Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Май, 2022 11:10 3 682 25

Русия пояснява възможността за тактически ядрен удар по Украйна

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • ядрен удар-
  • доктрина-
  • александър грушко

Принципите и условията за използване на ядрено оръжие от Москва са заложени във военната доктрина на Руската Федерация, в която трябва да се търси отговор на въпроса дали превантивен тактически удар на територията на Украйна от Русия е възможен

Русия пояснява възможността за тактически ядрен удар по Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко се изказа относно възможността за тактически ядрен удар по Украйна. Думите му се цитират от РИА Новости.

Дипломатът подчерта, че принципите и условията за използване на ядрено оръжие от Москва са заложени във военната доктрина на Руската Федерация, в която трябва да се търси отговор на въпроса дали превантивен тактически удар на територията на Украйна от Русия е възможен.

Още новини от Украйна

"Имаме военна доктрина, там всичко пише. Тя не дава никакво друго тълкуване, освен това, което го има черно на бяло “, поясни Грушко в отговор на въпроса дали Москва изключва възможността за тактически ядрен удар по Украйна.

Известно е, че в документа са посочени условията, които определят възможността за използване на ядрено оръжие от Русия. Според доктрината, сред тях, е по-специално, получаването на надеждна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи териториите на Русия и (или) нейните съюзници, използването от врага на ядрено оръжие или други видове оръжия за масово унищожение , въздействието на противника върху критични държавни или военни съоръжения на Руската Федерация, чиято повреда или разрушение ще доведе до нарушаване на ответните действия на ядрените сили, агресия срещу Русия с използването на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено, пише Лента.ру.

През април руският външен министър Сергей Лавров също обясни, че Русия на настоящия етап от специалната операция в Украйна обмисля възможността да използва само конвенционални оръжия, като по този начин отговори на изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия уж е готова да използва ядрени оръжия, припомня Лента.ру.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ!☝

    15 3 Отговор
    В ПО ПРИНЦИП В РУ.ИЯ ВСИЧКО Е „ЧЕРНО НА БЯЛО”🤔
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 деИМПЕРфикация

    15 6 Отговор
    не на империите и техните интернационали
  • 4 Българка

    29 28 Отговор
    От това, което прочетох,разбирам, че всеки ответен удар ,дори с конвенциално оръжие на територията на РФ, може според настроението и сънищата на психопата- убиец да е повод за използване на ядрено оръжие. Разбирам, че само Русия има запазено право да напада, да избива населението на други държави и да ги разрушава, но нападнатите нямат право да се отбраняват и защитават. Те имат право само да умират и да бъдат поробвани

    Коментиран от #9, #24

  • 5 Украйна

    21 16 Отговор
    не биваше да се отказва от ядреното си оръжие. Нямаше сега да има кръвожадни прошляци с танкове, нахлули в градовете им.
  • 6 Ал Бунди

    18 12 Отговор
    Е, оставаше орките и ядрено оръжие да използват и на..с//ането им ще бъде пълно..
  • 7 Гоуем кумунис

    14 14 Отговор
    С тая долна, рушлямистка сган трябва да се приключи веднаж за винаги...
  • 8 pbdan

    16 10 Отговор
    Това да употребиш ЯО против един съседен, братски по кръв и вяра народ е безумие. Има стотици хиляди, може би милиони смесени бракове децата от които са полуруси и полуукраинци. Какво става и със самочувствието на вечно побеждаващата руска армия победила Наполеон, Бисмарк, Хитлер без ЯО? Да ползва ЯО против една съседна неядрена държава отказала се(имала е) от ЯО с обещанието, че Русия ще гарантира целостта ѝ? Ако Путин употреби ЯО срещу един братски народ с когото заедно са победили Хитлер и са дали 8 от всичко 27 милиона жертви за СССР през ВСВ е съвсем друго. Термоядрените бомби между другото са произведени в бившия СССР с участието и на Украйна. Населението на Русия е 50% от бившия СССР, а руснаците в Русия са 60% от населението. Несправедливо е само 1/3 от населението на бившия СССР да се възползват от статута на ядрена държава

    Коментиран от #10

  • 9 Ганьо

    15 12 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Невесто, а америте имат ли запазено право да нападат Либия, Сирия, Югославия, Афганистан, Виетнам и т.н. и т.н.? Те с какво право нападат, а? Пфу!

    Коментиран от #14

  • 10 Те руснаците

    8 11 Отговор

    До коментар #8 от "pbdan":

    Братския народ го освободиха, Донецка и Луганска област.От тях на запад няма нищи братско,както потвърди и кулеба.Така че на запад вече всичко е позволено9474

    Коментиран от #13

  • 11 Не си губете времето

    5 4 Отговор
    По - добре отваряйте доктрината за ФАЩ. Така ще се спестят време и средства, а и светът ще си отдъхне.
  • 12 МалкоЛогика

    5 0 Отговор
    Ето ви го късо, да не четете лъжите по-горе: РФ ще използва ядрено оръжие при заплаха за съществуването си. Целите ще са тези страни която 1) Искат и 2) Могат да навредят на РФ. Значи САЩ и Англия. Украйна е място където живеят роднини.
  • 13 pbdan

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Те руснаците":

    Щом са си освободили братята да спират дотам иначе това става завоевателна война. Нали казаха,че нямат териториални претенции. 2% от световното население живее на 17% от земната суша и пак им е тясно. Япония с население почти като руското живеят на площ от 3 Българии.

    Коментиран от #20

  • 14 Пъци

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ганьо":

    Ганьо,я не знам кък е,ама знам,че оти дека и тако не е.
    Руснаците паднаха до нивото на "америте",че ги и задминаха по лицемерие и водене на войни във всички съседни държави за които смятат че са по-слаби.Що не нападнаха Япония да защитят руските си интереси в Курилските о-ви,или да бяха нападнали "америте" откъм Аляска да си върнат загубените на карти от руския цар земя,или пък да се сетят за руските интереси настъпени от Китай ? "Америте" за няколко години загубиха "първенството" по арогантност от руснаците
  • 15 Путинче

    4 3 Отговор
    И радиацията от това оръжие използвано в съседна държава дали няма да стигне и в Русия. Един Чернобил разнесе радиация из цяма Европа а не беше оръжие. Това са безумци да говорят дори за такъв вариант!

    Коментиран от #18

  • 16 Матей

    6 5 Отговор
    Интересно, никъде нищо за полското нападение над руския посланик. Вярно нападат го малоумници,но пасивността на полицията може да са тълкува като съучастие. По тоз повод поляците ще берат ядове и запада не може да ги защити, всичко е пред камери

    Коментиран от #19

  • 17 ех русо-туркинке

    2 4 Отговор
    Заработи ли копейки Оля Ахемедова? Ще има ли за пица?
  • 18 pbdan

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Путинче":

    Путин каза - защо ни е свят без Русия, т.е. победят ли ни прекратяваме живота на планетата и отиваме на курорт в Анталия;).
  • 19 Бай Джон

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Матей":

    На поляцоте не им дреме май. Това с посланника е най-малкия проблем. През Полш се внася всичкото оружие за укрйна, и кво, мълчим нещо.

    Коментиран от #21

  • 20 Матей

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "pbdan":

    Щяха и да спрат,но запада с намеси и вече няма връщане
  • 21 Матей

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Джон":

    Ще им задреме ама ще е късно,не казвам, че ще бъдат нападнати, казвам,че ще берат ядове
  • 22 РУСКИЯТ КЕНЕФ В ИЗОЛАЦИЯ

    3 3 Отговор
    ДА НЕ ПЛАШАТ, ЧЕ И ДРУГИТЕ ИМАТ ЯДРЕНИ РАКЕТИ, ДОРИ В ПОВЕЧЕ ОТ РУСИЯ.
  • 23 БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА ДА МЪЛЧИ

    3 4 Отговор
    ЧЕ САМО ЕДНА БОМБА И ВСИЧКО ЩЕ Е НА ПЕПЕЛ. ЩЕ ИМА ПРЕГОРЯЛИ ДЖУДЖЕТА.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Шамана на Монтерей

    0 1 Отговор
    Политическата олигархия в Кремъл е наясно,че ако използват ядрено оръжие в Европа,с Русия е свършено.Това ще е повод за ответен удар по простата причина,че радиоактивният прахоляк,който ще се вдигне,ветровете ще го разнесат из цяла Европа,както по времето на аварията в Чернобил.Колкото и да са "миролюбиви" европейците,няма да позволят безнаказано да измрат хиляди хора,заради прищевките на един сенилен,изкуфял диктатор.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания