Last news in Fakti

1 Юни, 2013 19:21 3 826 0

Полицията се изтегли от площад „Таксим”

  • полицията-
  • таксим-
  • протести-
  • сблъсъци
Полицията се изтегли от площад „Таксим” - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Полицията в Истанбул сне обсадата на площад Таксим, където са събрани хиляди протестиращи. Барикадите са смъкнати, съобщи РИА Новости.

Протестът започна заради недоволството за застрояване на зеления оазис Гези, където се предвижда да има търговско – развлекателен комплекс . Протестът обаче се прерасна в недоволство към правителството.
Протестът обхвана и много други градове на Турция.

Оттеглянето на полицаите е било съпроводено от кратки сблъсъци с протестиращите, които са хвърляли фойерверки към тях.

Напрежението се покачи още снощи, а тази сутрин органите на реда използваха сълзотворен газ и струи вода, за да разпръснат събралото се множество.

Има стотици ранени и задържани. Протестиращи пред турското посолство в България студенти от южната ни съседка твърдят, че има и петима убити. Според протестиращите има информационно затъмнение за случващото се в Турция. По-рано следобед импровизиран протест на турски студенти имаше и пред НДК.

По-рано днес   турският премиер Реджеп Таийп Ердоган призна, че е имало полицейски произвол, но каза, че плановете за реконструкция, свързани с парка, ще бъдат реализирани, а полицията няма да отстъпи.
Президентът на Турция Абдуллах Гюл се обърна с призив за здрав разум и зрялост на фона на бурните протести в Истанбул, които продължават втори ден, съобщи АФП. По думите му напрежението е достигнало „тревожно равнище.”
„Всички ние трябва да бъдем зрели, за да стихнат протестите, които достигнаха обезпокоителни нива”, коментира Гюл в изявление. Той се обръща и към служителите на реда с призива „да действат съразмерно.”

Днес Амнести интернешънъл осъди също полицейското насилие в южната ни съседка.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: