13 Май, 2022 13:25 1 710 11

Турция е разработила програми за контрол на корабоплаването в Босфора и Дарданелите

  • турция-
  • босфор-
  • дарданели

От сега нататък влекачи ще съпровождат плавателни съдове с дължина над 175 метра.

Турция е разработила програми за контрол на корабоплаването в Босфора и Дарданелите - 1
Снимка: shutterstock

Турция е разработила собствени програми за контрол на корабоплаването в проливите Босфор и Дарданели, съобщи началникът на Главното управление на бреговата охрана на Турция Дурмуш Юнювар, цитиран от проправителствения турски в. "Сабах".

Новите системи ще заменят американската програма, която турската брегова охрана използва от близо 20 години.

Юнювар посочи, че в рамките на месец бреговата охрана постепенно ще започне да използва новата турска програма.

Системата за контрол на корабоплаването включва камери за наблюдение, радари и фарове. Системата е разработена от турския военно-промишлен комплекс "Аселсан".

Началникът на Главното управление на бреговата охрана на Турция Дурмуш Юнювар каза още, че в регламента за корабоплаване през проливите са внесени промени, отнасящи се до плаването на кораби, транспортиращи опасни товари. От сега нататък влекачи ще съпровождат плавателни съдове с дължина над 175 метра.

Турските проливи Босфор и Дарданели са едни от най-натоварените морски магистрали в света. Само през Босфора всяка година преминават над 55 хиляди плавателни съдове.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1 Асан от Осамн

    7 3 Отговор
    Слава на Велика 🇹🇷
  • 2 Христо

    8 1 Отговор
    Да е жив и здрав Султан Ердоган
  • 3 Примати

    7 4 Отговор
    Нещо се случва. Всички класове кораби от базата в Севастопол са изтеглени в заливите извън базата. Цезар Кутиков е повреден жестоко , което е добре защото нямаше досега инфо че 2 ударен от ракета. Буревестник четири броя общо в пристанището куриная и залива след него отново част от Севастопол скрия залив. Може би готвят десант или са разбрали че Украйна вече Ема обхват до Севастопол. Каквото и да е пожелавам успех на Украйна. И най - важното: оказва се че точно адмирал Саратов е най - мощния кораб след ракетния крайцер Москва. А за Турция … само така… само НАТО.на 10 юни руската армия рухва окончателно
  • 4 Бамбука

    9 1 Отговор
    Интензивния морски трафик изисква и нови допълнителни мерки за запазването на мегаполиса Истанбул. Така, че поздравления за новите правила.

    Коментиран от #6

  • 5 Чук и Гек

    4 1 Отговор
    Да! Връщате се във времето на Мехмед Завоевателя, когато се запрещава безконтролното щъкане на разни европейски кораби през протока! Първо си патят капитан Антонио Риза, който е побит на кол, а екипажа му - на гилотината! След това е превзет и Константинопол.

    Коментиран от #7

  • 6 Българските турци

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бамбука":

    Ако тия проливи не бяха в турски ръце отдавна щяха да бъдат превърнати в гигантски врати за крупни приходи от морски транспорт и търговия... С канал Истанбул Турция най после ще пробие пречките и препядствията наложени с международни забрани и санкции...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Za Poi

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Za Poi":

    "До ноември капитаните на италианските кораби, плаващи по маршрутите между Черно море и Средиземно море, се озоваха в затруднение дали да се подчинят на митническата такса на Мехмет в Throat Cutter или да го игнорират и рискуват последствията. Силата на течението означаваше, че корабите, пътуващи надолу по течението, имаха достатъчен шанс да преминат през контролно-пропускателния пункт, преди да могат да бъдат взривени от водата. На 26 ноември венециански капитан Антонио Рицо слезе по Босфора от Черно море с товар храна за града. Приближавайки се до замъка, той решава да поеме риска. Без да обръща внимание на предупредителните викове от брега да спусне платната си, Ризо продължи. Залп от изстрели премина ниско над водата и една гигантска каменна топка удари олекотения корпус на неговата галера, разбивайки го. Капитанът и тридесетте оцелели успяха да стигнат до брега с малка лодка, където незабавно бяха пленени, вързани във вериги и тръгнали, за да се изправят срещу недоволството на султана в град Дидимоткон близо до Одрин. Докато излежават в затвора, венецианският посланик в Константинопол отпътува бързо до императорския двор, за да моли за живота на моряците. Той пристигна твърде късно. Мехмет беше решил да направи пример за венецианците. Повечето от мъжете той обезглави; Самият Ризо беше ,,,,,,, "

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Za Poi

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Za Poi":

    Сега вече няма да се съобразяват с програмата и доктата на САЩ и запада а деиствята ще са угодни спрямо програмата създадена от Турция. Вечя тя диктува дали?
Новини по държави: