Last news in Fakti

28 Април, 2022 12:28 721 1

Обща работническа стачка в Шри Ланка парализира страната

  • шри ланка-
  • стачка-
  • обща-
  • население-
  • раджапакса

Населението настоява за оставката на президента Готабая Раджапакса и правителството му

Обща работническа стачка в Шри Ланка парализира страната - 1
Снимка: БГНЕС

Обща работническа стачка в Шри Ланка с настояване за оставката на президента Готабая Раджапакса и правителството му парализира обществения живот в цялата страна, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

Спрян е държавният и частният транспорт, персоналът на държавни учреждения и училища си остана у дома, частично затворени в израз на подкрепа за еднодневната стачка останаха и частни институции като някои банки, каза високопоставен правителствен представител.

"Това е една от най-големите общи стачки, организирани от работещи, акцията се подкрепя от над 1000 синдиката", каза профсъюзният деец Васанта Самарасингхе.

На този фон в столицата Коломбо за 20-и пореден ден продължиха многохилядните протести пред сградата на президентството с искане държавният глава и правителството му да подадат оставка.

Демонстрантите искат да се оттегли и министър-председателят Махинда Раджапакса - брат на президента. Част от протестиращите лагеруват пред премиерската резиденция, която се намира на около 2 км от президентството.

Протести се организират редовно в градове в цялата страна. Опозицията, оглавявана от лидера на най-голямата опозиционна партия Саджит Премадаса, организира шестдневен поход към столицата, който се очаква да стигне до Коломбо за Международния ден на труда, 1 май.

За утре президентът Раджапакса е свикал всички партии в парламента, за да обсъдят възможността за съставяне на временно правителство и смяна на премиера.

Шри Ланка изпадна в безпрецедентна икономическа криза. Недостигът на долари в страната предизвика криза в продажбата на основни стоки като горива, газ и лекарства, което принуди хората да се редят на дълги опашки, за да си ги набавят.

Правителството се обърна за помощ към Международния валутен фонд, Световната банка, Азиатската банка за развитие, а също към Индия и Китай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шири

    1 1 Отговор
    Това не е наш проблемъ.