Last news in Fakti

3 Май, 2022 20:40 1 403 7

САЩ потвърди автентичността на изтеклата в медиите чернова на решение, отменящо правото на аборт

  • сащ-
  • аборт-
  • върховния съд-
  • камала харис

Съдия Джон Робъртс от Върховния съд на САЩ потвърди днес автентичността на изтеклата в медиите чернова,че най-висшата съдебна инстанция в САЩ може би възнамерява да отмени знаково решение по делото Роу срещу Уейд от 1973 г., с което абортът се легализира в цялата страна

САЩ потвърди автентичността на изтеклата в медиите чернова на решение, отменящо правото на аборт - 1
Снимка: Shutterstock

Съдия Джон Робъртс от Върховния съд на САЩ потвърди днес автентичността на изтеклата в медиите чернова на решение, от която стана ясно, че най-висшата съдебна инстанция в Съединените щати може би възнамерява да отмени знаково решение по делото Роу срещу Уейд от 1973 г., с което абортът се легализира в цялата страна, предаде Асошиейтед прес.

Според документа в деветчленния Върховен съд, в който консерваторите имат шестима представители, е налице мнозинство за отменяне на конституционното право на аборт.

Съдия Робърт уточни, че не е взето окончателно решение.

Той нареди разследване на, по думите му, "грубо нарушаване на доверието". Целта е да бъде установен "източникът на изтичането" на информацията.

В първи публичен коментар на представител на Върховния съд след публикуването на черновата късно снощи, Робъртс заяви днес: "Въпреки че описаният във вчерашните съобщения документ е автентичен, той не представлява решение на съда по случая или окончателната позиция на някой от неговите членове."

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис разкритикува проекторешението. "Правата на всички американци са изложени на риск", каза тя, цитирана от Ройтерс.

По-рано днес президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не знае дали изтеклата чернова на решение на Върховния съд за отмяна на конституционното право на аборт е истинска и окончателен вариант, но изрази готовността на своята администрация да защити правото на аборт.

"Вярвам, че правото на жената да избира е фундаментално", каза Байдън. Той добави, че ако решението по делото Роу срещу Уейд от 1973 г. бъде отменено, американските власти ще трябва да защитават избора на жените дали да родят, а на междинните избори за Конгрес през ноември избирателите трябва да гласуват за кандидати, подкрепящи правото на аборт.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    29 4 Отговор
    Да ви имам демокрацията, и тия били велика нация . Айре нема нужда
  • 2 Реалист

    25 2 Отговор
    С тая тема ще отвличат вниманието от инфлацята налегнала американците.
  • 3 Тъп народ

    6 2 Отговор
    тъпи проблеми за решаване
  • 4 Слузест Сфинктер

    7 1 Отговор
    така е при великите демокрации...скоро и Министерство на истината...добре че не ги стигнахме американците
  • 5 Лукавия

    3 1 Отговор
    "Вярвам, че правото на жената да избира е фундаментално", каза Байдън. Да се обърнем към множеството учения в Светото Писание, които представят пределно ясно Божия възглед за аборта. Еремия 1:5 ни казва, че Бог ни познава преди да ни е образувал в утробата. Псалом 139:13-16 говори за Божията активна роля в нашето създаване и оформяне в утробата. Изход 21:22-25 описва същото наказание за човек, който причини смъртта на бебе в утробата, като наказанието за човек, който извърши убийство. Това ясно показва, че Бог смята бебето в утробата за точно толкова човек, колкото и един пораснал възрастен. За християнина абортът НЕ Е въпрос на правото на жената да избира. Той е въпрос на живот или смърт на човешко същество, направено по Божия образ (Битие 1:26-27; 9:6).
  • 6 Алексей Иванович Гурьянов

    3 2 Отговор
    За онези, които са правили аборт – греха на аборта е не по-малко простим, отколкото всеки друг грях. Чрез вяра в Христос всичките ни грехове могат да бъдат простени (Йоан 3:16; Римляни 8:1; Колосяни 1:14). Жена, която е правила аборт, или мъж, който е насърчил един аборт, или дори лекар, който е извършил аборт – всички те могат да бъдат простени чрез вяра в Исус Христос.
  • 7 Fury

    3 1 Отговор
    Каква сценка им спретнаха на хамериканците. Спазват си стратегията,първо създаваш проблем, след което им даваш и решенеието на проблема и о, да ти си герой.