Last news in Fakti

16 Април, 2022 11:00 1 370 11

Още китайски градове налагат ограничения заради ковид

  • китай-
  • шанхай-
  • ковид-
  • мерки

В Шанхай броят на случаите расте

Още китайски градове налагат ограничения заради ковид  - 1
Снимка: Shutterstock

Китайският град Шанхай съобщи днес за рекорден брой симптоматични случаи на КОВИД-19. Ограничения срещу коронавируса въведоха и други райони в Китай, докато страната продължава да следва подхода си за "динамично прочистване", който цели да се овладее разпространението на силно заразния вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Икономическата зона на летището в Шънчжоу - производствен район в Централен Китай, където се намира доставчикът на "Епъл" ( Apple Inc) - технологичната компания "Фокскон" (Foxconn) - обяви вчера 14-дневен локдаун "за адаптиране към епидемичната обстановка".

Властите в северозападния град Сиан призоваха вчера жителите да избягват да излизат без нужда от жилищните си квартали, а компаниите - да накарат служителите да работят от къщи или да живеят на работното си място след появата на десетки случаи на заразяване с коронавируса този месец. В отговор на безпокойството на жителите от възможен недостиг на храни, представител на властите в Сиан каза днес, че препоръката не представлява локдаун и успокои хората, че градът няма да наложи такъв.

Шанхай, център на ново огнище на заразата напоследък, отчете за вчера рекордните 3590 симптоматични случая и 19 923 асимптоматични (лек ръст в сравнение с предходния ден, когато те са били 19 872). Случаите на ковид в мегаполиса града съставляват огромното мнозинство случаи в страната, въпреки че повечето от неговите 25 милиона жители остават в локдаун.

Продължителните и разширяващи се рестрикции допринасят за сериозно нарушаване на веригите за доставка, което се очаква до доведе до забавяне и на доставките, извършвани от компаниите, в това число "Епъл".

Икономистите предупреждават, че ограниченията ще се отразят върху темпа на икономическия растеж в страната тази година. Снощи Китайската централна банка намали равнището на паричните резерви, с които банките са длъжни да разполагат, за да смекчат рязкото забавяне на растежа. Вчера шефът на китайския производител на електромобили "Спън" (Xpeng) каза, че на автомобилостроителите може да се наложи да спрат производството си следващия месец, ако доставчиците в Шанхай и околните райони не възобновят работа.

Властите в град Сучжоу, близо до Шанхай, казаха днес, че всички служители, които имат възможност, трябва да работят от вкъщи, а жилищните комплекси и компаниите трябва да избягват ненужно движение на хора и превозни средства. Градът съобщи за над 500 нови случая на ковид.

Китай като цяло обяви 24 791 нови случая на коронавирус вчера, като 3896 от тях са симптоматични, а 20 895 - безсимптомни. Ден по-рано здравните власти регистрираха 24 268 нови случая.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АнтиГост

    7 5 Отговор
    Помощта за руснаците ще се забави с 1 година.
    Подкрепата ще е както досега - на думи.
  • 3 Име

    16 0 Отговор
    Това което мога единствено да кажа е, че китайците са роби.
  • 4 ИЕЯЯЯ

    4 9 Отговор
    СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА И Е ПРИ НАС ЕПИДЕМИЯТА

    Коментиран от #8

  • 5 Ако не контроират по някакъв

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    начин разпространението скоро ще имат милиони симптоматични случаи и няма да им стигат болниците. Да не говорим, че хиляди предприятия ще трябва да затворят както беше в Ухан. А това ще се отрази и на доставките за цял свят на много важни компоненти за всякакви индустрии, които дават работа на много хора. Не само в Китай, а и в Европа, драгиКовид никъде не се е дянал. Циркулира си из целия свят все още. Просто в момента не е проблем номер 1.Пред опасността от световна война проблемът с ковид е нормално да не е на дневен ред в момента.В съседна Гърция имат над 80 починали с ковид за ден, но за това не тръбят в новините.
  • 6 Министър на магията

    11 3 Отговор
    Сигурно търсят последния не ваксан джигитаец затова затварят и претърсват.Колко бустера трябва да си сложиш та да станеш безсмъртен?
  • 7 Успокойте се, не възнамерявам

    3 0 Отговор
    да пиша повече тук.Да не отварям работа на модераторите да трият. Явно смислените коментари не са на почит тук.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тоя п,тоя паа.....

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "От "въображаемата настинка" починаха":

    Аз пък ще ти каже,че не познавам никой ама никой починал от "чумата" на 21ви век.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания