Last news in Fakti

1 Юни, 2013 13:57 2 031 0

Полицията ще остане на площад "Таксим"

  • полицията-
  • площад "таксим"-
  • протести-
  • сблъсъци
Полицията ще остане на площад "Таксим" - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че полицията ще остане на площад "Таксим" в центъра на Истанбул, за да запази реда, съобщи БНР.

В мегаполиса на Босфора втори ден продължават демонстрациите срещу правителството. Протести има и в други градове на страната.

Полицията бе там вчера, тя ще бъде и утре, за да спре екстремистите, посочи Ердоган в свое изявление.

„Призовавам протестиращите да спрат своята демонстрация незабавно”, каза Ердоган, призовавайки ги да се избегне причиняването на „още щети на посетителите, пешеходците и пазаруващите”.

Междувременно той потвърди, че проектът ще бъде осъществен.
„Ние ще възстановим казармите” от османски времена, каза Ердоган, без да пояснява дали в бъдеще там ще има търговски център, както се опасяват протестиращите.

Факти.бг. припомня, че безредиците в страната продължават вече втори ден. Демонстрантите изразиха възмущение от употребата на сила срещу палатковия лагер на стотици протестиращи срещу разрушаването на парка Гези на площад Таксим вчера.

Демонстрацията прерасна в масов протест срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, чийто режим според протестиращите постепенно се е превърнал в авторитарен. Протестът се разпространи и в други градове на страната. Вълната от протести се пренесе и в Анкара, Измир, Бурса, Коня и др. градове в Турция. На площад Тексим има мобилна болница. Стотици са ранени и задържани.Тази сутрин  полицаите използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите в парк Гези.. Демонстрантите са срещу унищожаването и изкореняването на дървета от местните власти заради проект за построяването на пазар в града край Босфора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: