Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Април, 2022 14:31 2 432 54

Окупираният Херсон се опасява от руски планове за фиктивен референдум

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • окупация-
  • херсон-
  • референдум

През първите седмици на окупацията хиляди протестиращи се събираха ежедневно на главния площад в Херсон, окичени с украински знамена и с плакати

Окупираният Херсон се опасява от руски планове за фиктивен референдум  - 1
Снимка: Telegram

Откакто руските сили превзеха в началото на март южния украински град Херсон, жителите му усещаха, че окупаторите имат специален план за техния град. Сега, на фона на засилващите се предупреждения от страна на Украйна, че Русия планира да организира фалшив референдум, за да превърне територията в промосковска "народна република", изглежда, че местните жители са били прави.

След като руските сили се изтеглиха в началото на април от окупираните райони около Киев, те оставиха след себе си ужасни сцени и травмирани общности. Но в Херсон, голям град с ключова корабостроителна индустрия, окупационните сили са предприели различна тактика.

Въпреки че досега градът е пощаден от жестокостите, извършени на други места, ежедневието далеч не е нормално. След като Русия окупира Херсон и околния регион, достъпът до него е прекъснат. Сега Херсон страда от остър недостиг на лекарства, парични средства, млечни и други хранителни продукти, а украински официални лица предупреждават, че регионът може да бъде изправен пред "хуманитарна катастрофа".

Русия е блокирала всякаква хуманитарна помощ, с изключение на идващата от нея, която войските доставят пред камерите на руската държавна телевизия и която много жители отказват да приемат. Без зареждането на банките в Херсон с пари в брой запасите от украинската валута гривна намаляват, а поради повредените комуникационни мрежи често не могат да се извършат плащания с кредитни карти. Достъпът до украинската телевизия е блокиран, вместо нея са пуснати руски държавни канали. Наложен е строг комендантски час.

Жителите смятат, че руските войски не са обсадили или тероризирали града като в Буча и Мариупол, защото руската страна планира да проведе референдум за създаване на "Херсонска народна република", подобно на проруските сепаратистки територии в Източна Украйна. Вече се печатат бюлетини за вота, който трябва да се състои в началото на май, предупреди този месец украинският омбудсман Людмила Денисова.

В обръщение към нацията президентът Володимир Зеленски се обърна директно към жителите на окупирания Херсон, като обвини Русия, че планира организиране на референдум, и призова жителите да внимават за личните данни, които споделят с руските войници, предупреждавайки, че може да има опити за фалшифициране на гласове. "Това е реалност. Бъдете внимателни", каза той.

Кметът на Херсон Игор Колихаев се присъедини към хора от предупреждения, като в интервю за украинската телевизия Zoom заяви, че подобно гласуване би било незаконно, тъй като Херсон официално остава част от Украйна.

Русия мълчи за плановете за провеждане на референдум в Херсон, а заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко заяви тази седмица, че не знае за подобно предложение.

Но основания за безпокойство има. Смята се, че оспорваният референдум в Крим, организиран по време на руската анексия през 2014 г. е фалшифициран. Резултатите от него показаха, че близо 97 процента от гласоподавателите са подкрепили присъединяването към Русия.

Поредица от руски действия тази седмица допринесоха за нарастващото чувство на паника в Херсон. В понеделник кметът съобщи в социалните мрежи, че руски войски са превзели кметството и украинското знаме вече не се вее над него. Във вторник руснаците смениха кмета с назначен от тях човек.

Руският генерал Рустам Минекаев обяви планове за поемане на "пълен контрол" над Южна Украйна и Донбас, индустриалното сърце на Източна Украйна, населено предимно с рускоговорещи, с цел да се създаде сухопътен коридор към Крим. Украинското военно разузнаване пък съобщи, че Русия възнамерява да мобилизира насила местното население, включително лекари, в окупираните южни територии, за да подкрепят руските военни усилия.

Херсон е стратегически важен град и дава възможност за разширяване на контрола на юг. От Херсон Русия може да започне по-мощна офанзива срещу други южни градове, включително Одеса и Кривой Рог.

Окупацията на Херсонска област би позволила на Русия да запази и достъпа си до Северния кримски канал. След анексирането Украйна прекъсна водоснабдяването на канала, който свързва река Днепър с Крим и който преди осигуряваше 85 процента от нуждите на полуострова.

Володимир Фесенко, политически анализатор от мозъчния тръст "Пента център" в Киев, казва че планът за референдум показва намерението на Русия да окупира региона в дългосрочен план.

„В Крим и Донбас Русия имаше подкрепата на местното население, но не така стоят нещата в южната част на Украйна, където украинците искат да живеят в Украйна. А това означава, че в случай на дългосрочна окупация Русия рискува да се сблъска с масово партизанско движение", каза Фесенко.

През първите седмици на окупацията хиляди протестиращи се събираха ежедневно на главния площад в Херсон, окичени с украински знамена и с плакати, на които пишеше: "Това е Украйна". Видеоклипове в социалните мрежи показваха как хората крещят срещу руските танкове и тежко въоръжените войници. Протестите вече се провеждат всяка седмица. В сряда руските войски използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат протестиращите.

Кметът Колихаев заяви, че след предупрежденията за руски референдум и мобилизация местни жители бързат да го апускат града. "Опашките от хора, които искат да напуснат града ни, достигнаха пет километра", каза той и добави, че около една трета от предвоенното население на града от 284 000 души е избягало.

Късно вечерта в понеделник Колихаев написа във Фейсбук, че въоръжени руски войници са влезли в сградата на градския съвет на Херсон, взели са ключовете и са заменили охраната със своя.

Във вторник кметът отново публикува съобщение, в което заяви, че е отказал да сътрудничи на новата администрация, назначена от Олександър Кобец, командващия руските сили в региона.

"Оставам в Херсон заедно с жителите на Херсон", пише той. "Аз съм с вас".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    77 17 Отговор
    Херсон никога не е бил окраинцки!
    Окупаторите от Окраина там са под 5%!!
    Така че резултата от референдума ще е като в Крим!!!!
    Същото важи за Николаев, Одесса , Лвов - окупираните от окраинцки нацисти и бандеровци руски градове!!!

    Коментиран от #14

  • 2 hihi

    14 32 Отговор
    На снимките по-горе е показано как варварския руски окупатор екзекутира цивилни и пече бебета на шиш!
  • 3 Хахаха

    73 8 Отговор
    Толкова са окупирани, че чак многохилядни протести могат да организират необезпокоено. Много странна окупация.

    Коментиран от #41

  • 4 Сатана Z

    58 9 Отговор
    За каква окупация може да се говори,след като местните протестират и се събират на митинги?
    В България отдавна щяха да бъдат бити и егани от джандарите на Дамаджанов.

    Z
  • 5 az #Контрапропаганда

    65 5 Отговор
    Губернаторът на освободената Херсонска област вече го каза. Връщането в състава на Украйна е изключено! От 1 май в Херсонска област започват да използват руската рубла.
  • 6 Поредната лъжа.

    63 9 Отговор
    За пръв път от много години хората в Херсон ще могат да празнуват 9 май , забранен от укронацистите.
  • 7 user

    60 6 Отговор
    Хм, как смеят лошите руснаци да спират добрите украинци да избиват руски деца ! Мълчаха медиите, когато 8 години над 14 хиляди руснаци - основно деца и жени бяха изнасилвани и избивани жестоко, сега се сетиха, че това било лошо ! Всичко им се връща сега на украинците - затова сега ще изпитат страданието, което изпитваха невинните рускоговорящи 8 години в тази част на Украйна ! Имаха 8 години да се цивилизоват - вместо това те увеличиха тормоза и жестокостите - затова сега ще си получат заслуженото ! А запада ще стои безмълвно, докато невинни хора страдат ...
  • 8 Mavpa

    2 8 Отговор
    Секс запознанства във вашия град - easydating4u.site - Влезте и се регистрирайте
  • 9 GnG

    49 5 Отговор
    Снимките от Херсон, не са актуални, както и ЖЕЛАНИЯТА на жителите му !

    Херсон, ще се САМООПРЕДЕЛИ, както са "самоопредели" Косово !
    Нещо повече, Херсон ще се самоопредели чрез РЕФЕРЕНДУМ, какъвто НЕ БЕ ПРОВЕДЕН в Косово !

    България бе една от ПЪРВИТЕ държави след АФГАНИСТАН и САЩ, които ПРИЗНАХА Косово през 2008 г. !
    Надявам се БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, да прояви ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ в политиката си !
  • 10 BOB

    22 5 Отговор
    границата русия ,,,,украина ще бъде река днепър
  • 11 Да,бе

    37 7 Отговор
    А после нямало демокрация в Русия!Там даже и на фашистите позволяват митинги.
  • 12 Оспорват

    23 5 Отговор
    Тези 5%, които са гласували против. Затова референдумът в Крим е оспорван. По тази логика избирането на Байдън е въпиюща фалшификация.
  • 13 Кирил

    14 18 Отговор
    Херсон Крим всичко ще е Украйна плюс Кубан и Воронеж и граница с Казахстан на Волга.
  • 14 Пламен

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    До кой клас си ходил на училище....от малцинството ли си

    Коментиран от #23

  • 15 az #Контрапропаганда

    27 5 Отговор
    Огромни опашки за гориво в Киев. Унищожението на НПЗ-тата и ГСМ-ите, а така също на ключови обекти от жп инфраструктурата на бивша Украйна си казва тежката думата...
    Със сигурност херсонци повече не желаят да имат нищо общо с Киев! 😆
  • 16 😄😄😄

    33 7 Отговор
    У-крайна Фактически призна Херсон за чужда територия още вчера, когато им изпрати три ракети Тчка-у!
    Хората не са слепи, виждат кой ги убива и кой защитата!
    Сами са организирали гласуване за излизане от състава на Окрайна!
    В момента вече са приети и Рублите за валута и до месец искат да премахнат гривната!😁😁😁
  • 17 Наблюдател

    20 7 Отговор
    Един референдум , с чужди (не само натовски ) наблюдатели ..
    Никакъв проблем не виждам .
  • 18 О ООО

    11 11 Отговор
    ТЕ КОМУНЯГИТЕ ОТ ДС И КГБ ТОВА НАЙ ГО УМЕЯТ СПРАВКА 78ГОДИНИ БГ ЧЕРВЕНАКОЧИНА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ю.Кортес

    5 22 Отговор
    Русия отива там където отиде сесерето...гръмнаха се в главата
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иво

    21 2 Отговор
    Киевски фашаги - в Херсон и областта 90% от населението е руско!
  • 23 Kcaniba

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "Пламен":

    така ли ви викаха вашите?
    Сега като какво малцинтво се определяте?
    Джендърно или по боята? От двете мейби!!!
    И да, училището е общеобразователна култура - освен да повтаряте, четете книжки вкъщи!
    Препоръчвам ви за Петър Велики, Екатерина Велика, Суворов, Столетов,
    Най вече за Белият Генерал (нищо расистко, пардон)) ) Скобелев!!
    А ако сте още и болшевишко копчелъче, ще разберете от къде се пръкнаха нацистките окраинцки окупатори, те са от същите дупки се пръкнали!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 майтаки

    25 1 Отговор
    Със или без референдум Херсон си е вече руски. Нацистите да не се надяват на излаз на Черно море.
  • 26 124

    21 1 Отговор
    Фейкове в аванс....

    Пострадалите от укрофашизма посрещат руската армия като освободители и плачат. Те никога няма да изберат отново да загиват и страдат украинските главорези!

    (Извергът Бай Дън вече е приел 12 (дванадесет) украински мигранти)...

    Коментиран от #37

  • 27 Тонев

    22 0 Отговор
    Всички го виждат и го знаят, но по политически причини не се говори. Какво остана? Остана една армия от около 60-70 хиляди на Украйна в Донбас....Украйна друга армия няма! Тя само това има! Тази армия е вече на път да бъде разгромена. Какво друго има? Има бойни сформирования в Харков и в Одеса. В Киев има някаква малобройна армия за защита на града и тя Украйна....друга армия няма! След Донбас, идва ред на Харков и Одеса. Останалата част на Украйна е отворена и без никакви възможности да се противопостави на когото и да е било! Така падат държави и се превземат нации....като им разгромят армиите! Украйна няма да е по различна! Какви месеци какви години? Разгромяването на ВСУ в Донбас няма да трае 2 месеца, защото те там няма къде да се скрият в катакомби под земята като в Азовстал. Цялата военна операция или бойни действия или война или както искате да го наречете, ще е привършило до месец...айде 2 с Харков и Одеса в смеките. А след това? Ами то след това, Украйна друга армия няма!!!! И на партизани не се надяйвате. Като изключим факта че днешният човек в Украйна (както и в други бели държави) няма такава нагласа е важно да отчетем и че тези територии са населени с предимно проруско население. Доказателства се виждат в териториите които руснаците вече владеят...няма никакви партизански боеве там! Столтенберг и другите като него много добре ги знаят тези работи, но никога няма да ги кажат публично!!!
  • 28 Ние с гайдите

    12 1 Отговор
    За такива митинги , в натовска България , гешефтурата вече щеше да ги е завлякла "зад колоните" .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Направо референдум и..

    22 4 Отговор
    Херсонска народна република! Там живеят 80% руснаци. Същото и в България. Референдум за излизане от нато 🙂

    Коментиран от #43

  • 31 Цонев

    15 0 Отговор
    Всички го виждат и го знаят, но по политически причини не се говори. Какво остана? Остана една армия от около 60-70 хиляди на Украйна в Донбас....Украйна друга армия няма! Тя само това има! Тази армия е вече на път да бъде разгромена. Какво друго има? Има бойни сформирования в Харков и в Одеса. В Киев има някаква малобройна армия за защита на града и тя Украйна....друга армия няма! След Донбас, идва ред на Харков и Одеса. Останалата част на Украйна е отворена и без никакви възможности да се противопостави на когото и да е било! Така падат държави и се превземат нации....като им разгромят армиите! Украйна няма да е по различна! Какви месеци какви години? Разгромяването на ВСУ в Донбас няма да трае 2 месеца, защото те там няма къде да се скрият в кат акомби под земята като в Азо встал. Цялата военна операция или бойни действия или война или както искате да го наречете, ще е привършило до месец...айде 2 с Харков и Одеса в смеките. А след това? Ами то след това, Украйна друга армия няма!!!! И на партизани не се надяйвате. Като изключим факта че днешният човек в Украйна (както и в други бели държави) няма такава нагласа е важно да отчетем и че тези територии са населени с предимно проруско население. Доказателства се виждат в териториите които руснаците вече владеят...няма никакви партизански боеве там! Стол тенберг и другите като него много добре ги знаят тези работи, но никога няма да ги кажат публично!!!

    Коментиран от #45

  • 32 майтаки

    18 1 Отговор
    Остават им терористични акции, те в това са най-добри. Не че като цяло стратегията им, ако изобщо може да се нарече стратегия, се различава много от тероризъм.
    Тея "герои" още от 2014-та вместо да атакуват бойците на ДНР, само обстрелват цивилните райони. Явно това са новите ценности на западния измислен свят - нацизъм и тероризъм.
  • 33 Добича

    16 2 Отговор
    Херсон е вече Русия. През първата седмица имаше украински агитатори. Както се вижда на снимката около 10 човека държат знамето. Сенките им се виждат зад него. Няма как да кажеш че са хиляди! Това са украински активисти, роднини на украинските кметове дето ги разкараха и други платени и не платени фенове на Етноса -Украинци. Русия вече плаща заплатите на оставените да мрат от глад Украинци в Хервон в рубли. Рублата вече се ползва в целия регион Херсон. Всички флагове на етноса Украинци са отдавна премахнати в тази област. Всички сгради носят Русския флаг. Браво, един изчистен регион от обезумелите слуги на Американците - етноса Украинци!
  • 34 Добича

    14 3 Отговор
    В момента текат консултации между Полша и Америка. Как Полша да влезе с армията си в западна Усраина и да си открадне няколко области за Полша. Усраина най-точно може да се опише с термина - Failed State!
  • 35 Додо

    13 2 Отговор
    Като е украински защо Русия изплаща пенсиите на Херсонските пенсионери?
    А Укрия като е независима държава защо този месец Задокеанците изплащат заплатите на държавната администрация?
  • 36 Добича

    14 2 Отговор
    Положението в България е опасно. Американчето дето сме докарали да ни управлява е копие на Зеленски. Ще прави всичко каквото каже умиращия звяр САЩ. Като нищо САЩ могат да разрешат на Турция да завземат Южна България. Помоща на Турция в борбата срещу Русия, без хубави награди за Турците не е възможна. Надявам се конфликта да бъде решен скоро и да не се стигне до това. Нашите корумпирани цървули в парламента ще продадат майка си и баща си за малко долари.
  • 37 Пипо

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "124":

    Укрите повярваха на Пенсионера,че ще приеме 200 000 емигранти.Няма кой да отиде на мексиканската граница да снима как тълпата украинци дремят безпомощно и се надяватда ги пуснат.Но там не е Европа.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Попов

    13 1 Отговор
    От 16.02 артилерийските обстрели над Донбас ескалираха,а на 17.02. Байдън обяви,че Русия всеки момент ще нахлуе в Украина.На 24.03.Зеленски издаде указ за отвоюване на Крим и започна да разгръща силите си в южната част на страната.Да не забравяме и ученията на НАТО в Черно море и думите на Зеленски за разработване на ядрено оръжие.Дали Украина щеше да нападне първа или руснаците я изпревариха?

    Коментиран от #42

  • 40 не може да бъде

    5 1 Отговор
    Тези които се опасяват трябва да се успокоят и да гледат реално на нещата!Както и Крим,ДНР ,ЛНР Херсонска и Запорожка област безвъзвратно отиват към обединение с РФ!Има различни форми под които ще стане това и няма да се наложи да чакаме дълго за да видим това!Ако някой си мисли че Русия респ-Путин ще отстъпи -значи е далече от реалността!И други неща ще станат -но всяко нещо с времето си!А за привържениците на т.н.украинство ще остане да размислят по въпроса -а защо ги ручахме жабетата!?И да разглеждат с носталгия картата на бивша украйна!
  • 41 Ууухаа

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Аман от либерални лиготии! Това си е законна военна плячка! Руска територия. На който не му харесва, да се оплаче на арменския поп.
  • 42 Добича

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Попов":

    Има доказателства събрани от пленените и уничтожени позиции на Укрсинците. На 100% Украина е планирала да напада Донбасс, массирано на датата 8-ми Март. Мислили са че ще сломят армията на Донбасс набързо. По плана на Украина и Нато след Донбасс е трябвало да тръгнат да превземат Кръм. Какви доказателства? Говорим за подписани заповеди от генералите управляващи Украинската армия. Имена, дати и всичко друго. Също така са намерени лаптопи на Нато. Всичко е събрано, само че Дойче Веле и бг медиа не пишат за това. Дойче веле не пише за ония пленен украинец от Нацистките батальони, който спира Украинци мъж и жена. Затваря ги в мазето за рабирателства. После се напива, отива в мазето изнасилва съпругата пред очите на съпруга. Съпруга и казва да бе го прави и той го застрелва на място в мазето. Този украински нацист направил това вече е записан с пълни самопризнания. Има го в Youtube. Всички престъпления на Укро -нацистите са документирани и ще бъдат съдени.

    Коментиран от #44

  • 43 ДоРусоРобите

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "Направо референдум и..":

    слагай наколенките и излизай да ги посрещаш, Идват!! дано ви застрелят вас първи, посрещачите !!!

    Коментиран от #52

  • 44 Kcaniba

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Добича":

    Междругото снимките и клиповете на тези DELL-ове с нато-вска серийна абревиатура ги имаше в Телеграм каналите в превзетите щабове и бази на нацистите около Мариупол!!
    Мариупол бе центъра на нато и окрски сили готвещи се да разбият Донбас и окупират Крим!!!
    Америкосите затова бегаха от Афганистан, за да се пренасочат към Окраина, и да, за тях това си е вид Афганистан и те не лъжат, като вият, че за Русия това щяло да бъде втори Афганистан, те наистина третират окраинците като талибани, за това и този способ на война - нацистите като ИДИЛ се крият в жилищни квартали, щабовете им са в училищата, детските градини - чисти терористи с нацисткио мировозрение и бандеровска подлост!!!

    Коментиран от #46

  • 45 А бе

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Цонев":

    Ти недей така с тия глупости които ръсиш. Украинската армия преди конфликта беше 280 хиляди. Сега колко е останала,не зная. А руските войски са около 140 000. Прав си за тези 70-80 хиляди в Донбас. Сега почва една месомелачка край Краматорск. От нея ще зависи какво ще се случи напред.
  • 46 Хамсал

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Kcaniba":

    Бяха лаптопи Леново, с абвериатурата на НАТО и номер в горният десен ъгъл на клавиатурата.

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Kcaniba

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хамсал":

    да хамсал, тинк пад беха, сорри!
    Но това са подробности- в бързината!)) Аз щото ги ползвам и двата модела, за това се обърках при тайпинга)))
  • 49 Хи их хи

    4 0 Отговор
    Е преброихте ли ги на снимките хилядите-милиони протестиращи? А плакатите на първата и втората снимка? Едно и също написано, на първата е на украински а на втората на някакъв "неразбираем" език!
  • 50 Гост

    0 0 Отговор
    Тая по-тъпа от дени-дже-ндърето!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 майтаки

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "ДоРусоРобите":

    Бързо бягай към САЩ щом идват. Миячи на чинии се търсят.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 tate

    1 0 Отговор
    Как не разбраха повечето поддръжници на СССР -Болшевишка –Путиниада Това дето им е в главитв е жива Кремълска пропаганда ! Как не разбрахте че Украинците не искат Руснаците ,какво точно не разбрахте !Те ще се бият и протестират до смърт !!Все едно комшията ти да влезе у вас и да започне да издевателства семейството ти , да ти вземе АЙ фона ,4К LCD TV. и да ти спи на леглото защото той е мизерник и има ВЕФ,и телефон със шайба , но е як и може да те тормози да ти вземе благинките ,и да изнасили жените у дома !! И какво такъв тупан с БАНИЦА ли да го черпя ако влезе ???????????????? А КАЖЕТЕ БЕ
Новини по държави: