21 Май, 2022 11:15 2 437 19

Германия: в затвора, ако пътуваш редовно без билет

  • градски транспорт-
  • германия-
  • транспорт-
  • билет-
  • глоба-
  • берлин-
  • затвор

Пътуването гратис в обществения транспорт в Германия не е никак безобидно провинение

Германия: в затвора, ако пътуваш редовно без билет - 1
Снимка: Shutterstock

Петер О. би трябвало още да е в затвора и да излежава присъдата си от осем месеца лишаване от свобода, защото няколко пъти е бил хващан без валиден билет. В Германия това е криминално престъпление, описано в член 265а от закона: "Всеки, който използва транспорт чрез измама, може да бъде наказан с до една година затвор". Преждевременното си освобождаване (след прекарани 6 месеца в затвора) той дължи на една инициатива за намаляване на присъдата му и платената глоба в размер на 1225 евро.

Хиляди хора в Германия са изпадали в същата ситуация като Петер О. през последните 3 години, става ясно от запитване до правосъдните министерства на отделните провинции. Те са били осъдени директно на лишаване от свобода, или са получили глоба, която обаче не са могли да платят. Затова алтернативно все пак са влизали в затвора.

Десетки хиляди осъдени годишно

Не всички федерални провинции водят такава статистика, затова и няма информация за действителния брой на нарушителите по смисъла на член 265а. Според наличните данни, през 2019 г. са били осъдени повече от 46 000 души за това нарушение, а в първата година от Ковид пандемията - 2020-а, когато по-малко хора са пътували с обществения транспорт, осъдените нарушители са близо 40 000. Най-много затворници, осъдени за пътуване без билет, има в провинциите Райнланд-Пфалц, Тюрингия и Саксония. Въпреки че разделът обхваща и други нарушения, като например заобикаляне на автоматичен турникет в плувен басейн, от данните на министерствата става ясно, че повечето хора са задържани, защото са пътували без валиден билет.

Престъпление от бедност

Животът на Петер О. излиза извън контрол преди десетина години, след като получава бъбречно заболяване и започва да ходи на диализа по няколко пъти в седмицата. Не може да си намери работа, изпада в депресия и дори на няколко пъти остава без жилище. Така започва да ходи на диализа без билет, тъй като не може да си позволи да плаща за скъпия градски транспорт. През 2018 г. е хващан десет пъти. Съдията го осъжда на глоба в размер на 4050 евро, която той също не може да плати и затова влиза в затвора.

Случаят на Петер О. е типичен, твърдят криминолози. Пътуването без валиден билет е престъпление от бедност. По принцип всички осъдени лица имат възможност да отработят глобата, ако не могат да я платят. За тази цел федералните провинции са разработили програми, целящи да предотвратят влизането в затвора за дребни престъпления. Често обаче, както посочва в свой анализ Криминалната служба на Северен Рейн-Вестфалия, осъдените за пътуване без билет са просто "бедни, болни, социално изключени и не са опасни в наказателно правен смисъл”. На мнозина от тях им е много трудно да си намерят и да се задържат на работа. Освен това проучванията на BR и NDR показват, че на някои места просто няма достатъчно места, където осъдените да отработват присъдите си.

Трябва ли да бъде толкова строг член 265а?

Член 265а в момента се преразглежда. Обсъжда се дали пътуването без валиден билет може да бъде сведено до административно нарушение. Тогава нарушителите няма да се сдобиват с криминално досие, а глобите ще бъдат много по-ниски. Ако бъде направена тази промяна, обаче, при неплащане на глобата отново ще се влиза в затвора, а това не отменя глобата.

Случаят на Петер О. показва как една ефективна присъда може да обърне човешкия живот напълно. "Всеки път, когато подреждах живота си наполовина, се връщах в затвора", казва 42-годишният мъж. Асоциацията на служителите от затворите също критикува член 265а. "В затворите влизат хора, на които не им е там мястото", отбелязва председателят Рене Мюлер.

Милиони от парите на данъкоплатците

Един ден лишаване от свобода струва на германския данъкоплатец между 126 и 218 евро. Това е изключително скъпо, особено когато става въпрос за леки нарушения, казва Арне Семсрот, основател на инициативата "Фонд за свобода”. Дотук с дарения тя е успяла да плате глобите на около 400 затворници, а това е спестило на държавата почти 4,3 милиона евро, обяснява той.

Семсрот се надява член 265а да бъде преразгледан възможно най-бързо. "Това не помага на никого", казва той, "нито на затворниците, защото те така или иначе са наказани, нито на данъкоплатците, нито на съдебната система.”


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Тиквата

    31 3 Отговор
    Единственият начин да вляза в затвора е да потъвам редовно без билет в Германия. Ха ха ха
  • 2 Путинофил

    19 11 Отговор
    Германия тепърва "отива на кино", помнете ми думата. А след нея и България.
  • 3 Путин е фашист

    20 6 Отговор
    а в Германия отиваш в затвора ако си гратисчия-рецидивист.
  • 4 не одобрявам

    16 4 Отговор
    Хората трябва да бъдат поощрявани да позлват обществен транспорт, не да ги пашите със съд.
    А ако някой злоупотреби, дайте му шанс да си изработи правото да го ползва.
    Няма да се връщаме в викторияанските закони против скитичеството, когато заради бедност, хора са били пращани в каторгата.

    Коментиран от #6

  • 5 Сандо

    13 1 Отговор
    Вероятността е препълване на затворите,особено през зимата,е много,ама много голяма.
  • 6 Гошо

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "не одобрявам":

    Не са пращани на каторга а са били трудоустроявани ,казано по сегашно му ,т.е.намирано им е работа ,а не да се наливат с джин
  • 7 555

    5 5 Отговор
    Това не е от вчера, в Мюнхен през 2014 за 3 пъти без билет във влака се влизаше в затвора. Голяма новина, няма що... Има закони, запознаваш се и ги спазваш.
  • 8 Мустак

    16 1 Отговор
    Що за мекушавост? Направо в газовата камера!
  • 9 Реалист

    12 3 Отговор
    Да беше казал, че е от Украйна, пък можеше даже и да го наградят.
  • 10 От Германия

    7 6 Отговор
    Законът функционира заради тези които се возят гратис и се възползват от статута " бедност". Има работа на всякъде, има недостиг на неквалифицирана работна ръка както и на специалисти. Въпросът е искат ли те да работят или да се възползват от социала? За да влезеш в графа " бедност" не е трудно. Нямаш нищо на твоето име...автомобил, жилище, банкова сметка, регистрираш се и си беден. Има хиляди които живеят така а работят на черно. Законът е направен с тази цел а именно за хора които злоупотребяват и се возят гратис.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вярно е

    6 7 Отговор
    Имам познат който лежа 9 месеца за нередовно плащане на детска издръжка и друг за нанесени щети в размер на 4000 евро за 6 месеца. Тук всеки е наясно какво го очаква ако живее срещу правилата, това е Германия.
  • 13 Сталин

    2 2 Отговор
    ХУБАВИ ГЛОБИ, ноПълни глупости.Държавата плаща на бедните билета
  • 14 Ас Ан

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "От Германия":

    Ако си мислиш, че Меркел не знае за черната работа, се лъжеш.Тя гони големите пари
  • 15 Христо

    9 0 Отговор
    Това се отнася само за германците.

    Пред очите ми във влак от Франкфурт нагъл чернокож, надул музика на телефона си, заяви, че няма билет (35 евро) и кондукторката, която до момента щателно проверяваше деца, старци, студенти, го отмина без да каже дума.
  • 16 тамошните

    17 0 Отговор
    Когато бяхме ученици през седемдесетте години , цялата компания се качвахме на двойката от Здравец до Центъра...един си перфорираше билетче и всички си вадеха колекцията от перфорирани билетчета избирахме варианта на разположение на дупките и винаги си правехме гратиса... не от бедност , просто за развлечение...билетчето струваше колкото една обикновенна вафличка или лимонадка...Сега съм пенсионер и имам пенсионерска електронна карта с която имам право да ползвам градски транспорт безплатно...и по цял ден обикалям в Истанбул с метро , автобуси,корабите през Босфора ...и когато си сърбам от чая с геврека( симит) на брега на пролива на Златния рог , благославям съдбата че ми дала възможност да живея в такива прекрасни две страни...Плюя на такъв висок Европейски стандарт на живот и демокрация която тика в затвор бедни , болни и стари хора само за гратис в автобуса...плюя им на богатсвото щом един градски транспорт не могат безплатно или хайде евтино да предложат на гражданите си...Прехвалената ви Европа може да е супер "демокрация" ама не е човечна или както се казва по изкълчено "хуманна"...предпочитам си "недемократичния" Истанбул където си обикалям града без да плащам и стотинка , и като кимна за поздраз или махна ръка за помощ веднага намирам отзив или ответ !
  • 17 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Германия е е хубаво за кюрдите ,ромите,и други .За белия човек е пресилено от закони и санкции..Един патрул от цивилни през 2010 та в Дортмунд ,до катедралата ,дойде да ме голобява за хвърлен фас..Носи и фас в пликче..Казвам ,че не пуша ,.не вярва.толупа .Изпразних си джобове и чанта ,Пак не вярва!.Искаха 50 евра, кучетата..!!.Големи боклуци..Немски отпадъци..
  • 18 Я я вундербар

    4 1 Отговор
    А защо не направо в газовата камера?
  • 19 Натопорен Батко

    2 0 Отговор
    А в софиа почтен гражданин на герб за да оправдаеш кинтиге на фандъчето (да и го нътрисъ в заднището , милата ми вазна тя )
Новини по държави: