Last news in Fakti

3 Юни, 2013 08:41 9 819 4

Потоп от Средновековието в Германия, Австрия, Полша и Чехия - Видео

  • наводнения-
  • германия-
  • полша-
  • чехия-
  • австрия
Потоп от Средновековието в Германия, Австрия, Полша и Чехия - Видео - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Незапомнен от Средновековието потоп заплашва Германия, Австрия, Полша и Чехия, съобщават световните агенции. След близо едноседмични незапомнени дъждове стотици акра земя са залети. Най-малко 5-ма са загинали, а други 8 са изчезнали при наводненията в Централна Европа, отбелязват световните агенции. 

Хиляди хора бяха евакуирани в някои части на Германия, Австрия, Полша и Чехия.

Наводненията в южните и източни части на Германия достигат рекордни мащаби. Положението е особено критично в Пасау и Розенхайм, а голяма част училища в Бавария остават затворени. Местните власти в Пасау, където се събират три реки - Дунав, Ин и Илц, следят с тревога покачването на нивото им. Поискана е помощ от военните, защото бедствието може да премине рекорда от 2002 г.

Тежко е положението и в провинция Саксония. Метеоролозите прогнозират, че дъждовете ще продължат, а в

Според прогнозите на Немската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), който се намира във Великобритания, се очаква водното количество в българския участък на река Дунав да започне да се повишава в края на тази седмица, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Данните показват, че около 9 юни т.г. в горното течение на българския участък водното количество ще достигне средния праг (симулирано водно количество с период на повторение веднъж на 2 години).

Обявен е жълт код - повишено внимание на оперативните органи за защита при наводнения в зависимост от по-нататъшното развитие на високата вълна.

МОСВ изпрати предупреждение до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката - Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ „Козлодуй“.

Централна Саксония няколко хиляди души са без електрозахранването.

В Бавария и Саксония са измерени валежи от 15 литра на 1 кв. м.

В Чехия бе обявено извънредно положение, което е в сила за почти цялата територия на страната. В 50 чешки града е обявена най-високата степен на тревога. Премиерът Петър Нечас обяви извънредно положение заради първите жертви от наводненията. Пораженията от стихията се оценяват на милиарди чешки крони.

Застрашен е историческия център на Прага. Заради бедствието не работят станции на метрото, част от магистралите са затворени, а някои от влаковете са отменени. Евакуирани са и болници, което не беше предприето при предишното наводнение през 2002 г.

В Прага са затворени училища и детски градини. Властите призовават столичани да следят официалните информации и да оказват пълно съдействие.

Петър Нечас уточни, че около 2000 военни са готови са бъдат изпратени в помощ на онези 300, които вече се борят със щетите.

В българското посолство в Чехия до този момент не са постъпили данни за пострадали български граждани, съобщиха от МВнР.

В Полша наводненията са засегнали предимно югозападната част на страната. Речните води продължават да се покачват и в някои части на Австрия, като в много населени места е обявена евакуация. Съобщава се за най-малко един загинал, а двама са изчезнали. Не се движат влаковете към западните части на Австрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vladimir Yosifov

    1 1 Отговор
    Кураж !
  • 2 Пламен Пепелов

    0 1 Отговор
    тая статуя изглежда, че не е случайно да стои там, седи и се моли във водата :)
  • 3 Румен Янев

    1 2 Отговор
    Поне природата е що-годе благосклонна към нас за разлика от политиците които са си цяло бедствие
  • 4 Симеон Тасев

    0 1 Отговор