Last news in Fakti

4 Юни, 2013 13:08 9 319 3

Наводненията в Европа - най-страшните от 70 години насам

  • наводнения-
  • европа-
  • германия-
  • австрия-
  • чехия
Наводненията в Европа - най-страшните от 70 години насам - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Положението в Европа заради наводненията остава критично. Това са най-страшните наводнения заливали стария континент от 70 години насам, пише АП.

Покачващите се води на реките Дунав, Илц и Инн са залели части на Германия, Австрия, Швейцария и Чехия след дни на проливни дъждове. Най-малко 10 души са загинали и девет са изчезналите в Германия, Австрия, Швейцария и Чехия.

Магазини и училища са затворени, а пътният и железопътен транспорт не функционират в Чехия, Австрия и Германия. Властите във всяка една от страните са взели спешни мерки за справяне със ситуацията, пише „Гардиан“.

Обилните валежи предизвикаха кошмарни спомени от наводненията през 2002, когато загинаха десетки в региона, включително 17 души в Чехия.

Град Пасау в югоизточна Германия е един от най-тежко пострадалите от наводнения, които заляха централна Европа след проливните дъждове през последните дни.  Градът е напълно наводнен и недостъпен. Спасителите използват лодки, за да евакуират жителите от наводнените части на града. Нивото на водата там не е достигало такива нива от 16-ти век насам. 

"Ситуацията е изключително драматична," Хербърт Зилингер, говорител на кризисния център в Пасау, пред Асошиейтед Прес.

Заради силните наводнения без електричество останаха най-малко 14 000 души в източните райони на Германия. На много места в страната се очаква фатално вдигане на нивата на реките.

"Ние сме в шок. Ние трябваше да напусне дома си без да ни мигне окото!", заяви жена в източния германски град Дрезден, които са били силно повредени през 2002 г.

Тя и бебето й прекарали нощта в читалище, като хиляди други евакуирани в източната част на Саксония, където спасителните операции на полиция и войници са били възпрепятствани от прекъснатото електричество.

Някои 2500 души бяха евакуирани от силно засегнатия град Грима, близо до Лайпциг.

Германският канцлер Ангела Меркел започва обиколка в пострадалите от наводненията райони.

Опасно е положението с придошлите реки и в Чехия, където наводненията вече отнеха живота на 7 души. Властите бяха принудени да изпуснат язовир, което освободи огромно количество вода към столицата Прага.

Чешкото правителство обяви извънредно положение в неделя. Над 7000 души бяха евакуирани от домовете си, като днес се очаква да бъдат евакуирани още стотици.

Нивото на река Вълтава продължава да се покачва с около 20 сантиметра в час. 2 800 метра вода за секунда минават през историческия център на чешката столица, което е 10 пъти повече от нормалното.

Наводненията, причиниха хаос в Зоологическата градина на Прага, където около 1000 животни бяха преместени на по-високо място, заради придошлите води на река Вълтава.

Късно снощи властите наредиха да започне изпускане на водата от язовирите. Почти целият централен район на чешката столица е наводнен. От Гражданска защита поставиха метални заграждения и чували с пясък, но те не успяват да спрат прииждащите води.

В Австрия жертвите на наводненията са две, но още двама се водят изчезнали.

В Австрия, стотици са евакуирани след като свлачища застрашиха домове, най-вече около западния град Залцбург и на север.

Властите в Австрия предупредиха, че Дунав и река Инн може да покачат нивата си над тези от 2002 г., когато страната отчете над 7,5 милиарда евро за възстановяване  на щетите от тогавашното наводнение.

В Швейцария до момента има информация само за един загинал.

Метеоролозите дават надежда, че в близките дни валежите ще спрат и обстановката постепенно ще се нормализира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел Петров

    3 1 Отговор
    Господ да пази България от такива наводнения,че както сме бедни никога няма да се оправим!
  • 2 иван иванов

    2 1 Отговор
    'Метеоролозите дават надежда, че в близките дни валежите ще спрат и обстановката постепенно ще се нормализира.'

    НАТО през 1990г. официално обяви, че до 2025г. контрола над климата ще е напълно в техни ръце. Това означава, че отдавна е напълно в техни ръце. Като има официални визити, даже спират дъжд ако поискат с климатичните им оръжия, но сега така наречените метеоролози, които са пионки на ционистите, се били надявали моля ти се да спрели дъждовете.... дали още има малоумници които да вярват в 'природни стихии'. Вече е доказано в световен мащаб че земетресението от 11 03 2011г. е изкуствено предизвикано. Всичко е геополотически интереси. Владееш ли климата - владееш света, елементарно е. Климатичното оръжие - факт.

    Коментиран от #3

  • 3 Иван Иванов

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "иван иванов":

    Съименнико...... ти си за психодиспансера.