Last news in Fakti

14 Април, 2022 23:44 2 300 13

Анкара: Европа трябва да убеди Никозия за разрешаването на кипърския въпрос в интерес на доставките на газ в ЕС

  • турция-
  • газ-
  • кипър-
  • русия

На фона на усложнената ситуация на световния пазар на енергоносителите и трудностите, свързани с транспортирането им, се разглеждат нови маршрути за доставки на горива

Анкара: Европа трябва да убеди Никозия за разрешаването на кипърския въпрос в интерес на доставките на газ в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Европа трябва да убеди Никозия за разрешаването на кипърския въпрос в интерес на доставките на газ в ЕС, предадоха турските медии.

Най-икономичният маршрут за доставките на газ от Източното Средиземноморие към Европа е през Турция. И разбира се, маршрутът ще мине през Кипър. А равното разпределение на енергийните ресурси, добивани в този регион, ще бъде от полза за всички страни. И кой ще убеди кипърските гърци да направят конкретни стъпки за намирането на решение на въпроса? Нека Европейският съюз да ги убеди. Нали именно ЕС има нужда от газ, който ще мине от тук, каза Чавушоглу.

Чавушоглу напомни, че преди време Севернокипърската турска република (СКТР, призната само от Анкара) е предложила няколко варианта за споразумения за равноправно разпределение на ресурсите и доходите от тях.
Гръцката част не се съгласи с тях. И ние казвахме за това на ЕС. Нали не е ясно колко време може да продължава процесът за разрешаване на кипърския въпрос, тъй като кипърските гърци не идват насреща. Никозия казва, че ще предложи нови варианти. Да видим какви ще бъдат тези предложения, каза министърът.

По думите на Чавушоглу на фона на усложнената ситуация на световния пазар на енергоносителите и трудностите, свързани с транспортирането им, се разглеждат нови маршрути за доставки на горива.

Във връзка с това Източното Средиземноморие има потенциал и запаси. Израел също има големи запаси газ в този регион. Другите страни също могат да работят за извършване на добив в региона. Страните се замислиха и за диверсификации на доставките, каза той.

Чавушоглу посочи, че въпросът, свързан с добива на газ в Средиземно море, ще бъде обсъден през май и по време на предстоящото му посещение в Израел.

Планираме да посетим Израел през третата седмица на май. Ще посетим и Израел, и Палестина. Тази визита ще се състои в рамките на нормализацията на отношенията между Турция и Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1453

    10 16 Отговор
    Иначе Анкара ще реши проблема веднъж за винаги.
  • 2 Ердоган

    6 10 Отговор
    Европа да убеди България за българският въпрос!
  • 3 Стига наглост

    17 21 Отговор
    Европа трябва да приложи същите санкции и изключения към Турция, както направи към Русия, защото Турция нахлу в чужда, европейска територия, окупира я, извърши етническо прочистване, уби цивилни, транспортира заселници и извърши много други военни престъпления.
  • 4 Теодор Рузвелт

    16 13 Отговор
    Турската наглост е безгранична

    Коментиран от #7

  • 5 Info

    5 11 Отговор
    Държавният заместник-секретар на САЩ Виктория Нуланд даде интервю на кореспондента на гръцката държавна телевизия във Вашингтон, по време на което тя определи като провокативни нарушенията на националното въздушно пространство на Гърция от Турция, като подчерта, че преговорите с Анкара за евентуална покупка на F -16 не са завършени. Тя обясни също, че САЩ не настояват за изоставяне на газопровода EastMed, че САЩ силно подкрепят това сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел и че ако страните от региона решат, че искат да продължат с този проект, те ще го направят. Тя дори разкри, че съвсем скоро, през следващите седмици, ще има среща между тримата министри и външния министър Блинкен, за да се подчертае важността на тази схема и работата, която се опитват да вършат заедно, за енергията, за морската безопасност и за други важни въпроси. По отношение на неотдавнашното си пътуване до окупирания Кипър тя каза, че е обяснила много ясно на лидера на кипърските турци Татар, че САЩ подкрепят решението на двузоналната двуобщностна федерация, а не решението на двете държави, което той и Турция предлагат.
  • 6 Info

    4 8 Отговор
    По време на посещението си в американската база в Суда на Крит днес, ръководителят на гръцките въоръжени сили, се позова на последствията от руската инвазия в Украйна и нейното въздействие върху сигурността и стабилността на по-широкия регион, като изтъква, че турската ревизионистка нагласа и провокации, които особено в последните дни се проявяват с прелитания над гръцки острови в Източно беломорие, от една страна причиняват неблагоприятни впечатления за сплотеността на Алианса на НАТО, а от друга страна последвалите ожесточени въздушни битки увеличават риска от инцидент, който ако се случи, може да има непредвидими последици. Посещението се проведе по покана на посланика на САЩ Джефри Паят по повод посещението на делегация от американски сенатори.

    Коментиран от #12

  • 7 Чистата истина

    7 14 Отговор

    До коментар #4 от "Теодор Рузвелт":

    турци и цивилизация-хуманизъм-логика са несъвместими понятия

    Коментиран от #10

  • 8 Info

    5 10 Отговор
    Помолен да коментира изявленията на турския външен министър Чавушоглу, който призова ЕС да се намеси, за да прехвърли природния газ от Кипър през Турция към Европа, кипърският президент Анастасиадис каза, че „това, което трябва да отговоря на г-н Чавушоглу е, ако той наистина иска да говори, първо и преди всичко трябва да признае Република Кипър, второ и също толкова важно е да приеме нашето предложение, нашата покана, или за диалог за определяне на разделителните линии между ИИЗ на Република Кипър и Турция, или да се прибегнем до арбитраж. Ако и когато това се случи и ако проучванията покажат, че подобно решение може да е по-подходящо, всичко е на масата“. На въпрос дали Никозия подкрепя газопровод от Израел до Кипър и плаващ завод за втечняване в Кипър, че днес помощник-държавният секретар на САЩ изглежда съгласен, кипърскит президентът отговори, че „това е въпрос на четиристранно решение на Кипър, Израел, Гърция, Италия. Това е проект, за който Европа е решила, че дори трябва да финансира изследвания за устойчивост, за да го осъществи. Следователно не е въпрос на Кипър или на нашите претенции“. Попитан дали все още смята, че газопроводът EastMed е жизнеспособен, президентът Анастасиадис каза, че "всичко ще зависи от проучването, финансирано от ЕС".

    Коментиран от #9

  • 9 Българските турци

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Info":

    Info хем се е развълнувало хем се активизирало след изявленията на външния министър...Започва Медитериански вариант на царски гамбит чийто финал стана ясен още от първия ход на дъската на глобалния шахмат !...Сега е на ред да следим шедьоври от политически маневри и икономически интриги !...
  • 10 Българските турци

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Чистата истина":

    "Ръката, която дава е по-добра от ръката, която взема" ...Това е турска поговорка и винаги е много актуална в Турция,особенно през последните единадесет години откак в страната пребивават близо 5 милиона бежанци от Сирия ,Ирак и Афганистан! Вече 11 години всички в Европа обвиняват Ердоган и турците ,че изнудват европейците със сирийските бежанци...Сега е видовден за да се разбере кой кого как е изнудвал...бог , Путин ,Сорос или САЩ...ви изпратиха бежанци...бели и синеоки...за да видите и разберете истината ,че човешкото злощастие не е и не може да бъде средство за изнуда и за печелене на пари,че дори мисълта за такова нещо е много грозно a да ce твърди е наглост и арогантност !...
    Сега е време да прецените и да решите какво е понятието "Хуманизъм" - политическа манипулация на европейските колонизатори , християнско милосърдие или просто една естествена човешка ценност ?!...С проста аритметика всеки 80 турски гражданина хранят 5 има бежанци в страната си вече почти 11 години ...имат страхотна икономическа криза... и на всичко отгоре ги налита 60% тна инфлация ... а на улицата няма нито един протестиращ турчин ?! Според вас турците балами ли са ?...От Ердоган ли се боят ?...Или са един голям народ...щедри,толерантни,търпеливи и милостиви и цивилизовани едновременно...Замислете се минутка преди да започнете да оплювате !?...
  • 11 ПопеХливан

    5 3 Отговор
    Със всеки изминат ден на основата на гръцките изказвания(разбираите и Кипър) и мераци излиза че Турция е била права с деиствията си по Средиземно Море. Всичко това от страна на Гърция щеше да е по лесно ако го нямаше договора подписан между Либия и Турция. Нека не забравяме и другите актьори БашПехливана Франция и стоящите в засада Израел,САЩ и марионетката им Сиси(Египет).
  • 12 Историческо огледало

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Info":

    Турците изглеждат готови да преживеят собственото си историческо национално унижение и унищожение. Щом гърците потопят 5 турски кораба и свалят 10 турски самолета, много лесна работа за тях, турците със сълзи на очи ще съжаляват, че са се държали нерационално и арогантно, но ще е късно. И ако някой глупав турски политик от многото, които имат и за това живеят мизерно, излезе да говори за отмъщение и т.н., гърците могат да унищожат турските военновъздушни сили и турския флот за 24 часа и да изпратят "голямата" и "силната "страна 100 години на зад.

    Коментиран от #13

  • 13 Фруктоза

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Историческо огледало":

    Няма значение от коя страна си в днешната воина било то Русия или Украйна си мислеха като гърците за такива 24 часа но всичко е на яве. Пази боже света от фашаги, комунисти и фанатици.
Новини по държави: