Last news in Fakti

31 Май, 2013 18:42 2 615 0

Истанбул разтърсен от сблъсъци между протестиращи и полицаи

  • истанбул-
  • протести-
  • сблъсъци-
  • полиция

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи за да разпръсне група от протестиращи в основния търговски район на град Истанбул, съобщава Си Ен Ен.

Полицаите усмириха протестен бунт избухнал в територията на градския парк Taksim Gezi.
Мястото се превърна в арена на четири дневни протести срещу строителни планове, целящи да превърнат района в търговски център.

Протестиращите се противопоставиха и на евентуални планове, на мястото да бъде построен комплекс от възстановки на казарми от времето на Отоманската империя. Те застанаха пред булдозерите, пристигащи да разрушат парка, като в същото време скандираха и обидни лозунги срещу пристигналите на място полицейски части.

Полицията и протестиращите се сблъскаха докато се движеха по основната търговска улица в Истанбул. По време на сблъсъците полицаите бяха замеряни с бутилки, а боклука в множество контейнери изгарян в средата на улицата.

За да сложат край на безредиците, полицаите атакуваха протестиращите със сълзотворен газ и водни струи. 

Протестиращите организираха протеста си чрез социални мрежи  Facebook и Twitter. Така в четвъртък вечер в парка се събраха хиляди хора, възставащи в защита на парка. Впоследствие протестът прерасна в неофициален референдум относно последно проведените правителствени политики в Турция.

Турското правителство, ръководено от премиера Реджеб Ердоган, даде да се разбере, че ще направи каквото е възможно, планираният проект да продължи по план. Много хора смятат, че този проект представлява просто сделка чрез която да могат да бъдат продавани имоти намиращи се в един от централните региони в Истанбул.

Настоящото турско правителство провежда и други спорни политики, търпящи критика от населението.

Една от тях е политиката на Ердоган относно Сирия, която много турци обвиняват за избухналите наскоро бомбени атентати, отнели живота на поне 52-ма души. Към протеста се присъединиха и търговци, ощетени от прекарания наскоро закон, забраняващ продажбата на алкохол в магазините между 22:00 и 6:00 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА