19 Май, 2022 16:17 736 5

Турция и САЩ искат да задълбочат сътрудничеството си

  • сащ-
  • турция-
  • сътрудничество-
  • отношения-
  • външни министри

Това стана ясно по време на срещата на външните министри на двете страни в Ню Йорк

Турция и САЩ искат да задълбочат сътрудничеството си - 1
Снимка: БГНЕС

Анкара и Вашингтон потвърдиха желанието си да задълбочат връзките и сътрудничеството си на фона на продължаващите предизвикателства по време на срещата на външните министри на двете страни в Ню Йорк, съобщава в."Дейли сабах".

В съвместно изявление, публикувано след срещата снощи между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, се казва, че първите дипломати "възнамеряват да задълбочат двустранното сътрудничество чрез конструктивен и открит диалог, както предвижда Стратегическият механизъм между САЩ и Турция".

"Те обсъдиха начините и анализираха конкретни стъпки за засилване на сътрудничеството по въпросите на отбраната, борбата срещу тероризма, енергийната и продоволствената сигурност, борбата с климатичните промени и засилването на търговските връзки, като същевременно се договориха да засилят консултациите по редица регионални въпроси", се посочва в съобщението.

"Те също така потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна срещу неприемливата война на Русия. В този план САЩ и Турция потвърдиха подкрепата си за намиране на решение за прекратяване на войната", се отбелязва в съобщението.

Чавушоглу заяви преди това, че преговорите със САЩ относно продажбата на изтребители Ф-16 на Анкара се развиват положително. Той се позова на писмо на Държавния департамент до Конгреса на САЩ, в което се казва, че доставката на самолетите "е важна не само за Турция, но и за САЩ".

"Мога да кажа, че преговорите и срещите ни се развиват положително и Конгресът също трябва да работи по въпроса", заяви Чавушоглу пред репортери.

През октомври Турция отправи искане към САЩ да купи 40 изтребителя Ф-16 и близо 80 комплекта за модернизация на наличните ѝ бойни самолети Ф-16. Анкара иска това като евентуална компенсация за парите, които е платила за придобиване на самолети Ф-35, преди да бъде изключена от САЩ от програмата за изтребителите от ново поколение заради покупката на системите С-400 от Русия.

Коментирайки кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, Чавушоглу заяви, че трябва да се отчетат и безпокойствата на Турция, свързани със сигурността.

В изказване преди срещата с Блинкън Чавушоглу изтъкна, че Турция има основателни притеснения, свързани със сигурността във връзка с, както той каза, подкрепата на Швеция и Финландия за терористични организации и това обяснява защо Анкара възразява относно присъединяването на двете страни към НАТО.

Той заяви, че разбира шведските и финландски опасения, свързани със сигурността, и желанието на двете страни за членство в алианса, но подчерта, че опасенията на Турция във връзка със сигурността също трябва да бъде отчетени и разсеяни. Това е "въпрос, който трябва да продължим да обсъждаме с приятелите и съюзниците, включително САЩ", е посочил Чавушоглу, цитиран от в."Хюриет дейли нюз".

Същевременно Чавушоглу каза, че Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    2 2 Отговор
    Новината е некоректно поднесена както винаги.
    Турция си иска парите или самолети Ф16 заради спиране на доставката на Ф35.
    Никакво сътрудничество не търси.
    Търси компенсации от САЩ

    Z
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    4 1 Отговор
    Щатите се омекнаха като разтопен локум ))
    Не знам къде бяха тръгнали срещу Турция когато закупи С400 системи. Сега дебелоочието ще им излезне през носа и други места ))
  • 3 Гост

    2 2 Отговор
    Тича при Путин да му се мазни, после тича при Байдън и на него. От два стола ще седиш на земята. Не си мисли, че си голям тарикат.
  • 4 А кво означава това

    2 0 Отговор
    че САЩ ще влязат по-дълбоко в турция?

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "А кво означава това":

    Предполагам, че Турция се е разтворила още повече за американското навлизане.