Last news in Fakti

25 Май, 2013 15:48 877 0

ОЛАФ с по-кратки разследвания

  • олаф-
  • разследвания

Европейската служба за борба с измамите с евросредства - ОЛАФ, се похвали с увеличаване на доверието в нея и с намаляване продължителността на разследванията. Годишният доклад на службата показва, че от България са постъпили най-много сигнали от т.нар. частни източници.

Работата на ОЛАФ е да разследва сигнали за неправилно похарчени европейски пари, припомня БНТ. Службата не може да задължи държавите или фирмите да върнат парите, а прави препоръки. Миналата година е имало препоръки за връщане на 284 милиона евро, но в европейския бюджет са били възстановени почти три пъти по-малко - 94.5 милиона евро. През 2012 службата е приключила рекорден брой разследвания - 465.

За разлика от преди, тази година ОЛАФ не дава броят на разследванията държава по държава. В отговор на въпрос на БНТ директорът на службата обясни защо това е така.

"Разследванията стават все по-европейски, а не национални. Дори за най-обикновените измами. Да вземем случай в България. Измамникът, получил европейските пари, е българин. Но фактурите са били издадени в Германия. Тогава този случай български ли е, или е германски? Или и двете? И това е прост случаи. Има доста по-сложни. Заради това не даваме класация по държави, защото посочването на отделна държава е подвеждащо", обясни Джовани Кеслер, генерален директор на ОЛАФ.

Кеслер отказа да съобщи подробности за текущи разследвания в България. Със сигурност се знае, че службата сега се занимава със сделка, при която Министерството на земеделието е възложило на бивши негови служителки да направят страници в социални мрежи на Програмата за развитие на селските райони, а фирмата им да получи за това 48 хиляди лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА