Last news in Fakti

5 Юни, 2013 10:44 1 423 0

Расте броят на жертвите на наводненията в Европа

  • германия
Расте броят на жертвите на наводненията в Европа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко осем души са загинали, а други четирима се водят за безследно изчезнали при незапомнените наводнения в Чехия. Спасители откриха в река Мале Лабе в Стражин тялото на мъж, съобщи говорителят на месната полиция.

В Европа общо 12 души са станали жертва на бедствието.

По последни данни спасителите са евакуирали в Чехия 8430 души. Метеоролозите прогнозират, че нивото на водата в реките ще продължи да се покачва, но вече в северната част на Чехия и в Моравия.

Ситуацията в Чехия бавно започва да се нормализира. Нивото на водата на река Вълтава в Прага спада.Големи райони на чешката столица са наводнени, но дигите са предпазили историческия център. За пълната нормализация на ситуацията в Чехия ще е необходима една седмица, смятат специалистите.

Германия мобилизира армията заради наводненията в страната. Канцлерът Ангела Меркел обеща помощ в размер на 100 млн. евро за пострадалите региони.

Повишаващите се води на реките Дунав и Елба застрашават градовете на север.

Повече от 4 000 военнослужещи в Германия бяха мобилизирани, за да помогнат на хората да се евакуират. Дрезден се подготвя за ниво на водата 5 метра повече от нормалното.

Властите в Саксония предупредиха, че реките ще стигнат нива, по-високи отколкото при най-големите наводнения през 2002 година. Основни пътни артерии са затворени, а железопътния транспорт в много райони не се движи. Хиляди домакинства са без ток.

Унгария и Словакия обявиха извънредно положение заради рекордно високото ниво на Дунав. В столиците на двете държави - Будапеща и Братислава, които са разположени на реката, се строят пясъчни диги. Очаква се там най-високите нива на реките да бъдат достигнати в четвъртък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА