Last news in Fakti

8 Април, 2022 23:00 1 290 6

Трети израелец почина след вчерашното нападение, извършено от палестинец

  • палестинец-
  • тел авив-
  • нападение

Израелските сили за сигурност съобщиха, че са открили и ликвидирали нападателя тази сутрин

Трети израелец почина след вчерашното нападение, извършено от палестинец - 1
Снимка: БГНЕС

Трети израелец почина след вчерашното нападение, извършено от палестинец, открил стрелба в препълнено заведение в центъра на Тел Авив. Израелските сили за сигурност съобщиха, че са открили и ликвидирали нападателя тази сутрин, предаде Асошиейтед прес.

Телавивска болница съобщи днес следобед, че 35-годишният Барак Луфан, който е бил ранен при стрелбата, е издъхнал от раните си.

Стрелбата снощи, която беше открита в централен район, пълен с питейни заведения и ресторанти, предизвика сцени на масова паника в сърцето на оживения град.

Това беше четвърто нападение, дело на палестинци, за последните три седмици, извършено във време на напрегната обстановка около началото на Рамазана. Десетки хиляди палестинци участваха в Ерусалим в днешните първи за свещения за мюсюлманите месец петъчни молитви, при засилено присъствие на израелските сили за сигурност. Засега не се съобщава за безредици.

Израелският министър-председател Нафтали Бенет се срещна с ръководители от сферата на сигурността и обяви, че важен граничен пункт със Западния бряг близо до родния град на атентатора ще бъде затворен.

"Всеки убиец ще знае, че ще стигнем до него, и всеки, който помага на терористи, трябва да знае, че цената, която ще плати, ще бъде непоносима", каза Бенет.

Израел разреши на палестински жени, деца и възрастни да влязат в Ерусалим от окупирания Западен бряг, за да участват в молитвите. Миналата година протести и сблъсъци в свещения град по време на Рамазана предизвикаха 11-дневна война в Газа.

Израелската контраразузнавателна служба Шин Бет идентифицира вчерашния нападател като 28-годишния Раад Хазем, палестинец от град Дженин на окупирания Западен бряг. Според израелското контраразузнаване той не е принадлежал към радикална групировка и няма досие. Шин Бет допълни, че Хазем е влязъл в Израел незаконно без разрешение.

Преди 20 години бежанският лагер в Дженин стана мястото на една от най-кървавите битки по време на втората палестинска интифада (въстание). Тогава, през април 2002 г., израелските сили за сигурност се сражаваха с палестински бойци в лагера в продължение на близо три седмици. Загинаха 23 израелски войници и най-малко 52 палестинци, включително цивилни, по данни на ООН.

Израелската армия често извършва операции за арестуване на лица в Дженин и често е подлагана на обстрел там. Палестинската власт, която администрира част от окупирания Западен бряг и съгласува с Израел въпросите на сигурността, изглежда няма голям контрол върху района, отбелязва Асошиейтед прес.

След вчерашното нападение загиналите израелци през последните седмици станаха 13, което прави това една от най-сериозните вълни на насилие през последните години.

Палестинското движение Хамас, което управлява ивицата Газа, приветства нападението, но не пое отговорност. Президентът Махмуд Абас, който ръководи Палестинската власт, осъди атаката и заяви, че убийството на цивилни от която и да е страна "може да доведе единствено до още по-голямо влошаване на обстановката".

Всички атентатори от последните седмици изглежда са действали сами или с минимална подкрепа от малка клетка. За трима се предполага, че са се идентифицирали с екстремистката групировка "Ислямска държава". Но не изглежда радикални групировки да са ги обучавали или да са организирали нападенията, отбелязва Асошиейтед прес.

С намерение да се избегне повторение на миналогодишната война, израелските, йорданските и палестинските ръководители имаха поредица срещи през последните седмици за обсъждане на начини за съхраняване на спокойствието.

Израел предприе редица стъпки с такава цел, включително издаване на хиляди допълнителни разрешителни за работа на палестинци от управляваната от Хамас ивица Газа. Но нападенията пораждат все повече призиви в Израел за по-строги мерки.

Бахрейн осъди нападението в Тел Авив, определи го като "терористична операция" и изрази съболезнования на близките на жертвите и на израелското правителство, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    12 1 Отговор
    Пазителите на портата са сгафили зле.
  • 2 Алфа херинга

    26 4 Отговор
    А колко палестинци са избити от Израел?
  • 3 поп Богомил

    12 2 Отговор
    Стана страшна скъпотия по тия заведения, не всеки може да седне и да консумира!
  • 4 Иван

    8 3 Отговор
    Трета еврейска сатанинска сп.ер.ма от хазарски етнос.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Механик

    2 3 Отговор
    "Трети израелец почина..."
    Браво! Денят започва добре.