Last news in Fakti

18 Май, 2022 10:37 1 065 9

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

  • инфлация-
  • великобритания-
  • продукти-
  • ръст-
  • цени

Инфлацията на потребителските цени се ускори до 9% през 12-те месеца до април, спрямо 7% предходния месец,това е най-високият процент от 1982 г.

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията във Великобритания достигна до най-високото ниво от 40 години миналия месец, докато войната в Украйна подхранва по-нататъшно увеличение на цените на храните и горивата, предава Асошиейтед Прес.

Инфлацията на потребителските цени се ускори до 9% през 12-те месеца до април, спрямо 7% предходния месец, съобщи Службата за национална статистика в сряда. Това е най-високият процент от 1982 г., когато инфлацията достигна 11%, според статистическото моделиране на Службата за национална статистика (СНС) на Великобритания.

Милиони домакинства в цяла Великобритания бяха засегнати от 54-процентовия скок в сметките за газ и електричество миналия месец, след като регулаторите увеличиха горната граница на цените на енергията, за да отразят предишни увеличения на цените на едро. Руската инвазия в Украйна оказа допълнителен натиск върху цените на храните и енергията.

Данните ще увеличат натиска върху правителството за смекчаване на кризата с поскъпването на живота, която според прогнозите на икономистите ще доведе до най-големия спад в стандарта на живот от 50-те години на миналия век, пише Асошиейтед Прес..

Правителството може да намали данъците върху доходите и изготвя планове за увеличаване на субсидиите за хора с ниски доходи, които се затрудняват да плащат сметките си за енергия, съобщиха британските медии в сряда. Кабинетът също така обмисля данък върху непредвидените печалби за енергийните компании, които се възползват от високите цени на петрола и газа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 2 Отговор
    Англия не ги мислете, все пак и ръстът на заплатите там е безпрецедентен, само у България борят инфлацията с лечебен глад.

    Коментиран от #9

  • 2 user

    12 2 Отговор
    Навсякъде в ЕС се говори за рекордна инфлация от 7-9%, у нас тези некадърници и измамници докарани с машини и медийни манипулации от чужди сили без да си дават зор я докраха тук до 14% според някаква статистика. Но инфлацията е много над 14% у нас. За съжаление мерките им не са антиинфационни, а точно обратно - теглят кредити, раздават пари, за да тушират протести и помпат още по-здраво инфлацията!
  • 3 Руснака

    3 12 Отговор
    А инфлацията в Русия е 100% от началото на войната. Обедняхме и магазините са празни, Путин ни съсипа държавата.

    Коментиран от #4

  • 4 гражданин

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Руснака":

    Стига лъга - инфлацията в Русия е 17% тази година и при условие, че има безпрецедентни санкции срещу тази държава. В България в момента инфлацията е много повече!

    Коментиран от #7

  • 5 От страни

    6 1 Отговор
    Щом пишат 9 зачи го чети 20-30%. И тия са като нашите - винаги е 2-3% инфлацията а като влезнеш в магазина хич не е 2-3. Сигурно ги смятат със счупена елка.
  • 6 Даааа

    5 0 Отговор
    Ако инфлацията там е 9%, при нас е поне х 5... Ама на Урсула и Борел кво им дреме, Киро да се оправя...
  • 7 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "гражданин":

    Боже....Дали е руснак е тоя? Или има мания-величие? Кой знае ква партенка е от село Джурилово...(Врачанско).
  • 8 Джонсън ще се справи

    3 1 Отговор
    с инфлацията?? Точно никога, британците потъват бавно, но сигурно 🤪🥳👌
  • 9 У жаса

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Инфлация има вярно е Ама 25 пандура на час щте я преодолея някък жалко за бг територията жалко за Хорицата.
Новини по държави: