Last news in Fakti

16 Май, 2022 11:27 784 8

Швеция ще се опита да преодолее турските възражения за НАТО

  • швеция-
  • нато-
  • турски-
  • възражения-
  • финландия-
  • преговори-
  • диалог

Отбеляза министърът на отбраната, Петер Хултквист

Швеция ще се опита да преодолее турските възражения за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Швеция ще изпрати дипломати в Турция, за да се опита да преодолее възраженията на Анкара срещу плана ѝ за присъединяване към НАТО, каза министърът на отбраната Петер Хултквист, предаде Ройтерс.

Управляващите в Швеция социалдемократи се отказаха от 73-годишната си опозиция за присъединяване към НАТО в неделя и се надяват на бързо присъединяване, изоставяйки десетилетия на военно необвързаност след инвазията на Русия в Украйна.

Финландия в неделя също потвърди, че ще кандидатства за присъединяване към атлантическия военен съюз.

Въпреки това Турция изненада съюзниците си от НАТО, като каза, че няма да разглежда положително заявленията на Финландия и Швеция, като президентът Таип Ердоган каза, че „скандинавските страни са дом на терористични организации“.

„Ще изпратим група дипломати, които да проведат дискусии с Турция, за да видим как това може да бъде разрешено и за какво всъщност става дума“, каза министърът на отбраната Питър Хълтквист пред обществената телевизия SVT.

Турция заяви, че иска скандинавските страни да спрат подкрепата за кюрдските въоръжени групировки, присъстващи на тяхна територия, и да премахнат забраните за продажба на някои оръжия на Турция.

НАТО и Съединените щати заявиха, че са уверени, че Турция няма да задържи членството на Финландия и Швеция.

Всяко решение за разширяване на НАТО изисква одобрение от всичките 30 членове на алианса и техните парламенти, но дипломати казаха, че Ердоган ще бъде под натиск да отстъпи, тъй като Финландия и Швеция ще укрепят значително НАТО в Балтийско море.

„Уверен съм, че ще можем да отговорим на опасенията, които Турция изрази по начин, който не забавя членството“, каза в неделя генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг.

Шведският парламент ще проведе дебат по молбата за членство на Швеция в понеделник, формалност, тъй като вече има голямо мнозинство за кандидатурата. Правителството ще вземе официалното решение за кандидатстване по-късно през деня, каза Хълтквист.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нормално

    13 1 Отговор
    Вече са изпратени хората, които ще целуват ръцете на Султана и да искат прошка
  • 2 Браво

    10 1 Отговор
    Аз ако съм на мястото на Ердоган ще кажа,ако приемате тези аз излизам от НАТО

    Коментиран от #4

  • 3 Barrrrrr

    15 0 Отговор
    Не продавали оръжие на Турция и какво от това ми те сами си ги правят. А a a a даряваите си ги на любимите ви комунисти от ПКК нооооо няма НАТОооооо.
  • 4 Ганьо

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Това не е решение. Трябва да им извие ръцете и да ги накара да си затрият инкубаторите за терористи..., Каква е разликата на Кремъл от тях? Но понеже са на тяхната ограда и ...
  • 5 Име

    4 1 Отговор
    Абе тия много сериозно се скараха. Добре че не са близко иначе да са се подпукали

    Коментиран от #6

  • 6 Barrrrrr

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Още много неща не знаем хората си имат дипломати за тая работа всичко с времето си. Кои каквото сее това ще си жъне. Сега е дошло време за жътва на шведите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само питам

    8 0 Отговор
    Разбрахме мнението на Ердоган.А България дали ще я попитат?
Новини по държави: