Last news in Fakti

11 Май, 2022 11:25 876 1

Фердинанд Маркос младши се обяви за победител на президентските избори във Филипините

  • фердинанд маркос младши-
  • филипини-
  • диктатор-
  • президент-
  • избори

Фердинанд Маркос младши, син на бивш филипински диктатор, се обяви днес за победител на президентските избори и се ангажира да бъде ръководител "на всички филипинци"

Фердинанд Маркос младши се обяви за победител на президентските избори във Филипините - 1
Снимка: Shutterstock

Фердинанд Маркос младши, син на бивш филипински диктатор, се обяви днес за победител на президентските избори, произведени в понеделник, и се ангажира да бъде ръководител "на всички филипинци", предаде Франс прес, като се позова на неговия говорител.

"Той казва на света: съдете ме според делата ми, а не според моите предци", заяви Вик Родригес в комюнике.

Според първоначалните изборни резултати след преброяване на почти всички бюлетини Маркос младши с прякор Бонгбонг е получил над 56 на сто от гласовете – над двойно повече от основната си съперничка - бившата вицепрезидентка Лени Робредо.

С тази смазваща победа на власт се връща фамилията Маркос – 36 години след като бе прогонена с народен бунт.

Вече от години акаунти на 64-годишния Маркос младши в социалните мрежи внушават на младите филипинци, че двайсетгодишното управление на баща му (1965-1986 г.) е било "златен век" на мир и процъфтяване за архипелага. Кампанията му беше белязана с дезинформационни материали, премълчаващи арестите, изтезанията и убийствата на десетки хиляди опозиционери, също и кражбите на милиарди долари държавни пари от клана Маркос по време на тогавашния режим, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.