Last news in Fakti

13 Май, 2022 23:20 4 019 28

Криптовалутите продължават да се понижават с тревожни темпове

  • криптовалута-
  • биткойнът-
  • спад-
  • фондовите пазари

Биткойнът - най-голямата криптовалута в света, понесе брутален удар в началото на седмицата и се понижи с повече от 6 % като падна под 27 000 долара

Криптовалутите продължават да се понижават с тревожни темпове  - 1
Снимка: Shutterstock

Биткойнът - най-голямата криптовалута в света, понесе брутален удар в началото на седмицата и се понижи с повече от 6 % като падна под 27 000 долара и продължи да понижава стойността си и в четвъртък. Криптовалутата достигна най-ниската си точка от декември 2020 г. насам, съобщи сайтът „The Brussels Times”.

Други криптовалути отбелязаха подобни спадове в стойността, като етериум загуби повече от 12%, а BNB също отбеляза голям спад. Експертите предупреждават за "крипто зима", при която растежът на сектора ще спре.

Инвеститорите се въздържат от рискови инвестиции, тъй като лихвените проценти се повишават, и затова се отказват от непредсказуемата цифрова валута.

Макар да се твърдеше, че криптовалутата е устойчива на инфлация и кризи поради своята независимост от правителства и банки, последните няколко години доказаха обратното. Например биткойнът спадна с 57%, когато през март 2020 г. пандемията от COVID-19 унищожи световните пазари, след което и фондовите пазари, и криптовалутите се възстановиха със зашеметяващи темпове.

Тъй като в момента инфлацията доминира в световните икономики, централните банки повишиха лихвените проценти. За инвеститорите, които търсят сигурно място за съхраняване на богатството си, криптовалутите може да се сторят твърде рискови поради нестабилния си характер.

Други притеснения са свързани с регулациите и пробивите в сигурността, тъй като през последните години скептицизмът обезцени криптовалутите. Един от примерите е репресията на Китай срещу добива на биткойн през 2021 г., която доведе до срив на криптовалутата от 65 000 долара през април до 35 000 долара през юни.
Определени експерти също така смятат, че неотдавнашните борби на една от най-големите т.нар. стабилни монети - TerraUSD, са изиграли роля в последния срив на биткойн. TerraUSD е токен, който е проектиран така, че винаги да струва 1 USD, но наскоро потъна под 0,70 USD.

Тепърва предстои да се разбере дали спадът на криптовалутата ще продължи, тъй като някои смятат, че изпадналите в паника инвеститори ще влошат нещата, докато според други спадът е само естествена част от цялостния ѝ модел на растеж.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    43 6 Отговор
    абе схемата Понци на Ружа още ли е законна....
  • 2 Hoho Boho

    53 10 Отговор
    Поредната финансова пирамида рухва.
    Честито на печелившите!
    :))
  • 3 Тепърва ще расте

    11 29 Отговор
    Моме, не ставаш за анализ или споделяне на информация за крипто. Динамичност трябва, а на теб ти липсва.
  • 4 Бай Ламби

    41 14 Отговор
    Преди известно време бях писал тука че като стане биткойна по два за лев ще купя няколко и ми натряскаха минусите.Бях овикан тотално.Ама сега кът гледам май скоро време ще трябва да развързвам поша и да ги купувам по два за лев тия биткойни пусти.

    Коментиран от #9, #27

  • 5 Киро фалита

    27 3 Отговор
    Не слушате бате си брейк криптаджийчета
  • 6 Hoho Boho

    36 6 Отговор
    Мнозина не обърнаха внимание, че в Интернет е НЕВЪЗМОЖНО да изкопаш злато.
    Злато може да изкопаеш в Клондайк, примерно...
  • 7 Оги

    24 5 Отговор
    Много съм разтревожен, рева.
  • 8 Вова

    40 4 Отговор
    Тревожни?
    Колко тревога може да има в понижаването на цената на нищото?
  • 9 Дистрибутора

    9 25 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Ламби":

    Ще ги купуваш 2 за по един ама... апартамент😼😸💯
  • 10 Винкело

    21 4 Отговор
    С тревожни темпове? Що ли тъй изобщо не се усетих разтревожен. Всъщност леко се притесних - бирата отива на свършване.
  • 11 Ттъ

    17 6 Отговор
    Като всяка Понзи схема, на върха на пирамидата правят пари, по на долу в пирамидата дават пари за ток и видеокарти и насреща нищо- цифри. Питам се украинските потррбители на биткоин как търгуват като няма ток и интернет. Това може да стане навсякъдве по света. Виж доброто старо злато, което а кътам ще оатане до края на Вселената
  • 12 Уса

    18 6 Отговор
    Поредната измама,която ще изчезне някъде във виртуалното пространство без да има виновни а само балъци
  • 13 Исторически парк

    18 6 Отговор
    БАЛОНЪТ СЕ ПУКНА! ПИРАМИДАТА СЕ СРУТИ!
  • 14 Урюрвкос

    5 3 Отговор
    златото след 9 март и то върви надолу
  • 15 Понижи

    7 9 Отговор
    се за много кратко , който имаше възможност и гъвкавост купи на ниска цена и сега отново се качва !
  • 16 Ироничен

    14 4 Отговор
    И защо трябва да се тревожа за тъпата ви криптовалута, след като не съм инвестирал в нея?
  • 17 Механик

    9 6 Отговор
    Хич не ми е тревожно за "криптираните комарджии". Пуснал съм песента "Пирамиди, фараони и балъци за милиони" и си щаракм с пръсти.
  • 18 Им бе цилус

    4 0 Отговор
    Усещам една тревожност и аз, защо ли не се вързах на тази пирамида? Ми де да знам, ма съм тревожен.
  • 19 Бай Илия

    3 6 Отговор
    Преди векове хората са нямали доверие в книжните пари сега имаме същата ситуация с крито парите. И това е нормална човешка психика нещо което не може да види на живо и да го пипне няма как да го убедиш че съществува.
    Крипто парите рано или късно ще бъдат разплащателното средство в цял Свят в това съм сигурен.

    Коментиран от #21

  • 20 не е тревожно

    7 1 Отговор
    даже е окуражително.
    Ужасно вредно за световната икономика е този спекулативен капитал от няколко трилиона долара да бъде инвестиран в едното нищо - криптошитовете.
    Токкова много капитал да бъде инвестиран, за да могат някакви безделници да хабят ток???
    Да падат криптошитовете и този капитал да се влива в полезни дейности.
  • 21 въобще не

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Илия":

    Дали парите ще са крипто, хартия, електронни или суровинни е едно на ръка. По-важното е кой ги издава и кой седи зад тях.
    Парите, такива каквито ние ги разбираме, са израз на политическа воля на суверена и зад тях седи цяла национална икономика. Затова имат стойност.
    Колкото до вида пари - рано или късни парите ще бъдат вързани към суровините - това е неизбежно. Точно защото човешката психика е такава, че злоупотрбява с обществените средства винаги когато може.
    Криптошитовете и хартиите без покритие са такива средства с които властинмашите могат да залоупотребяват.
  • 22 интересно

    8 0 Отговор
    Защо сте проуснали ТЕРА - спад от над 100$ парчето до 2... цента?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Даа!

    0 0 Отговор
    Милиарди,дори трилиони може да направиш без проблем,без да вложиш лични средства,дори цент( фигуративно казано) ако успееш да създадеш илюзия за бърза ,нарастваща в геометрия печалба,в няколко милиарда наивници.Който сами ще надуват неосъзнато цената на " твоя продукт"Докато не прибереш достатъчно реални пари ,и в определен момент,му срутиш цената.Останалото е простичко" Ефект на доминото".Започва с плавно отърваване, което преминава в масова истерия - " Да взема нещо,докато не се е превърнало в нищо". Вярно е, че доста прозорливи,натрупаха огромни печалби.Другите ще изгорят.Защото не си дават сметка,че два колоса- китаеца и руснака, създадоха два огромни центъра" супер копачки" на биткойн, преди години.Геополитически и стратегически подход, за финасова защита на собствената си финасова система.Руснака в Приамурския край ,където огромна ВЕЦ,работеше единствено да захранва копачката.Дори и да се срине криптото( неминуемо е) техните загуби са минимални.Подръжка на " мината" заплати за обслужващ персонал и безплатна ел.енергия- най важния елемент в " копаенето". Със сигурност,тов е атака на федчо именно към тях.Срива се криптото,губи дракон,губи мечката.Загуба ,като невъзможност да извършва директно плащане ,неконтролирано от банкова система.За мен криптото е гениална схема на фащ.Да източи безпроблемно,безплатно при това трилиони реални пари от цял свят.Но дракона и мечока им объркаха плана,с техните копачки съсздадени на държавно ниво.И единствено федчо з
  • 26 Трейдъра

    0 1 Отговор
    Това е нормално цените на всички крипто валути да са надолу. През 2018 година от 19 хиляди долара падна до 6 хиляди долара и всички казваха ,,Балона се спука". След 3 години мечи пазар Биткойн удари 68 хиляди долара. В момента има криза не само в криптовалутите а в целия свят. Ония от Федералния резерв печатат яко долари. Вие какво очаквате биткойн само да цвети зелено и цената да се покачва ли? Няма такъв живот. Ще има спадове а след известно време ще влязат биковете в играта. Няма бързи пари никъде!
  • 27 Биткото стане ли 1 лв

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Ламби":

    Колко и да купиш всичко ше е заминало безвъзвратно вече..има си нива цени дето падне ли под тех филма е приключил
  • 28 Сминдух

    0 1 Отговор
    Крайно простовати и необразовани хора пишат по всякакви теми.Давам ви много прост и разбираем факт.Отваряте графика на биткойн от 2009 до сега и се вижда ясно пада ли,вдига ли се .13 години категоричен почти параболичен тренд в търсене на реална цена.Толкова е просто.13г не са малко време ,хора,осъзнайте се