Last news in Fakti

23 Май, 2022 12:43 781 4

Сърбия: Каква може да е причината за фалшивите бомбени сигнали?

  • сърбия-
  • бомби-
  • сигнали-
  • фалшиви-
  • власти-
  • вучич

Мотивите за тези сигнали все още са само в областта на догадките, но последиците са осезаеми

Сърбия: Каква може да е причината за фалшивите бомбени сигнали? - 1
Снимка: БГНЕС

През последните три месеца Сърбия е залята от фалшиви сигнали за поставени бомби на най-различни обществени места, предимно в Белград. Досега властите са установили няколко имейл адреса, от които са изпратени сигнали. Мотивите за тези сигнали все още са само в областта на догадките, но последиците са осезаеми.

Най-напред се появиха предупреждения за експлозиви в самолетите на Еър Сърбия (Air Serbia) по маршрута Белград- Москва. След това постепенно ситуацията ескалира и почти ежедневно се съобщава напоследък за бомби, поставени в стотици училища, в търговски центрове, под мостове, гари и дори в болници и зоологическата градина в Белград. Тези сигнали идват до електронната поща на съответните институции, които се евакуират, работата им е блокирана, учебният процес е нарушен и в някои случаи се преминава към онлайн обучение. Всички сигнали досега са били фалшиви.

Властите съобщиха миналата седмица, че са установени 19 имейл адреса, от които са изпращани сигнали за поставени бомби.

Осем такива заплахи са изпратени от Полша, четири от Гамбия, по две от Иран и Нигерия и по една от Украйна, Словения и Русия, уточни сръбското МВР.

Вулин: Това е вид психологическа война, съвременен тероризъм

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин каза, че предупрежденията за експлозиви не могат да бъдат спрени и сравни обстановката със ситуацията с коронавируса, като допълни, че се налага да се живее с тези заплахи, тъй като “в един ден да прегледаме няколко хиляди обекта, физически е невъзможно.“

Това е вид психологическа война, съвременен тероризъм, плашещо е. Не могат да бъдат спрени тези сигнали, а можем само да засилим превенцията, каза той пред сръбската телевизия ТВ Първа.

Според него става дума за терористична заплаха за цяла Сърбия.

Министърът отбеляза още, че в много от фалшивите сигнали като причина за поставянето на бомбата се посочва, че Белград не е въвел санкции срещу Москва във връзка с руската инвазия в Украйна.

Според сръбския премиер Ана Бърнабич многобройните сигнали за поставени експлозиви в страната са натиск от чужбина заради отказа на Белград да наложи санкции на Москва.

Сърбия, която е страна кандидат за членство в ЕС, е традиционен съюзник на Русия и поддържа тесни политически и военни отношения с Москва.

През април сръбският президент Александър Вучич обвини Украйна и неидентифицирана държава от ЕС, че стоят зад поредица от фалшиви бомбени заплахи срещу самолети на "Еър Сърбия", изпълняващи полети от Белград до Москва. Украйна отхвърли тези твърдения като "безпочвени“.

Какво мислят специалисти и анализатори

Специалисти и анализатори също свързват санкциите срещу Москва с вълната от фалшиви бомбени заплахи в Сърбия.

Преподавателят от Факултета по сигурност на Белградския университет Горан Мандич посочи пред сръбската секция на Би Би Си, че сигналите започват да заливат страната, когато е станало ясно, че Сърбия няма да въведе санкции срещу Русия и една от причините за фалшивите заплахи би могло да бъде точно това.

Според Саша Живанович от Института за мениджмънт на сигурността също най-вероятната причина за фалшивите сигнали са санкциите срещу Москва. Той поясни пред телевизия Ен1, че мейлите с фалшиви сигнали не се изпращат от обикновени хора, тъй като те могат да бъдат заловени лесно. По думите на Живанович електронните писма се разпращат от технически грамотни хора, които използват анонимността на мрежата, освен това тези мейли могат да са изпратени от всяка страна по света и поради тази причина сръбските служби за сигурност трудно могат да ги проследят.

Джорджо Фрушоне от експертната мрежа „Глобъл инишиътив“ коментира пред Радио Свободна Европа, че сигналите може до голяма степен да са свързани непряко с конфликта в Украйна, тъй като в Сърбия непрекъснато се говори натиск както от ЕС, така и от Русия.

Създава се ситуация на обща опасност, за да се докаже, че Сърбия няма избор, че трябва да се съобрази с ЕС и да въведе санкции срещу Русия. По такъв начин властите не носят пряка отговорност, тъй като ще продължат да пробутват на гражданите историята, че държавата е била принудена да направи такъв избор, казва Фрушоне.

Последиците от вълната фалшиви сигнали за бомби

Нито един сигнал досега не е бил истински, но това не означава, че Сърбия не търпи материални и нематериални щети от лавината от фалшиви бомбени заплахи.

Още при появата на първите фалшиви предупреждения вътрешният министър Вулин заяви, че това е икономическо нападение срещу Сърбия.

Горан Мандич от Факултета по сигурност на Белградския университет също обръща внимание на този аспект на бомбените заплахи, като изтъква, че те нанасят огромни финансови загуби – от спирането на работата на летищата и търговските центрове до ангажиране на съответните специални полицейски части и загуба на учебни часове за учениците.

За полицията всеки сигнал означава излизане на екипите на терен, евакуация на гражданите и съответно претърсване на обекта.

По думите на специалиста по киберсигурност Адел Абусара пред Дойче веле това води до изчерпване на системата.

Не можете да имате достатъчно хора, за да отговаряте на сто фалшиви съобщения за бомби всеки ден, коментира той.

Многобройните ежедневни сигнали за бомби в училищата разстройват и учебния процес, който отскоро отново е присъствен след пандемията от коронавирус. Създават стрес за ученици, родители и учители. От министерството на образованието предлагат изгубените часове да се наваксват със съкращаване на учебно съдържание, по-дълги часове или по друг начин по преценка на училищното ръководство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    0 0 Отговор
    "Адел Абусара пред Дойче веле"

    Коментиран от #2

  • 2 ъъъ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ъъъ":

    тоз требва да е рус и със сини очи
  • 3 ГРУ ви предупреждава,че

    1 3 Отговор
    не можете да стоите на два стола и ви казва - избирайте Европа или нас !
  • 4 Тероризъм по Американски

    4 1 Отговор
    Това е тероризъм, а в случая терористите са САЩ!!!!!!! Друг освен Сащ нямат полза от тези действия.
Новини по държави: