Last news in Fakti

25 Август, 2022 13:21 1 028 5

Талибаните още не са открили тялото на лидера на "Ал Кайда"

  • разследвания-
  • афганистан-
  • лидер-
  • ал кайда-
  • талибани

И продължават разследванията

Талибаните още не са открили тялото на лидера на "Ал Кайда" - 1
Източник: БГНЕС

Талибаните не са открили тялото на Айман ал Зауахири и продължават разследванията. Това заяви говорителят на групировката Забихула Муджахид, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва, след като миналия месец Съединените щати обявиха, че са ликвидирали лидера на "Ал Кайда" при въздушен удар в афганистанската столица Кабул, предаде news.bg.

Съединените щати убиха Зауахири с ракета, изстреляна от дрон, докато той е стоял на балкон в убежището си през юли, информираха американски служители.

Това бе най-големият удар срещу "Ал Кайда", откакто американските военноморски сили ликвидираха Осама бин Ладен преди повече от десетилетие.

Айман ал Зауахири бе дясната ръка на Осама бин Ладен. След смъртта му стана лидер на "Ал Кайда".

Зауахири, египетски лекар, беше тясно замесен в атаките от 11 септември 2001 г. срещу Съединените щати и беше един от най-издирваните хора в света.

Смъртта му в Кабул повдига въпроси дали е получил убежище от талибаните, които увериха Съединените щати като част от споразумението от 2020 г. за изтеглянето на ръководените от САЩ сили, че няма да дават убежище на други въоръжени групировки.

В началото на този месец те увериха, че правителството не e разполагалo с информация, че лидерът на "Ал Кайда" е "влязъл и живее" в столицата Кабул


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про100 100

    5 0 Отговор
    Хмммм не знаели🤔 Че той не го ли гръмнаха във вилата на един министър?!
  • 2 Примати

    3 7 Отговор
    Те руснаците повечето тела на фронта на руски войници изобщо не ги търсят. Руския народ до кога ще дреме. Или по - точно това което е останало от него. Очаквам зверска демографска криза в Русия…
  • 3 ЛЮБОПИТКО

    3 4 Отговор
    В ЗАДАЧАТА СЕ ПИТА КОИ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯ НЕБОСТЪРГАЧ В АМЕРИКА КОИТО ЩЕ БЪДЕ ВЗРИВЕН
  • 4 ТЪРСИ ШАРО ТЪРСИ🐕

    1 1 Отговор
    .....да го „търсят и събират”от четири махали НА кабул...може и НЕЩО да...„сглобят”🤖
  • 5 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

    1 1 Отговор
    МОЖЕШ ЛИ НАМЕРИ НЕЩО, КОЕТО СЕ Е ИЗПАРИЛО.....
Новини по държави: