Last news in Fakti

2 Юни, 2013 10:09 2 683 0

Близо 1700 арестувани при 235 протеста в цяла Турция (обновена 20.45 ч.)

  • турция-
  • протести-
  • арестувани
Близо 1700 арестувани при 235 протеста в цяла Турция (обновена 20.45 ч.) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция задържа 939 души при 90 демонстрации в различни части на страната късно в събота, обяви вътрешният министър Муамер Гюлер, цитиран от "Ройтерс". По думите му част от арестуваните са били освободени. Той допълни, че при размириците в Турция са били ранени близо 80 души - 23-ма полицаи и 56 цивилни граждани, един от които е в тежко състояние.

По последни данни вечерта в неделя арестуваните са станали над 1700, а протестните акции - 235 в 67 града в страната, съобщил е министър Гюлер. Вече се говори за 115 пострадали полицаи в хода на протестите и за 58 гаждански лица.  Срещу демонстрантите в столицата Анкара, насочили се към резиденцията на премиера Ердоган, са използвани сълзотворен газ и водни струи. 

На практика целият град е обхванат от нестабилност. По улиците шофьори надуват клаксоните на колите си, призовавайки хората да се включат в протестите. Някои улици са преградени с барикади.

В Истанбул на площад "Таксим", откъдето най-напред тръгнаха протестите, обхванали страната, се установи сравнително спокойствие. В района "Бешикташ" полицията използва специални средства срещу демонстранти, опитали се да си пробият път към местното представителство на управляващата партия.

В Анталия протестиращи хвърляха камъни по полицията и повредиха няколко градски автобуса. В Измир с камъни беше замеряно представителство на управляващата партия.

Междувременно сирийският министър на информацията Омран ал Зохби обвини премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че „тероризира” своя собствен народ и го призова да подаде оставка.

„Исканията на турския народ не оправдават това насилие и ако Ердоган е неспособен да използва ненасилствени методи, тогава той трябва да се оттегли”, подчерта Зохби във връзка с вълненията в Истанбул.

„Ердоган ръководи страната си по терористичен начин, унищожавайки цивилизацията и постиженията на турския народ”, коментира сирийският министър, който е част от правителство в остра конфронтация с Анкара.

Самият Реджеп Ердоган обяви, че властите няма да се откажат от намерението си да реконструират площад "Таксим" в Истанбул с оглед обекчаването на трафика, но призна, че полицията е използвала прекомерна сила срещу демонстрантите и нареди изтеглянето на силите на реда от площада. Това накара хиляди в Истанбул да празнуват за своеобразната първа победа над властта. Вътрешният министър заяви, че полицаите, реагирали неправомерно, ще бъдат съдени.

Според „Скай Нюз“ днешният ден преминава сравнително спокойно, по улиците има отделни сблъсъци и те вече са в процес на почистване след двудневните стълкновения между демонстранти и полиция.

Огнища на протест остават най-вече на истанбулския площад „Таксим“, където митингуващите са запалили огньове и скандират антиправителствени лозунги. Дъждът не позволи проявите да постигнат вчерашната масовост. Възможно е обаче нова вълна на недоволство да залее улиците по-късно след обяд както в Истанбул, така и в столицата Анкара, твърдят социалните мрежи.

Няма да си тръгнем. Единственият възможен отговор е това правителство да падне. Вече сме уморени от репресивната политика на кабинета“, цитира телевизия „Скай Нюз“, един от протестиращите на площада, назован като Акин. Според него отдавна вече не ставало дума само за запазване на дърветата на площада, а за несъгласие с непрекъснатия натиск над хората.

Според кореспондента на „Скай“ Кейти Сталард главните улици около площад „Таксим“ са осеяни с развалини, а стените на сградите са покрити с графити, призоваващи Ердоган да се оттегли и хората „да се обединят срещу фашизма“.

Според Лекарската асоциация в страната четирима души са загубили зрението си след удари с газови бутилки или изстрели с гумени куршуми.

В същото време и в Ню Йорк няколкостотин души се събраха, за да изразят подкрепа към протестиращите в Турция и да призоват правителството на Ердоган да подаде оставка, съобщи Лента.ру, цитирайки АФП. Акцията се провежда в парк, недалеч от Уолстрийт. Много от участниците в нея са облечени в червено и бяло – цветовете на турския флаг. Хората държат плакати на английски и турски, апелиращи кабинетът да се оттегли.

Правозащитни организации начело с „Амнести Интернешънъл” също разкритикуваха приложенота от силите за сигурност насилие спрямо демонстрантите в Турция и съобщи за двама загинали и повече от 1000 пострадали. Официално потвърждение на тази черна статистика на протеста засега обаче няма.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: