Last news in Fakti

9 Май, 2022 14:05 1 211 6

В Северна Македония отбелязаха Деня на победата

  • ден на победата-
  • рсм-
  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • свобода-
  • окупатори

„Днес виждаме, че победата на свободата, човешките права, демокрацията и равенството е застрашена в момент, когато вярвахме, че е напълно спечелена."

В Северна Македония отбелязаха Деня на победата - 1
Снимка: БГНЕС

„Днес виждаме, че победата на свободата, човешките права, демокрацията и равенството е застрашена в момент, когато вярвахме, че е напълно спечелена. Днес, в разгара на ново кръвопролитие, трябва повече от всякога да си спомним уроците от миналото, а 9 май е една от тези дати – основата на истинските цивилизационни ценности“, се казва в обръщение на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предаде БТА.

„Денят на победата над фашизма е почит към милионите загубени животи в борбата срещу окупатора. Ден, в който с гордост си напомняме, че сме били, сме и ще останем на истинската страна на историята. Денят на Европа, който празнува идеята за траен мир и единство на континента, е още едно напомняне за решаващата стойност на пътя към европейското многообразие. Само с достойнство, с уважение към правото на самоопределение можем да говорим за обединена Европа“, се казва в разпространеното обръщение на Пендаровски.

По повод 9 май правителствена делегация, начело с премиера Димитър Ковачевски и министрите Славянка Петровска - на отбраната, Горан Милевски - на местното самоуправление и заместник министъра на правосъдието Агим Нухиу, поднесе венец пред паметника на освободителите на Скопие, който се намира в двора на сградата на правителството.

„Поднасянето на цветя на паметника "Освободители на Скопие" е част от дейностите в чест на Деня на победата над фашизма и Деня на Европа, като почит и почит на всички, участвали в разгрома на фашизма във Втората световна война, както и на всички, които участваха в изграждането на Европейския съюз“, се казва в прессъобщението на правителствената информационна служба.

Венци от името на правителството и президента на Република Северна Македония са поднесени и на партизанското гробище в Бутел в Скопие, отбелязвайки „празника 9 май 1945 г., който като Ден на победата над фашизма е записан с ярки букви в историята на Северна Македония като ден, в който заедно с прогресивните съюзнически европейски сили и САЩ беше официално обявен краят на Втората световна война и ден, който беше обявен и приет за Ден на победата над фашизма“, се казва в прессъобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    11 6 Отговор
    Май скоро няма да станете член на ЕС, щом не уважавате празника му.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Емил

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "подкрепете България и Македония, свет":

    Пишман македонист!
  • 4 Ана

    9 11 Отговор
    Малка Македония е признателна , за разлика от нашите десни фашисти!
  • 5 Филипс македонски

    11 1 Отговор
    Празнуват победата на Александър Велики над персийците.
  • 6 Перо

    2 1 Отговор
    През ВСВ не е имало нито северномакедонска държава,нито македонска нация,нито македонски партизани! По късно от там минава 1-ва българска армия освободителка,която дава 32,000 жертви. Партизанското движение е било в Сърбия! Не знам македонистите на кого поднасят венци!
Новини по държави: