10 Май, 2022 13:42 2 034 3

Уволниха шефката на испанското разузнаване

  • испания-
  • разузнаване-
  • шпионаж-
  • пегас-
  • софтуер

Това се случи след като се разкри, че испански длъжностни лица са били шпионирани със софтуера "Пегас"

Уволниха шефката на испанското разузнаване - 1
Снимка: БГНЕС

Директорката на Националния център за разузнаване на Испания Пас Естебан беше уволнена от правителството, след като се разкри, че испански длъжностни лица са били шпионирани със софтуера "Пегас", предадоха световните агенции, като се позоваха на испански медии, сред които агенция ЕФЕ и в. "Паис".

Миналата седмица Естебан призна на закрито заседание на парламентарна комисия, че оглавяваната от нея служба законно е хакнала телефоните на няколко каталунски сепаратисти, след като е получила съдебно разрешение за това. Разузнавателната агенция освен това е обект на внимателно наблюдение заради неотдавнашните разкрития, направени от правителството, че мобилните телефони на министър-председателя Педро Санчес и министърката на отбраната Маргарита Роблес също са били "заразени" с шпионския софтуер "Пегас" от "външна" сила, посочва Асошиейтед прес, предаде БТА.

Миналия месец канадската организация за защита на правата в дигиталната сфера "Ситизън лаб" заяви, че "Пегас" е бил използван срещу повече от 60 души, свързани с каталунското сепаратистко движение, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 4 Отговор
    Испанчето е тарикат, женица да му е шеф на РАЗУЗНАВАНЕТО! От кой пол е?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Механик

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Е как от кой? Ами от третия, разбира се.
  • 3 честен ционист

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Не бре, просто на испанчетата разузнаването се изчерпва с един отряд Мата Харита. Тая сигурно е била мадам, ама вече дърта не се е кутирала пред руските олигарси в Майорка.
Новини по държави: