дерипаска има дълбоки връзки с британския истаблишмънт и някога е приемал Питър Манделсън и Джордж Озбърн на яхтата си в Корфу.

В резултат на санкциите, обявени в четвъртък, активите му бяха замразени и той получи забрана за всякакви транзакции с физически и юридически лица от Обединеното кралство.

Магнатът твърди, че няма "нито един факт" в подкрепа на мерките и предполага, че може да ги оспори в съда.

В язвителен туит той написа: "Тъй като няма нито един факт в подкрепа на фантазиите на кабинета на Борис, съдът и полицията ще решат бъдещето на всички в тази история със санкциите.

През 2008 г. Дерипаска беше въвлечен в скандал, наречен "Яхтгейт", след като бяха разкрити негови срещи с Манделсон и Озбърн, припомня изданието.

И двамата мъже се срещнаха с индустриалеца на яхтата му, като Озбърн беше обвинен, че се е опитал да издейства дарение за партията на торите - нещо, което той отрича.

Лорд Манделсън, който по това време е комисар по търговията на ЕС, е отседнал на яхтата "Queen K" край гръцкия остров. След това, като лейбърист, стана министър на бизнеса в правителството на Гордън Браун.

По времето, когато се срещат, Дерипаска вече е на прицел на Съединените щати, които през 2007 г. отменят визата му.

Смята се, че състоянието на руснака възлиза на 3,2 млрд. паунда. Миналата година депутатът от остров Уайт, Боб Сили, използва парламентарната трибуна, за да го опише като "един от най-верните олигарси на президента Путин".

Дерипаска бе санкциониран от САЩ от 2018 г. насам, заради предполагаеми връзки с руското правителство, включително твърдения за кибератаки и намеса в изборите. Той нарече твърденията "лъжа" и добави: "Идеята, че съм някакъв вид "агент на Кремъл"... е очевидно идиотска глупост".

През 2012 г. във Върховния съд се води ожесточена съдебна битка за 650 млн. паунда. Твърди се, че Дерипаска е свързан с организирани престъпни групи, възникнали след рухването на комунизма в бившия Съветски съюз.

Той категорично отхвърли обвиненията, които бяха разкрити в съдебни документи, подадени в рамките на делото, и заяви, че е станал жертва на "старомоден рекет за защита", управляван от банди от мафиотски тип.

Дерипаска заяви, че за седем години е бил принуден да плати повече от половин милиард долара на бандите и се е страхувал за своята безопасност и тази на семейството си.

На някогашния му бизнес партньор, собственика на "Челси", Роман Абрамович, са наложени същите мерки, както и на шефа на "Роснефт", Игор Сечин и на още четирима души, описани като членове на "вътрешния кръг" на Путин.

След разкриването на срещата с Дерипаска, на остров Корфу, Джордж Озбърн призна, че през август 2008 г. се е срещал с него четири пъти през уикенда в Средиземно море.

Той настояваше, че не са обсъждали дарения, които са разрешени само от регистрирани в Обединеното кралство избиратели, но по-късно призна, че срещите са били "грешка".

Манделсън също отрече да е извършил каквото и да било нарушение, като заяви пред "Гардиън": "Важното е не къде се срещаш с някого или за колко време, а какво правиш по време на срещата."

"В моя случай не съм предлагал никакви услуги и не съм получавал никакви услуги, за разлика от Джордж Озбърн, който водеше разговори около посещенията си, за да получи финансова помощ за Консервативната партия."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кога

    79 2 Отговор
    ще превземе именията на нашите олигарси !

    Коментиран от #38

  • 2 Байкалска Ривиера

    25 55 Отговор
    И на дъщерята на "честния" руски президент също така..
  • 3 Путлер

    28 69 Отговор
    По-скоро английска земя е освободена от руски окупатор.
  • 4 БОНД

    119 30 Отговор
    На какво правно основание запорират , блокират, национализират извратените англосакси ?

    Коментиран от #17, #23, #24, #47, #49

  • 5 Унуфри

    52 3 Отговор
    Там пък откога се бият?!?
  • 6 ДЕМОКРАЦИЯ

    101 16 Отговор
    В ПЪЛЕН ХОД ЩОМ В ЛОНДОН ПОЧНАХА ДА ПРЕВЗЕМАТ ЯВНО НЕ СТЕ ПО РАЗЛИЧНИ КОЛКОТО И ДА ЛИЦЕМЕРНИЧИТЕ
  • 7 МалкоЛогика

    113 16 Отговор
    Правото на частна собственост в Англия се отменя ? Или настъпва беззаконие ?

    Коментиран от #27, #48

  • 8 И ТУКА ЗАПОЧВАМЕ

    27 37 Отговор
    ОТ РАШКОВ НИНОВА И КОПИЙКИН,
  • 9 много демократично

    56 3 Отговор
    Ние изоставаме
  • 10 „ААААУУУУУУУУ 😙😙😙

    26 9 Отговор
    КАЗА И ЗАПЛАКА ДЖЕРИ ПАСКА ”😀СПОКО НЯКОЙ РУ.ИЛ ОТ ЛЮЛИН 13 ЩЕ ГО ПРИЮТИ В ПАНЕЛКАТА С БАЛАТУМ И 🐜🐜🐜”
  • 11 РУСКИТЕ ОНУФРИТА

    32 27 Отговор
    СЕГА ЩЕ ОБЕДНЕЯТ, ИМОТИТЕ ЩЕ ГИ РАЗДАВАТ НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ.
  • 12 Как ще се изкефя

    65 17 Отговор
    когато падне първата ракета върху големите тарикати от Лондон!

    Коментиран от #20, #50

  • 13 стоян георгиев

    15 37 Отговор
    само да питам дрогаре кво стана с новината че дерипаска бил изваден от списъка на санкционираните?вчера така радосно вихте и махахте с опашки ,а се оказа друго или по-точно оказа се точно както ви казах.днес освен имота на дерипаска е превзета и къщат на дъщерята на путин.интересна работа тия убавци що се навират постоянно при нас?дерипаска да си стои в сибир ,кво се бута в лондон.сега ще почнат да обясняват красавците как не били виновни как не са крали от руския народ и т.н. и т.н.
  • 14 „ААААУУУУУУУУ 😙😙😙

    7 13 Отговор
    КАЗА И ЗАПЛАКА ДЖЕРИ ПАСКА ”😀СПОКО НЯКОЙ РУ.ИЛ ОТ ЛЮЛИН 13 ЩЕ ГО ПРИЮТИ В ПАНЕЛКАТА С БАЛАТУМ И 🐜🐜🐜”
  • 15 Това е новата "демокрация" на света

    59 10 Отговор
    Новият "морал" на запада! Загърбени всички европейски ценности!
  • 16 Даааа

    69 12 Отговор
    Престъпници в действие, не ми говорете повече че Путин или Русия била виновна за нещо си или била нарушавала некви си правила и бля бля лицемери англосаксонски
  • 17 На основание....

    19 40 Отговор

    До коментар #4 от "БОНД":

    Съучастие в престъпления срещу човечеството....тепърва ще ви стане ясно на чугунените червеноармейски глави!

    Коментиран от #25

  • 18 Професора

    52 7 Отговор
    В UK нафтата е вече 2 паунда това имение ще им излезе много солено на ингилизите.
  • 19 Yamaha

    57 7 Отговор
    Брз руските азотни торове и метан земеделието на Европа умира. В UK това лято няма да има ягоди и салата.
  • 20 комичен русофляк

    12 48 Отговор

    До коментар #12 от "Как ще се изкефя":

    След това като завалят ракети към Путинистан, ще се изкефиш още повече.
  • 21 окупант

    47 5 Отговор
    Объркали са се. Не е руски олигарха - еврейски е! Затова и от списъка със санкционираните се измъкна, и яхтата си прибра вече.
  • 22 Човек

    24 1 Отговор
    Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак!
  • 23 Урюрвкос

    16 38 Отговор

    До коментар #4 от "БОНД":

    да крадеш руснаците не е престъпление
  • 24 пико

    16 40 Отговор

    До коментар #4 от "БОНД":

    Вожда ви Путлер да не беше нападал суверенна страна. Даже нямаше доблестта да им обяви война. Сега какво сте се разциврили. Депутинизацията е в ход.

    Коментиран от #31, #34, #42

  • 25 Имаш

    33 6 Отговор

    До коментар #17 от "На основание....":

    съдебно решение ли? Или се позоваваш на голи лъжи и пропаганда от САЩ
  • 26 big

    38 8 Отговор
    Възхитен съм от западната "демокрация"!
  • 27 Гошо

    24 6 Отговор

    До коментар #7 от "МалкоЛогика":

    Нищо друго не му остава на запада освен да почне да търси рубли ,в противен случай ще получи две шепи въздух Путин преобърна финансовата с-

    Коментиран от #37

  • 28 стоян георгиев

    8 20 Отговор
    дрогарето зацвилиха за имотите на крадците на русия.браво дрогаре вие дето не виждате русккия фашизъм ще се борите за подобряване на европеиската съдебна система!или я по-добре като сте толкова възмутени да изчезвате към сибир.чомадана и на вакзала.парата която ще се събере от руските крадци дрогаре ще се върне на руския народ и държава след като путин падне.ще се удържи един трилион за въстановяването на украина и всичко друго ще иде при руснаците споко!
  • 29 Този защо

    9 11 Отговор
    Именията не са му в Якутск,Чебуксари или Златоуст?Защо яхтите не са ми в Охотско море или в Байкал!Предател.
  • 30 О'к

    33 6 Отговор
    Държава изградила благоденствието си чрез столетия грабежи от целия свят да се спре пред някакви чужди имоти? Това са световните подлеци. Добре ще е да не си насилват късмета.
  • 31 Амиии

    35 10 Отговор

    До коментар #24 от "пико":

    Това не е война! Война е на САЩ където бомбят всичко наред. До асвалт.! А тук ги жалат.сакън да не падне някоя невинна жертва. Само фашагита трепат.
  • 32 Хихи

    11 2 Отговор
    Демокрацията действа, Улянов ликува
  • 33 ДжафДжаф

    26 6 Отговор
    На тия 8г им внушаваха, че са специални, нещо като авангард на евроатлантическите ценности. Тотално повредени. Добре, че сме бедни та не сме им интересни, макар, че и тука дебаркира бая паплач Иначе шоуто тепърва предстои. На някои европейски градове им предсои ситуация, при която жителите ще завиждат на жителите на Донецк!
  • 34 Истината няма вождове

    28 8 Отговор

    До коментар #24 от "пико":

    Няма посоки и цветове! Истината е ценност, която трябва да я пазиш и да се бориш за нея, а не да я подаряваш или продаваш! Защото после много ще те боли! Суверенна държава е тази, която не работи за чужди интереси! Тази която не се продава за долари или друга валута! Украйна е всичко друго, но не и независима суверенна държава! Дори сега не преговаря тя за мир, а САЩ! Затова и мир няма! САЩ не иска мир!
  • 35 ivan

    19 2 Отговор
    Нормално те навремето са финансирали и пиратите кръвопиици
  • 36 Българка

    12 21 Отговор
    Всички олигарси близо до Путин са мафия, а вече терористична групировка!

    Коментиран от #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Киро Харварда

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кога":

    Кое, как, нека да се успокои, няма паника. Без спекула! Върховенството на закона! Ние сме демокрация. Ъъъ, да сменим темата. САЩ още не са ни наредили. Ковачки, Домиса, Доган, Пеевски, Еврото, Пилето, Патицата и Прасето са свестни хора от народа...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Fury

    15 5 Отговор
    Един елемантеран въпрос, къде е полицията която трябва да пази гражданите и защо се позволява това? Това не е демокрация утре може да решат да толерират насилие по друг признак примерно към неваксинирани. Не е добре. Един беше писал ако победи русия печели целият свят, а загуби ли губи само тя...
  • 42 Gfооо

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "пико":

    Прекалено си повърхностен според мен и думите ти са плод на емоция.
  • 43 Баце

    12 4 Отговор
    Пиратите са си пирати. Рептила започнал ли е да издава свидетелства за каперство?
  • 44 Смех !

    18 4 Отговор
    Частната собственост е защитена от всяка демократична държава.Явно инглизите смятат такава ,само на кралицата.Да ти е.ем и демокрацията по Сталински модел !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ана

    9 3 Отговор
    Нали са демократи! Лъжа, абсолютни престъпници ,крадци ,убиици !
  • 47 Те са си

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "БОНД":

    у тях. Следователно тяхно е правото! Онзи да иде да строи фамозни замъци в Русия, у тях си.
  • 48 Няма логика

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "МалкоЛогика":

    Астрологията твърди, че настъпилата ера на Водолея ще промени света! Сега сме само в началото на Водолея.
  • 49 да бе

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "БОНД":

    на същото правно основание, на което господарите ти нападнаха суверенна страна.
  • 50 Грейтбрит

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Как ще се изкефя":

    Не големи, а велики
  • 51 Onq bez konq

    0 0 Отговор
    🔥Френският активист Пиер Афнер влезе във вилата на дъщерята на Путин Катерина Тихонова в Биариц, смени ключалките в къщата и покани там бежанци от Украйна. Тя е херинга. Херингата не е умна по подразбиране. В pizdulu вятър с корона вирус и пътен прах се надува...
  • 52 Митьо

    3 0 Отговор
    Все ми се струва, че ще падат глави......
Новини по държави: