Last news in Fakti

11 Април, 2022 18:08 1 127 24

ЕС даде на Грузия въпросник за предоставяне на статут на кандидат за членство

  • иракли гарибашвили-
  • грузия-
  • европейски съюз-
  • оливер вархей

По-рано днес грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили заяви, че в подготвянето на отговорите ще участват всички ведомства, а процесът ще бъде под негов личен контрол

ЕС даде на Грузия въпросник за предоставяне на статут на кандидат за членство - 1
Снимка: shutterstock

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархей предаде днес в Люксембург на грузинския външен министър Иля Дарчиашвили въпросник, чието попълване би позволило да се започне обсъждане на въпроса за начало на преговори за присъединяване на Грузия към Европейския съюз. Предаването на документа беше излъчено в пряк ефир от грузинския телевизионен канал "Имеди", предаде ТАСС.

"Това е въпросник, с който бихме искали да разберем какво е положението на вашата страна, включително политическото и икономическото състояние. Друга част от въпросника се отнася до съответствието на вашето законодателство с европейското. Това е първата стъпка от европейското ви пътуване от наша страна. От наша страна ние също така сме готови да работим с вас много бързо, за да представим позицията ви пред Европейския съвет, както изискват правилата", каза Вархей.

Въпросникът се състои от 40 страници и съдържа 369 въпроса към грузинските власти. По-рано днес грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили заяви, че в подготвянето на отговорите ще участват всички ведомства, а процесът ще бъде под негов личен контрол.

На 3 март Гарибашвили подписа молба за предоставяне на Грузия на статут на кандидат за членство в ЕС. Първата официална стъпка по пътя към присъединяване е даването на препоръка от Европейската комисия към Съвета на ЕС за започване на преговори за членство. След това страната трябва да се споразумее с ЕС за набор от условия или "преговорни глави", които трябва да изпълни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    16 32 Отговор
    Всички в ЕС и НАТО . Да пресушим туй руско блато.

    Коментиран от #15

  • 2 9003

    22 17 Отговор
    И Грузия няма да влиза в ЕС. Москва решава кой ще влиза в ЕС от комшиите и!

    Коментиран от #10

  • 3 ХОУУУ

    15 15 Отговор
    НЕ ИСКАЛ ДА ГО ОБГРАЖДАТ ДЖУДЖАКА ЗАДУШАВАЛИ ГО НА ТИ СЕГА
  • 4 кнаус 485

    25 7 Отговор
    А на Турция кога....следват Сърбия,Босна ,Северните макета ,а вероятно и Бангладеш....,както е тръгнало ес се е упътил към края си....
  • 5 GnG

    18 5 Отговор
    Да не забравяме, че за тази война в Украйна, "кучето бе заровено" през 2008 г.

    Американският президент Джордж Буш на 01.04.2008 г. в Киев заяви, че подкрепя членството на Украйна и Грузия в НАТО,
  • 6 йоко

    10 3 Отговор
    5 дена са им били малко явно на грузитата!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 GnG

    14 6 Отговор
    Когато Сенатът на САЩ гласува за първи път договора за НАТО през 1949 г., сенатор Дж. Робърт Тафт – известен като „Мистер Републиканеца“ – произнесе отлична реч за това защо е гласувал против създаването на НАТО.

    Обяснявайки гласа си против, Тафт каза: „...договорът е част от много по-мащабна програма, с която въоръжаваме всички тези страни срещу Русия... Вече имаме съвместна военна програма... Така че той се превръща в нападателен и отбранителен военен съюз срещу Русия. Вярвам, че нашата външна политика трябва да бъде насочена предимно към сигурността и мира и вярвам, че този съюз е по-вероятно да доведе до война, отколкото до мир".

    Тафт продължи: „Ако се ангажираме да въоръжаваме всички народи около Русия... и Русия види, че постепенно е заобиколена от така наречените отбранителни въоръжения от Норвегия и Дания до Турция и Гърция, тогава тя може да си създаде различно мнение. Тя може да реши, че въоръжаването на Западна Европа, каквато и да е сегашната й цел, ще доведе до атака срещу Русия. Нейната гледна точка може да е неразумна и мисля, че ще е такава. Но от руска гледна точка това може да не изглежда неразумно. Те могат да решат, че ако войната ще доведе до определен резултат, тогава би било по-добре тази война да се проведе сега, а не след завършването на въоръжаването на Европа ... ".

    Колко прав беше той!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ежко

    19 6 Отговор

    До коментар #2 от "9003":

    Според Русия, Грузия може да влиза в ЕС, но не и в НАТО.Същото беше и за Украйна.Грузия е малка държава със слаба икономика и като влезат в ЕС, ще видят кон боб яде ли.Ще дойдат едни чичковци и според ЕС правилата ще им изкупят всичко - от производител на ел.енергия, през водоснабдяване до дистрибуция на храни и ще вдигнат цените.Тогава редовият грузинец ще пие една студена вода и толкоз.А ако Грузия си мисли,че ще е износител за ЕС, то много се лъже -ще е здрав вносител.А където митата са били ниски -ще станат високи.Справка -митата на Русия спрямо Украйна преди и след 2011г.

    Коментиран от #13, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мдаа

    5 6 Отговор
    Скоро и Русия ще подаде молба за ЕС както е тръгнало. Ще произвеждат определени стоки и доставят евроисточници и готово
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 любител

    6 4 Отговор
    тоя иска да каже че са им дали да си подпишат смърт--я акт. хахаха.
  • 17 Теодор Рузвелт

    5 7 Отговор
    Дано Грузия стане член на ЕС скоро, демокрациите трябва да са към Запада а диктатурите са от Изтока

    Коментиран от #21

  • 18 Урюрвкос

    4 3 Отговор
    да си вариш домашна ракия (ча-ча) в Грузия е традиция от векове и едва ли ще я заменят на ЛГБТ ценности
  • 19 Display

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "ежко":

    Не знам какво си мислят тия от ЕС, това е икономическа, а не военна структура като НАТО......пък и грузинците са добре между Русия и Турция, за чеп им е тоя ЕС, да видят нас до къде ни докара, пък и не само те, ами ония гламавите макета.........

    Коментиран от #24

  • 20 Как

    4 0 Отговор
    За съветския съюз не се натискат.Но за ЕС тичат.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Моряка

    0 0 Отговор
    Е,ще внасяме грузински коняци.Досега си ги купувах от Мариупол,амасега,докато го построят отново......
  • 24 До къде те докара Евросъюза бе

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Display":

    Някой спрял ли те е да работиш? Да учиш? Да се развиваш? Да правиш бизнес? Не. Има пречки, само че не от евросъюза от нас корумпираните бългатски тарикатчета, дето нямат морал, нямат амбиции, но ламтят за лесни пари и само мрънкат, че държавата им е виновна за дереджето им. Държавата сме НИЕ - шефове на Рпу--та, лекари, чиновници, работници и тн - това сме ние или наши роднини. Ние сме в това положение заради нас самите, не заради ЕС. Достатъчно милиарди се изсипаха от Европа белкем "усвоим" нещо, но ние сме си родени крадци и мошеници, това е истината.