Last news in Fakti

15 Април, 2022 11:44 745 6

Турция отпуска 270 милиона евро на Северен Кипър

  • северен-
  • кипър-
  • анкара-
  • турция-
  • непризната-
  • помощ-
  • финансова-
  • ток-
  • сметки

Делегация, съставена от високопоставени представители на т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара) е била на посещение в Турция тази седмица

Турция отпуска 270 милиона евро на Северен Кипър - 1
Снимка: БГНЕС

Турция тази година ще отпусне 4,25 милиарда турски лири (270 милиона евро) на Северен Кипър, предаде кипърското издание "Сайпръс мейл".

Делегация, съставена от високопоставени представители на т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара) е била на посещение в Турция тази седмица за преговори за финализиране на протокол за сътрудничество. Делегацията на СКТР е била оглавена от премиера Фаиз Суджуоглу. Кипърските турци се срещнаха с много високопоставени турски представители, сред които с вицепрезидента, Фуат Октай.

След подписването на споразумението вчера бе обявено, че през 2022 г. Анкара ще отпусне за северната част на Кипър 4,25 милиарда турски лири под формата на субсидии и заеми.

Планира се парите да се използват за ремонти на сградите на президентството и парламента в т. нар. СКТР, за изграждането на държавна болница с 500 легла в Никозия, за доставки на питейна вода, за пречистването на отпадни води, за изграждане на военна болница със 100 легла в Кирения, за ремонти на пътища и др.

Октай посочи, че Турция няма да пести никакви усилия, за да помогне за повишаване на стандарта на живот на кипърските турци, за да достигне нивото, което заслужават.

Споразумението с Анкара бе подписано на фона на икономическата криза в Северен Кипър, като кипърските турци имат големи проблеми с плащането на сметките за ток, които в последно време са с 200 процента по-високи, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    11 4 Отговор
    Няма как!Българските АНАЛИзатори, казаха че това е нвъзможно, Турция е пред фалит, а дойче3еле казА същото...
    Турция е"бедна" в очите на мразещите я!

    Коментиран от #4

  • 2 Иван

    2 2 Отговор
    Що не им отпуснаха рубли или лири, бе? Що па тва умряло евро точно им отпускат? Нали идваше края на еврото?

    Коментиран от #3

  • 3 Сак&Сие

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Още в началото на статията е казано 4,25 милиярда лири отвори си очите и сивото вещество в с а к с и я т а дето носиш.

    Коментиран от #6

  • 4 Турска мъка

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Gost":

    Нови мерки за репресии и цензура в Турция. На независими икономисти и други учени, свързани с темата, отсега нататък е забранено да изследват, изучават, публикуват изследвания и да представят своите възгледи за турската икономика, освен ако самият Ердоган не го одобри чрез статистическа служба, която той напълно контролира и която постоянно подхранва общественото мнение с лъжи за икономическата ситуация, инфлацията, причините и очакванията на Турция.

    Коментиран от #5

  • 5 Хиперинфлация

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Турска мъка":

    150%.... Истината е една. Не може да се скрие. Това се преживява ежедневно от обикновените хора, които се опитват да оцелеят, независимо дали подкрепят Ердоган или опозицията. Всички страдат и всъщност много.
  • 6 Писарко

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сак&Сие":

    Омразата на някои хора им пречи много и то до толкова степен че когато търсят нещо между редовете не могат да
    разберат и възприенат написаното.