Last news in Fakti

12 Май, 2022 06:17 4 845 11

Билетът за градския транспорт във Варна вече струва колкото в София

  • варна-
  • градски транспорт-
  • цена-
  • билет

Цената му от днес е 1,60 лв.

Билетът за градския транспорт във Варна вече струва колкото в София - 1
Снимка: БГНЕС

От днес цената на хартиения билет за пътуване с масовия градски транспорт във Варна, закупен от машина за продажба на билети, се променя на 1,60 лв. за 60 минути времепътуване и 2,40 лв. за 90 минути времепътуване. Всички останали цени остават непроменени, съобщават от общинското предприятие ТАСРУД, цитирани от БНР.

В град Варна цената на билета за пътуване не е променяна от 2008 г. Новите цени са одобрени на последната сесия на Общинския съвет, като причината е бързо променящата се икономическа ситуация, повишаването цената на горивата и енергоресурсите - в световен мащаб и на местно ниво, намаленият пътникопоток, както и други фактори, които оказват отражение върху разходите при изпълнението на услугите по обществен превоз на пътници, мотивират решението си от общинското предприятие.

Считано от 12 май 2022 г. гражданите и гостите на Варна ще ползват обществения транспорт при следните цени на превозни документи:

За цялата общинска транспортна схема ще се закупува хартиен билет за 60 минути - 1,60 лв. и билет за 90 минути -2,40 лв. Отпада вариантът за билет за 120 минути.

Без промяна е цената на целодневен билет – 4,00 лв. Тези видове билети ще се закупуват от машините за продажба на билети на спирки и в автобус/ тролейбус или от шофьор на съответното превозно средство.

Остават непроменени цените на електронните билети, закупени от мобилно приложение на Община Варна за покупка на билети за градски транспорт - TicketVarna.

Цените на билетите при закупуването им чрез мобилното приложение са 60 минути -1,00 лв., 90 минути-1,50 лв. и целодневен – 4,00 лв.

Цената на електронната предплатена карта за пътуване също остава непроменена. Предплатената карта се купува от машини за продажба на билети на спирка и се презарежда в машини на спирка и в превозно средство. Цената е 10,00 лв. при което се получават 11 часа времепътуване. При използването на тази карта е необходимо да се маркира на валидатора в автобуса/тролейбуса съответната цена от 1,00 лв., 1,50 лв. и 4,00 лв. в зависимост от времепътуването, което е избрано.

Цената на свободните абонаментни карти също не е променена. Абонаментните карти се закупуват от пунктовете на „Градски транспорт“ ЕАД.

Препоръчваме на гражданите и гостите на гр. Варна, ползващи обществен транспорт, да си купуват абонаментни и предплатени карти, както и да ползват мобилното приложение. Купуването на хартиен билет от машините за продажба на билети се препоръчва да се ползва само при липса на закупена карта и при инцидентни пътувания, посочват от общинското предприятие.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гларус

    10 5 Отговор
    Това е пълен абсурд! Оставка и отново билета по левче, нищо че и тогава не го плащах
  • 5 Жоро

    12 0 Отговор
    A едно време градския транспорт, здравеопазването бяха безплатни ! И имаше работа за всички. И пак се крадеше, ей така за спорта. Ганчовска работа..

    Коментиран от #6

  • 6 Да Бе

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    Безплатен е бил само в промития ти мозък. Безплатен обяд няма. Все едно сега аз да ти кажа, че на пенсионерите държавата им раздава Ей Така едни ПАРИ.
  • 7 От Варна

    7 1 Отговор
    Това е поредното “преджобване” на населението. Как може да се сравняван разстоянията във Варна и София? Слизанено до центъра от който и да е квартал на Варна е между 15 и 30 минути. Не коментирам селата. А тази идея за един час давност на билета е най-голямата глупост. Почти никога не се ползва, защото никой не пътува просто да се повози, а отива с някаква цел и по работа, което отнема време. Но нали трябва да се вдигнат заплатите на безбройните контрольори, всички бивши продавачи на билети в автобусите, преди въвеждането на машините. Въобще не са съкратени тези служители с т нар. Автоматизация, само са преназначени. А самите машини за билети в автобусите и неудобствата от тях са друга тема за обсъждане!

    Коментиран от #8

  • 8 Георги

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "От Варна":

    Това,че ти не ползваш билета един час не значи, че други хиляди не се възползват от това. Това е измислено много добре,или по точно е приложено много добре,за което благодаря. Австрийски модел
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ало ало

    5 0 Отговор
    А знаете ли в Карлово колко струват билетите които са за околните села?Бях2.80лв сега от 1този месец са 3.40лв.Растоянието е от 15-20 км от Карлово.Представяте ли си?
  • 11 Потъроевша

    4 0 Отговор
    То да е само билет а Ен 3.Ви взима изравнителен сметка 28 лева защото трябва да спечелят още Егати ограбването
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове