16 Май, 2022 09:10 1 886 19

Русия иска цялата Луганска област

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • луганск-
  • донецка-
  • атака-
  • луганска област

Руските сили са се отказали от целта за широкомащабно обкръжаване на украинските части от град Донецк до Изюм в полза на завършване на превземането на Луганска област

Русия иска цялата Луганска област - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили са се отказали от целта за широкомащабно обкръжаване на украинските части от град Донецк до Изюм в полза на завършване на превземането на Луганска област. Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай заяви, че руското военно командване вероятно разбира, че няма да може да завземе Донецка област, но смята, че има възможност да достигне административните граници на Луганска област.

Това се казва в анализ на Института за изследване на войната.

Неговите наблюдения като цяло съвпадат с нашия анализ. Руското военно командване вероятно ще даде приоритет на битката за Северодонецк занапред, като някои усилия ще бъдат посветени на прекъсването на украинските наземни комуникационни линии (НЛК) в източната част на Донецка област.

Руските сили продължават да полагат координирани усилия за превземане на Северодонецк от север и юг, което ще доведе до по-плитко обкръжение на украинските войски от първоначално очакваното. Неуспешните руски опити за пресичане на река Сиверски Донец край Кременна може да изместят руските операции по обкръжаване по-на изток, по-близо до Северодонецк през Рубижне, вместо да се провежда по-широко обкръжение по няколко оси.

Руските сили намаляват настъплението към Славянск от Изюм, вероятно поради бавния темп на настъпателната операция там.

Руските сили вероятно са изчерпали броя на боеспособните резервисти, което е принудило руското военно командване да обединява войници от много различни елементи, включително частни военни компании и марионетни милиции, в привидно редовни армейски части и военноморска пехота. Украинският генерален щаб съобщи, че около 2500 руски резервисти се обучават в Белгородска, Воронежка и Ростовска област, за да подсилят руските настъпателни операции в Украйна. Малко вероятно е този брой резервисти да генерира достатъчно сили за попълване на руските части, които според съобщенията са загубили до 20 % от личния състав в някои райони - да не говорим за батальонната тактическа група, която наскоро беше до голяма степен унищожена при опит да премине река Сиверски Донец.

Дирекцията на украинското военно разузнаване заяви, че руските сили провеждат скрита мобилизация и създават нови части с новомобилизиран личен състав, който вероятно не е достатъчно обучен, за да бъде ефективен, и има слаба мотивация да се бие.

Съобщава се, че руски частни военни компании формират комбинирани части с въздушно-десантни елементи поради значителните загуби на жива сила.

Обединението на елитни въздушно-десантни части с наемници е шокиращо и би било най-ясният досега признак, че Русия е изчерпала наличните си резерви от боеспособна жива сила.

Съобщава се, че руската 810-а гвардейска морска пехотна бригада получава личен състав от други части на Черноморския флот, включително членове на екипажи на военни кораби.

По този начин е малко вероятно новосформираните или прегрупираните части да бъдат ефективни в бойни действия.

Руските сили вероятно укрепват окупираните селища в Южна Украйна, което показва, че руснаците се стремят да установят постоянен контрол в региона. Украински официални лица съобщават, че руските сили са започнали да копаят окопи и да изграждат бетонни укрепления в неуточнени райони на Николаевска и Херсонска област, близо до Мелитопол и в западната част на Запорожка област.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хр. Стойчоф

    9 4 Отговор
    Русия иска Луганская область, Бойко иска власт, Ловеч-тире-Етрополе иска Купата… ех, живот!
  • 2 честен ционист

    29 8 Отговор
    Русия има толкова много войници, колкото западняците не могат да насмогнат да зареждат гилзите с барут.

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сърп и чук

    37 5 Отговор
    Нацистите от Азов започнаха да изпълзяват с бял флаг начело! Между тях има бойци от британската армия с по няколко демократични мисии в различни места из Близкия изток.
  • 6 Чук и Гек

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Ти имаш претенциите да информираш информационен сайт!!! Я, по скромно! Чети, каквото ти се поднася тук и не щъкай из Ушанка.Ру! За Киркоров няма ли да кажеш какво коментира?
  • 7 Българка

    5 25 Отговор
    Руските нашественици дори да вземат цяла Логанска област, никоя цивилизована държава няма да признае откъсването на територията от Украйна. Украинците няма да се примирят и това ще доведе до продължителна партизанска война

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Не само Луганска

    23 1 Отговор
    Една права черта от Киев до Одеса. Все пак Киев е исторически руски. Ако се дърпат Киевчани, една истинска бежанска вълна до Лвов, и да се оправят с Полша. Не искаха Мински Споразумения и Лавров, получиха Шойгу. Да не го ядосват много, че Русия ще си вземе завоюваните от СССР Лвов и други руски територии на Империята. Тогава вече, ще има истински бежанци от "Западните покрайнини" на Империята. ГлУпаци, да изгубиш ДНР, ЛНР, Херсон, Азовско и Ч. море излази, предстои Одеса. Трябва да си не със всичкия си.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдааа

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Да да, това вече го чухме! Измисли друга опорка!
  • 12 Хихи

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "А ма":

    Ами да! Ти четеш руска пропаганда!
  • 13 падналия ангел

    11 1 Отговор
    Стари манджи от преди седмица, това което пишете е вече факт-"Войските на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), подкрепени от руската армия, достигнаха границата на областта, съобщи говорителят на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-майор Игор Конашенков.
    "Частите , след като завършиха прочистването на националистите в Попасная, пробиха в дълбочина отбраната на противника и стигнаха до административната граница на Луганската народна република", каза той."

    Коментиран от #17

  • 14 Абе Бачо

    3 0 Отговор
    Кажи нещо тука... Не смееш, а? Щото твоята хадъма го е писала
  • 15 Браво

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "Не само Луганска":

    Сега като получиха Шойгу, украинците ще имат възможност да си върнат и Донбас и Крим!
  • 16 вярвам

    4 8 Отговор
    украинците, ще победят
  • 17 Не не

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "падналия ангел":

    Не е достигната Луганска област! Картата е пред мен и много голяма част не е достигната!
  • 18 Не бързай.

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Я посочи някоя от цивилизованите държави. И от кога провинцията Украйна е регистрирана като "независима държава"? Попрочети международното право да попридобиеш знания по темата и тогава се изоквай. Какво си говориха Гутериш и Путин, без преводач? Само с опорки не става.
  • 19 Наглеци

    2 2 Отговор
    Тогава Украйна да поиска Подмосковието
Новини по държави: