Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2022 17:20 906 11

Кои държавни ръководители посетиха Украйна след началото на руската инвазия

  • украйна-
  • война-
  • лидери-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • посещение-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • инвазия

След инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., редица държавни и правителствени ръководители посетиха Киев

След инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., държавни и правителствени ръководители посетиха Киев.

На 15 март 2022 г. министър-председателите на Полша, Чехия и Словения Матеуш Моравецки, Петър Фиала и Янез Янша пристигнаха на посещение в Киев, което е първото посещение на чуждестранни високопоставени представители от началото на войната. Тримата имаха среща с президента на страната Володимир Зеленски, на която отправиха послание за солидарност с Украйна и изразиха подкрепата си на стремежа на Украйна да се присъедини към Европейския съюз.

На 9 април 2022 г. министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън пристига на изненадваща визита в Украйна. Двамата с президента на Украйна Володимир Зеленски излизат заедно по улиците на Киев, а след това отиват на Майдана - Площада на независимостта, където от края на 2013 г. се провеждат големи проевропейски демонстрации. Необявената предварително визита на Борис Джонсън е първото посещение на лидер от Г-7 (Групата на седемте най-развити индустриални държави - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г.
На 9 април 2022 г. след Борис Джонсън в Киев пристига федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер, за да изрази подкрепата си за украинското правителство. Той се среща с президента Володимир Зеленски и кмета на столицата Виталий Кличко. По време на визитата посещава град Буча до Киев.

На 13 април 2022 г. президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и и Алар Карис пристигат на посещение в разположения северозападно от Киев град Бородянка, на 60 км от столицата, за среща с президента Володимир Зеленски и в знак на подкрепа за страната. В Бородянка според украинските власти са били убити стотици цивилни граждани от въздушни удари на Русия.

На 21 април 2022 г. на посещение в Украйна пристигат министър-председателят на Испания Педро Санчес и министър-председателката на Дания Мете Фредериксен. Двамата посещават град Бородянка и се срещат с президента Володимир Зеленски в Киев.

На 24 април 2022 г. в Киев се провежда среща между президента на Украйна Володимир Зеленски с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Това е първата среща между Володимир Зеленски и представители на американското правителство от началото на руската инвазия в Украйна. След срещата е обявено, че САЩ ще предоставят над 700 млн. долара допълнителна пряка и непряка военна помощ за Украйна. Половината от парите ще отидат директно за страната, а другата половина ще бъде разпределена между държави от НАТО и партньори от региона.

На 27 април 2022 г. министър-председателят на Румъния Николае Чука заедно с председателя на Камарата на депутатите Марчел Чолаку и министъра на външните работи Богдан Ауреску пристигат на посещение в Киев. Румънската делегация има среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, министър-председателя на Украйна Денис Шмигал и председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук, на която са обсъдени мерки за намаляването на негативните последици от войната върху украинската икономика. Румънската делегация посещава и селищата Бородянка и Ирпин, в близост до Киев.

На 28 април 2022 г. пристига българска делегация в Украйна. Премиерът на България Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски проведоха среща в Киев. Българските представители посетиха градовете Бородянка, Буча и Ирпин, където се запознаха с пораженията от водените там военни действия.
Заедно с премиера Кирил Петков в Украйна са министърът на отбраната Драгомир Заков, народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, както и директорът на „Ситуационен център“ към МВнР Антон Марков.

Посещения на ръководители от Европейския съюз и ООН в Украйна след инвазията на Русия в страната на 24 февруари 2022 г.

На 1 април 2022 г. в Киев пристига делегация на Европейския парламент, начело с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя е първият ръководител на институция на Европейския съюз, посетил украинската столица от началото на руската инвазия в страната на 24 февруари 2022 г. Роберта Мецола има срещи с президента Володимир Зеленски, с председателя на парламента на Украйна Руслан Стефанчук и присъства на пленарно заседание на парламента на Украйна - Върховната рада. Тя изразява подкрепата на Европейския парламент за Украйна и обещава помощ от ЕС за следвоенното възстановяване на страната.

На 8 април 2022 г. в знак на подкрепа за Украйна в Киев пристига председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за среща с президента Володимир Зеленски. Тя е придружавана от върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел и министър-председателя на Словакия Едуард Хегер. Тримата посещават масовите гробове в град Буча.

На 20 април 2022 г. председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристига на необявено предварително посещение в Украйна. В Киев той се среща с президента Володимир Зеленски и посещава град Бородянка.

На 28 април 2022 г. генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристига в Бородянка, близо до Киев. Предвидено е по време на посещението той да посети и град Буча и да има среща с президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    14 2 Отговор
    сите боклуци.
  • 2 Ха ха

    10 2 Отговор
    Интересува ме от посетителите колко са с бустерна доза против Кока-19 ?
  • 3 честен ционист

    9 2 Отговор
    Кире може да е отишъл последен, обаче пръв ще си тръгне.
  • 4 Грульо

    8 2 Отговор
    Всички марионетки беха натирени да правят пиар за геноцид.
  • 5 рашист

    4 5 Отговор
    A пък бункерният плъх го посети канцлерът на родината на Хитлер - Австрия.
  • 6 Голям пропуск

    3 7 Отговор
    В Буча трябваше да отидат Меркел, Шрьодер и Тулупа от Банкя да видят що са сътворили!
  • 7 Ротшилд

    5 0 Отговор
    Всичките ми проституиращи за шекели джендъри ги строих в Киев.
  • 8 Киров

    9 0 Отговор
    В Киев от юни въвеждат рублата.
  • 9 Студопор

    4 0 Отговор
    Борис Джонсън изобщо не ми го рекламирайте...! И англичаните не го харесват.
  • 10 един нормален няма

    6 0 Отговор
    само oлигoфрени начело с нашия канадски пе,ерас
  • 11 Цитат

    2 0 Отговор
    Министър на външните работи на Англия ЛизТръс:"Нужно е да се лиши президента на Русия Вл.Путин от възможността да заяви за своята победа в Украйна и да използва тази война като катализатор за установяване на нов световен ред.Тази война ще продължи повече от десет години"??
Новини по държави: