Last news in Fakti

11 Май, 2022 20:29 892 20

Словакия и Полша ще помогнат на Украйна да стане по-бързо кандидат-членка на ЕС

  • полша-
  • словакия-
  • украйна-
  • ес

Заявиха държавните глави на двете страни Анджей Дуда и Зузана Чапутова

Словакия и Полша ще помогнат на Украйна да стане по-бързо кандидат-членка на ЕС  - 1
Снимка: БГНЕС

Словакия и Полша заедно ще помогнат на Украйна възможно най-скоро да придобие статут на кандидат за членство на Европейския съюз, заявиха държавните глави на двете страни Анджей Дуда и Зузана Чапутова, цитирани от ДПА.

Те обявиха, че заедно ще посетят колегите си от държавите от евросъюза, които са скептични към приемането на Украйна в блока.

„Важно е за бъдещето на Европа и за мира на континента да разговаряме за бъдещия статут на Украйна“, каза Чапутова. „Това не означава автоматично пълноправно членство, за което разбира се трябва да се отговори на определени критерии. Но ние считаме даването на статут на кандидат за напълно естествено с оглед на трудната ситуация, в която в момента се намира Украйна“, каза словашката президентка.

Дуда заяви, че Украйна не защитава само себе си, но и Европа „срещу амбициите и имперските действия на днешна Русия“ и Киев се нуждае от сигнал за солидарност. „Знаем, че днес е много важно за украинското общество да чувства, че е приемано от Запада“, каза полският държавен глава, който е на посещение в Словакия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен неотдавна посочи, че през юни Украйна ще получи отговор за кандидатурата си за членство в блока. Обикновено този процес е сложен и отнема много време.

Чапутова и Дуда похвалиха двустранното сътрудничество между Полша и Словакия по украинската криза и споразумението между двете държави, което предвижда полските военновъздушни сили да охраняват словашкото въздушно пространство, за да може Братислава да изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна.

След като разговаря с Чапутова, Дуда се срещна и със словашкия премиер Едуард Хегер, както и с председателя на парламента Борис Колар.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луда работа

    13 5 Отговор
    Украйна ще стане част от Пусия, значи Русия ще е член на ЕС? Крайно време беше. Браво.
  • 2 Аз съм един дърт комунист и

    0 16 Отговор
    путинист, затова поемам инициатива всички мои събратя по убеждения да се откажем от всички западни техники и да преминем към руско производство ! Да убедим и децата ни затова ! В същото време лавина от коментари предизвика в социалните мрежи появата на руската посланичка Елеонора Митрофанова на 9 май. Към червената си рокля (в съветски стил), закичена с георгиевска лента, тя носи обувки на Valentino за 1000 долара и диамантен часовник Backes Strauss, който според различни източници струва между 16 хиляди и 26 хиляди долара. Защо вместо да си купи „Победа“ или ЗИМ, е избрала германски Backes Strauss – от победената във Втората световна война Германия? Нали Русия може всичко? Нали може без „капиталистически“ придобивки? Нали Западът е „гнил“? Ако искаме да запазим чистотата на нашите комунистически идеи, трябва да изхвърлим западната техника.

    Коментиран от #11, #19

  • 3 BOBO

    8 0 Отговор
    НАШИ И ВАШИ А МАКЕДОНИЯ КОГА
  • 4 .....То няма

    13 0 Отговор
    такава държава
    Те в ЕС да става
    Украйна............ замина
    До края на тази година
  • 5 Синьожълтия

    19 0 Отговор
    Каква Украйна, какъв ЕС. какви 5 € ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какво единство

    10 0 Отговор
    И Макрон мисли като тях- ще помага и до 30-40 г. ще бъдат приети в ЕС. Преди турците.
  • 9 Очевидец

    16 0 Отговор
    Не проумявам позицията на Полша.Те пострадаха толкова много през ВСВ от хитлеристите, а сега подкрепят бандеровци!Що за хора са това?

    Коментиран от #16

  • 10 От страни

    5 0 Отговор
    Има се напредвид оръжия нали? Гоуяма помощ....Шолц вече го каза от високо - десетилетия ще трябва на Украйна да влезе в ЕС. А след СВО ще са столетия...
  • 11 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм един дърт комунист и":

    Ми кат си дрът за това не разбираш - глей си киселото млекце... По тази логика русняците трябва да носят само руски неща а българите само български? А германци само германски? А кво носиш ти?
  • 12 Завет 8ог al

    0 0 Отговор
    Daape🥰😘🤧😶🥵🤮🥺😤😤😕😌😔😑😚😙😌😋😨🥶🥴🥴🤢🤢😘😛😛😛😋🙂🙃😉😉🥰😍🤩😭⚓🧭🛴🛴🛴🛴🚐🚈🚄🚑🚑🚲🚲⛵✈️🛸🛸🛸🛸🛸
  • 13 War eternal

    8 0 Отговор
    По този начин, Полша и Словакия скоро ще заприличат на Украйна.
  • 14 ПОЛША ИСКА ТЕРИТОРИЯ ОТ УКРАЙНА

    6 0 Отговор
    НЕ ЛЪЖЕТЕ ЧЕ И ,,ПОМАГА" , ПОЛЯЦИТЕ СА МРЪСНИЦИ ! ЩЕ ВИДИТЕ НАКРАЯ КОЙ КОГО ЩЕ ИЗЯДЕ ...........
  • 15 СКОРО НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА НИКАКВА УКРАЙНА

    4 0 Отговор
    ......................................................
  • 16 Що ли

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Очевидец":

    Ами щото са алчни и долни кат краварите
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Излъганото камилче е Украйна

    5 0 Отговор
    Обещаха им звездите, влизате в НАТО, влизате в ЕС, ще ви въоръжим, вие само трепете руснаци!
    И няколко украински шарани се хванаха на въдицата и закачиха и народа на нея.
    Тотална измама!
    А тия играят постановка, Словакия, кои бяха Словакия? А Полша, дето и обещаха, че ще замести Гермнаия в Европа по влияние. Тия поляци не помнят ли, какво им обеща Наполеон и изпълни ли го?
    Тъпи политици, тъпи! Що народ умира заради такива алчни некадърници!
  • 19 Цяла Америка носи китайски обувки

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм един дърт комунист и":

    Единствено по-качествени обувки са работните им, произведени във Виетнам.
    За дрехите им, няма да коментирам.
    А от какво можем да се откажем, например от бизнеса пак на американците и канадците, които заляха Източна Европа чрез бизнеса дрехи втора употреба, като преди това следвайки плана Ран Ът ни докараха до просешка тояга.
    А аз отдавна незнам хубави обувки на Валентино, на летището даже магазините им са невероятно бедни, цените до небесата, стоката трагедия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: