14 Март, 2022 20:15 4 368 48

Финландия иска да се присъедини към НАТО

  • финландия-
  • нато-
  • членство-
  • скандинавска-
  • присъединяване

Анкета , обнародвана на 7 март, показа, че 51% от гражданите на скандинавската страна желаят тяхната родина да стане член на НАТО

Финландия иска да се присъедини към НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване, публикувано на 25 февруари (ден след руската агресия срещу Украйна и правено преди това), показа, че процентът финландци, искащи страната им да се присъедини към Алианса, е бил 25%.

Анкета със същия въпрос, обнародвана на 7 март, показа, че 51% от гражданите на скандинавската страна желаят тяхната родина да стане член на НАТО.

На 2 март премиерът, Сана Марин, заяви, че страната ѝ може да поиска членство в НАТО, ако бъде застрашена националната сигурност на Финландия.
Страната има над 1200 километрова граница с Русия. Финландия през ХХ век е водела три войни срещу Москва (през 1918 - 1920 г., завършила с размяна на територии със Съветска Русия, през 1939 - 1940 г., а през 1941 – 1944 г. е участвала на страната на Нацистка Германия срещу Съветския съюз).


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще си местят базите

    52 12 Отговор
    От България и Румъния във Финландия
  • 2 Безумие

    105 36 Отговор
    Това е да гасиш пожар с бензин. защо въоражавате Украйна и искате още членки на НАТО там, искате 3те световна. писна ми от войните на Америка....

    Коментиран от #18, #21, #46

  • 3 Българин

    42 76 Отговор
    Путин ще пллучи това, което заслужава.

    Коментиран от #13

  • 4 ама алфъ рисърч кеш

    55 14 Отговор
    ли прави проучването ? Квото си поръча чифута така докарват процента.
  • 5 Българин

    39 63 Отговор
    Че то остана ли съсед на Блядостан, който да не е поискал да се скрие под щита на НАТО? Хората си познават историята, познават и крепостните, затова знаят - НАТО е спасението!

    Коментиран от #8, #20

  • 6 Error

    61 32 Отговор
    И на 10-ти март като разбраха за ужасите на украинските фашисти и видяха реалната картинка, която се прикрива от години отново паднаха на 30%. В момента даже са благодарни на Путин, че върши мръсната работа на Европа.

    Коментиран от #14

  • 7 П Славейков

    42 9 Отговор
    Аха ..кока коа ! А естонците случаййно се отказаха от "Марша на легеонерите от СС"! Обичам да ви чета сега все по добре разбирам героя на Джани Родари Джелсомино който е чел знае!
  • 8 00014

    41 16 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Стягай куфара - Брюксел, Тексас, ГМО кравите те чакат.

    Коментиран от #15

  • 9 Ха ха ха ха ха

    46 12 Отговор
    Ха ха ха, анкета, проучване..... И ако страната се почувства заплашена....може ха ха ха
    Толкова ли е трудно човек да прецени, че Фин няма да влезе в Нато никога? Толкова ли е трудно да разбере човек, стига да е поне средно грамотен, че светът вече няма да е същият от сега нататък. И че конфликта в Украйна не. Е конфликт между Русия и Украйна, а е конфликт на света с ЕС и САЩ! Да, ЕС+САЩ срещу останалия свят! За Натото даже няма какво да се говори... То оттече.

    Коментиран от #16

  • 10 Опонент

    18 12 Отговор
    ✔Анкета със същия въпрос, обнародвана на 7 март, показа, че 51% от гражданите на скандинавската страна желаят тяхната родина да стане член на НАТО.✔
    😜Какви балъци са Финландците? Трябва да вземат пример от нас хитрите, дето сами ще се пазим с 5 самолета от ЦарОсвободителя (имаме и много повече, но никой не ги вижда, защото са супер-НЕВИДИМИ).😜
  • 11 СЛАВА НА ФИНКИТЕ

    19 28 Отговор
    СЛАВА!!!!
  • 12 гост

    43 13 Отговор
    Значи всички държави като влязат в НАТО и няма да има повече войни,така ли? Да бе,да.
  • 13 Антитрол

    35 15 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    И какво ще получи Путин че не разбрах - още земи от Финландия ли. Тия анкети ги знаем как ги правят но реалното е ще ако има референдум.

    Путин няма против членството на другите държави в НАТО но има против базите на краварите в тези държави и разполагането на ракети там.

    Коментиран от #42

  • 14 русофилска гад

    25 41 Отговор

    До коментар #6 от "Error":

    Наглостта на промитите ви предателски мозъчета е безкрайна..Кремълския ботокс е терорист ,а на терористи няма как да благодариш ! Вие националните предатели ск живеете в някакъв ваш свят.

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Няма начин да не си г'ей

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха ха ха":

    Ха-ха-ха
  • 17 !!!?

    8 7 Отговор
    Защо Финландия иска да се присъедини към НАТО !!!?

    Коментиран от #29

  • 18 00014

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Безумие":

    Казано е - плевелът трябва да бъде изкоренен до дъно ако искаш чиста градина. Стъклената Северна Америка е подобно решение.
  • 19 Направи добро да ти се връща

    27 12 Отговор
    Някаква нагласена анкета...Иначе Финландия пък ,ако си знае реално късмета....НИКОГА не съществувала като страна преди Ленин да я ПУСНЕ НАПЪЛНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО ...Това по принцип не се случва на планетата земя.Просто ей така - вървете си ,ето ви държава ,каквато не заслужавате и никога сте нямали.Иначе е завоювана векове преди това от Швеция в чиято държава живеят финландските племена преди това.Само русите са достатъчно "идиоти" на този свят просто да пуснат така една територия...Агресорите ахахах...А Шведите първи нападат Русия в "Северната война" и започват много добре първите години като напредват яко из безкрайните предели на Русия.Както винаги миролюбивите европейци още преди Наполеон и Хитлер решават да пробват да сложат край на московските варвари ,но вместо това губят половината си територия при ответната контра-офанзива години по-късно и подписван позорна капитулация.Та предполагам че така наречените резултати ги е измислил Сорос ,ако не е така то финландците са си изучат собствената история по-добре.
  • 20 Антитрол

    35 11 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Какъв щит на НАТО бе - НАТО до сега в цялата си история не е защитавала никого и никога не се е задействал чл.5 но за сметка на това са нападали много държави.
  • 21 Опонент

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Безумие":

    😜"Достойно" мнение! Преклонена глава сабя не я сече! Ония "Балъци" ми тръгнали султана да свалят с въстанийце и каприз някакъв за "свобода или ....". 😜

    Коментиран от #26

  • 22 Кинжал

    27 16 Отговор
    Финландците ще са вечно признателни на Русия, защото благодарение на нея имат в момента държава. Не са забравили, че руснаците им отвоюваха територията от шведите, които ненавиждат. Финландия никога няма да влезе в НАТО, това са приказки за наивници!

    Коментиран от #24

  • 23 Антитрол

    29 15 Отговор

    До коментар #14 от "русофилска гад":

    Хайде стига със заучени фрази от соросоидната пропаганда - терорист, диктатор, предатели. Новите полит-пропагандатори се възродиха - знаеш ли колко ми е втръснало от едни и същи лозунги преди и сега.

    И защо според теб Путин е терорист - какво е направил което е различно от това което господарите ти постоянно правят. Нападнал Украйна - е колко държави нападнаха терористите отвъд океана само за последните 30 години.

    Хайде стига лозунги и тъпа пропаганда.

    Коментиран от #31

  • 24 Опонент

    4 14 Отговор

    До коментар #22 от "Кинжал":

    😜Финландците са най-доволни от пердаха в руско-финската война.
    Тия сега са будали и капризничат, не щат мечки, а норки.😜
  • 25 Неужели?

    17 14 Отговор
    Путун ще създаде това НАТО, от което се страхуваше.
  • 26 Историк

    20 6 Отговор

    До коментар #21 от "Опонент":

    Ха ха мъчиш се да манипулираш но не ти се получава - въпроса е че там англосаксонците приложиха принципа разеляй и владей - много им е хубаво да разделят един народ в две държави и да ги насъскат една срещу друга. Ти как мислиш са владели половината свят - не е с армия а с коварство.

    - Русия и другата Русия - Украйна
    - Индия и другата Индия - Пакистан
    - България и другата България - Македония
    - Китай и другия Китай - Тайван
    - Иран и другия Иран - Ирак

    Всичките тези даржави са един народ но англосаксонците са много против обединението на която и да е но никак не бяха против обединението на двете Германии - защо ли?

    Коментиран от #45

  • 27 българина

    20 14 Отговор
    мен ме интересува българското проучване, 90 процента са против нато, референдум веднага
  • 28 НЕ ВИ

    10 7 Отговор
    ТРЯБВА САМО ШЕ ВИ МУФТЯТ ЗА КИНТИ РАЗНИ КОСТЮМИРАНИ СТАРЧЕТА ОТВЪД ОКЕАНА
  • 29 Голям праз

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    Сега ако пуснеш и статистиката на САЩ, ще стигнеш до верният отговор. Няма да се изненадам, ако Русия и САЩ играят в един отбор. На някои им липсва Студената Война.
  • 30 Павел пенев

    9 5 Отговор
    Това отново е чиста фашизирана лъжа. Финландия е държава благодарение на Русия.

    Коментиран от #33

  • 31 Komapak

    7 13 Отговор

    До коментар #23 от "Антитрол":

    Основна разлкка. Четири страни в света са на страната на путин... Да ти кажа ли кои са или сам ще се сетиш?! Мммм даже Куба я няма! Понимаеш товариш? Лилипутчето нападна суверенна страна. Със законно избран президент ( евреин). Освободител, казваш? Денацификация. Това русоробите сте мнооо т... и. По образование и по рождение.

    Коментиран от #32

  • 32 Аре

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Komapak":

    Браво!
  • 33 Зъл

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Павел пенев":

    Хаха абе ей вие или не спряхте да си измисляте злонамерено или наистина сте много много неграмотни и не прочели и една страница?!?! Руснаците са водили война с финландия и избили сумати народ, дали финландците ще са им фенове, как мислиш?
    Аман от потурковци, отивай да сееш картошками!
  • 34 dogan

    3 4 Отговор
    А има ли право Финландия да иска каквото и да е?
  • 35 фините

    3 4 Отговор
    явно са перкулясали от ваксиниране
  • 36 За Предателите!?!

    3 0 Отговор
    ,,Ако видим българин на наша територия или да е журналист, първо него ще застрлеляме Кой го е казал?

    Коментиран от #37

  • 37 ??????

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "За Предателите!?!":

    Това е най лошото нещо което съм чувал за пръв път От Руски Войник.
    И отгоре ме накарва да мразя България и нашите политици който ни водят до край на българщината да изчезне от лицето от Европа това ще ние за нас страшен съд. Срамувам се че Руснака ни е освободил от турците срам ме че предадохме Майка Русия.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кой са силните държави ?

    5 3 Отговор
    Европа и Америка + Канада и Австралия и Япония и Тайван.
    Руската Федерация и Китай и Индия и ОАЕ и Турция са Колеги с РФ.
  • 40 Мразя войните луди

    3 3 Отговор
    То бива бива, ама ся заради Владимир Зеленски ся всички балкански държави ще си го спатим то от ракетни удари от Зеленски от този дето искал да влиза в алианса
  • 41 Се USA

    5 2 Отговор
    Американците на всякъде се месят, абе тия Американци само война водят не Мир и Любов защо не направят за руснаците бази в тяхната държава, а американците искат да правят бази в Руска Държава егяти наглите заради тях Украинците и Руснаците се трепет а Франция и Германия и Америка си щраквят ръцете със танци.
  • 42 Как какво

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Антитрол":

    Инфаркт.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бат еди кой си

    2 2 Отговор
    Мъдър ход .
  • 45 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    Точно.
    Снощи гледах интервю на Джордж Фрийдман по темат с Украйна.
    Според него никой не започва война 21век без съгласието на САЩ-можело е мн лесно да се предотврати войната,ако Украйна остане неутрална.Война има,защото САЩ има интерес.Големият печеливш е САЩ.Разбирате ли-никой не се интересува от Украйна и народа й-всичко е геополитика.САЩ демонстрират сила в момента,за тях е важно,че дори без да жертват един техен войник,ще поставят Русия на колене.Но това е политиката на САЩ-разделяй и владей.За Русия последиците ще са катастрофални,Украйна е жертвения агнец за американските интереси.
  • 46 Заз

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Безумие":

    Защото Русия напада съседни държави с армия от фанатизирани ислямисти. Никой нищо не иска от Русия защо тя напада?
  • 47 Алек

    0 1 Отговор
    Те и урките искаха в НАТО...
  • 48 Георги

    2 1 Отговор
    Финландия има причина да иска да се присъедини към НАТО. Периода 1939-1940 Россия е взела от Финландия доста земи тъй като Съветския съюз е решил че границата е близо до Ленинград.Точно тогава Симо Хаюха се прослави с най много попадения ( и до ден днешен ненадминат).Въпреки всичко Финландия губи войната и част от територията си.
Новини по държави: