21 Март, 2022 09:21 2 864 12

Испания подкрепи Мароко в конфликта за Западна Сахара

  • алжир-
  • мароко-
  • западна-
  • сахара-
  • испания-
  • посланик-
  • протест-
  • автономна

Алжир, който поддържа западносахарските сепаратисти, отзова посланика си в Мадрид в знак на протест

Испания подкрепи Мароко в конфликта за Западна Сахара - 1
Снимка: Shutterstock

Испания промени позицията си за конфликта в Западна Сахара, като подкрепи плана на Мароко да предостави автономия на пустинния регион. Алжир, който поддържа западносахарските сепаратисти, отзова посланика си в Мадрид в знак на протест, предаде "Асошиейтед прес".

Мароко и движението за независимост "Фронт Полисарио" си оспорват контрола над бившата испанска колония.

Алжир осъди "резкия обратен завой" в испанската позиция, като припомни, че преди това Испания е запазвала неутралитет в продължаващия десетилетия конфликт. Алжир започна да подкрепя "Фронта Полисарио", след като Мароко анексира Западна Сахара през 1975 г.

В петък, Мадрид изрази подкрепа за мароканско предложение за предоставяне на автономия на Западна Сахара под управлението на Рабат и го нарече "най-сериозната, реалистична и надеждна" инициатива за разрешаване на конфликта за обширната африканска територия.

"Фронтът Полисарио" предупреди Испания, че е направила "груба грешка" в преценката си. Той продължава да призовава за произвеждане на референдум за независимост.

Пожелал анонимност представител на испанското министерство на външните работи, каза в събота вечерта, че страната "е уведомила (предварително) правителството на Алжир за своята позиция по отношение на (Западна) Сахара".

"За Испания Алжир е стратегически, приоритетен и надежден партньор, с който ние възнамеряваме да поддържаме привилегировани отношения", увери той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкции кога?

    19 3 Отговор
    То така се почва. После референдум и война. Нали така "демократите" ?

    Коментиран от #5

  • 2 Милен

    17 5 Отговор
    А нещо санкции, декларации и флагчета по профилните снимки на брюкселските чиновници няма ли да има по случая?

    Коментиран от #6

  • 3 Петър

    19 2 Отговор
    Медиите защо не отразяват този конфликт? Конфликта между Мароко и Западна Сахара е от много години,има ли наложени санкции на Мароко за агресията над Западна Сахара?
  • 4 Кеф

    21 1 Отговор
    А така сега Фрянция и Испания подържат Мароко а Германия Алжир която е индиректна страна в конфликта.А сега да го видя аз ЕС.
  • 5 Антикомуне

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Санкции кога?":

    То такава е схемата на Путин. Нещо се бъркаш или паметта ти е къса. Крим нещо да ти говори???

    Коментиран от #8

  • 6 Петър

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Милен":

    Имаш два минуса на коментара,убеден съм че са от хора със знамето на Украйна на профилните снимки.
  • 7 WhiteNoise

    7 0 Отговор
    Май алжир ше върти крана...
  • 8 Антитрол

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Антикомуне":

    Не такава е схемата на САЩ - Косово нещо да ти говори

    Коментиран от #12

  • 9 Евроатлантик

    13 0 Отговор
    Досега САЩ бяха единствената държава в света, която подкрепяше тази анексия, Испания е втората. САЩ единствени признаха и анексияна на сирийските Голански възвишения от Израел.
    Та после да не ревете за Крим и утре Китай като си вземе със сила Тайван. То така се почва.
  • 10 Енергиини войни

    7 1 Отговор
    Испания и до ден днешен е колония на Англия. А що се отнася до подкрепата за западна сахара там интересите са директно икономически и са свързани с газопровода. Едните (територийте на западна Сахара) получават референдум за независимост одобрен от Испания и напълно законен от гл.точка международното право, а в замяна испанците получават газ по тръбопровода, защото в момента работи само този по дъното на голямата вода. И така пак отиваме до желанието на Испания да е газов хъб в енергииния гамбит на Англия и Сащ в Европа. Но по важният въпрос е дали България ще се включи в тази икономическа война и какво ще предпочете. Скъп газ от крадкосрочни договори и диверсифицирани политкоректни източници или евтин от дългосрочни договори с Газпром? Това ще определи съдбата на България !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 антикомуне

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антитрол":

    Абе вие русофилите история четете ли.Ти за Косово знаеш ли нещо или само по спуснати от Москва данни ми говориш.
    Та какво за Косово,а да те видя .Беше скоро войната в Югославия,поредната изкуственно създадена държава.Същата като Русия.