Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Май, 2022 16:30 1 239 28

Трябва да се търсят нови начини за изхранване на света

  • глад-
  • криза-
  • украйна-
  • война-
  • ес-
  • сащ-
  • г-7-
  • оиср-
  • африка-
  • европа-
  • оон

Войната в Украйна показа, че трябва да се търсят нови начини за изхранване на света

Трябва да се търсят нови начини за изхранване на света - 1
Снимка: Shutterstock

Световните лидери се опитват да овладеят продоволствената криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, но експертите казват, че отговорът им е сериозно погрешен, тъй като повтаря провалите на счупен модел, подготвяйки почвата за подобни кризи в бъдеще, анализира европейската редакция на американския вестник "Политико"

Те вярват, че докато политиците гледат просто да излязат от кризата, те разчитат прекалено на няколко държави и шепа компании, за да изхранят света, оставяйки ги неподготвени за бъдещи сътресения. Повече от десетилетие след като светът излезе от световната продоволствена криза през 2008 г. - предизвикана по подобен начин от комбинация от нарастващи цени на петрола, суша и търговски ограничения, наложени от паникьосани правителства, включително Украйна - експерти по храните призовават политиците да преосмислят какво ядем и как го отглеждаме.

Още новини от Украйна

Всъщност те казват, че отговорът на Запада на настоящата криза - който включва разрешаване на земеделските производители да отглеждат култури върху защитена земя - вече е без значение, особено след като силната зависимост на фермерите от торове и ресурсоемки култури допринасят за изменението на климата.

"Толкова голяма част от този отговор на ЕС и САЩ е за подкрепа на система, която е счупена", каза София Мърфи, изпълнителен директор на IATP, базиран в САЩ мозъчен тръст.

Отговорът от международни организации като Г-7 и ОИСР също включва заделяне на милиони за продоволствена помощ и изготвяне на стратегии за връщане на блокираните зърнени култури на Украйна обратно в глобалните търговски вериги, както това западните страни сами да отглеждат повече зърно.

В своя план за продоволствена сигурност, лансиран в края на март, ЕС заяви, че увеличаването на производството за покриване на недостига на украинските култури - по-специално пшеницата - е "фундаментално." Неспазването на това, предупреждава Брюксел, рискува да предизвика голяма криза с глада в страните в Северна Африка и в Близкия изток, които до голяма степен зависят от вноса на храни и където много страни вече изпитваха затруднения още преди неотдавнашното покачване на цените на храните.

Но членовете от местните общности и глобалното гражданско общество в Комитета на ООН за световна продоволствена сигурност (CFS), експертно тяло, фокусирано върху местното производство на храни и политиките за продоволствена сигурност, казаха, че настоящата криза не е признак на недостиг на производство, а по-скоро на системни фактори, включително силно разчитане на торове и изкопаеми горива; наслагването на енергийната и COVID кризи; по-чести климатични бедствия; и властта за разпределяне на храна, концентрирана в ръцете само на няколко компании.

Кризата, каза Мърфи, "в крайна сметка е свързана с това, че не можем да си позволим храната, която съществува - всъщност не е налице абсолютен недостиг (на храна)".

Мърфи каза, че правителствата не са си научили урока от кризата от 2008 г.: че проблемът не е, че няма достатъчно храна.

Въпреки че се придържаме към политиката да произвеждаме повече, броят на гладните хора в света продължава да расте . "Необяснимо е, че наистина има огромен брой хора, които все още гладуват по света", каза Хана Сааринен, експерт по хранителната политика в Oxfam. "Това показва доста дълбоки проблеми в хранителната система и колко хора са зависими от тази крехка система.

Ненаучени уроци

Докато кризата набира скорост, Мърфи каза, че страните трябва да избягват възстановяването на система на прекомерно разчитане на "твърде малко страни, твърде малко компании (и) твърде малко зърнени култури".

Половината от световното селскостопанско производство се доминира само от четири основни култури: захарна тръстика, пшеница, царевица и ориз. Всички те се изнасят само от шепа страни и се търгуват само от четири мултинационални компании. Известни като ABCD на храната поради своите инициали, тези четири компании - Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill и Louis Dreyfus - притежават непропорционална сила в глобалното разпространение на храни и са спечелили "огромни" печалби от скока на цените на зърнени пазари, според S&P Commodity Insights.

Докато най-уязвимите страни и хуманитарни организации като Световната продоволствена програма наистина се нуждаят от спешни доставки в краткосрочен план, Мърфи каза, че политиците трябва да се съсредоточат върху справянето с огромната роля, която няколко големи износители играят за продоволствената сигурност на страните с ниски доходи.

Системата за доставки е изградена по такъв начин, че над две дузини страни зависят от комбинация само от Русия и Украйна за поне една трета от пшеницата си. В някои страни като Ливан и Египет тази цифра е 80 процента, докато Еритрея миналата година е доставяла цялата си пшеница от Русия и Украйна.

Така че, когато настъпи криза, тази конфигурация оставя по-бедните страни в затруднение, тъй като големите търговци се стремят да продадат каквито и да са хранителни запаси на този, който предложи най-висока цена - което често не се случва в страни с ограничени средства като Ливан и Сомалия.

"Това, което е най-опустошителното в кризата, че ви показва колко малко избор имат Ливан и Египет - всичките им яйца бяха в една кошница", каза Мърфи. Тя каза също така, че засегнатите страни не трябва да гледат на това като на "незначително и краткотрайно смущение", а като шанс да разгледат всичките си възможности. "Екосистемите на Египет позволяват голямо разнообразие от култури. Става дума и за това да има повече доставчици на пазара."

Тя добави: "Ливан не трябва да внася 80 процента от тяхната (на Русия и Украйна) пшеница. Има друга храна за ядене, която е по-питателна. Ако Украйна не може да засади своята пшеница, бихме искали да видим друга храна да се отглежда, не е задължително тя да е пшеница и не трябва да е на границата на ЕС.

Това изисква сериозно преосмисляне на начина, по който се храни светът.

Дори в моменти, когато няма суша или високи цени на храните, много страни в Африка са наводнени от евтин внос, често от ЕС и САЩ, което изкарва местните фермери от бизнеса и отслабва способността на страните да реагират на шокове.. Магдалена Акерман, експерт по продоволствена сигурност към CFS, каза, че подобни ориентирани към търговията политики "смазаха устойчивостта на регионите или способността на страните да разчитат на местно производство".

Мърфи каза също, че за да останат на повърхността, фермерите в Северна Африка все повече преминават към водно интензивно и скъпо отглеждане на плодове и зеленчуци, предназначени за Европа, "и част от това е за сметка и на основните култури "

Акерман каза, че страните трябва да диверсифицират това, което произвеждат, за да могат да разчитат повече на собствените си ферми и хранителни мрежи. В противен случай те рискуват да попаднат отново в същия капан във време, когато смущенията, свързани с биоразнообразието и климата, се ускоряват.

"Това е моментът да помогнем на хората и да изградим тази устойчивост, за която говорим, като разгледаме какво друго бихме могли да ядем и откъде другаде може да идва", каза Мърфи.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 1 Отговор
    В завода на Кирчо за мухи се правят вече проучвания на тая тема.
  • 2 Последния Софиянец

    24 2 Отговор
    В САЩ и Западна Европа се изхвърлят хиляди тонове храна на ден.Да се разпределя по справедливо.

    Коментиран от #6, #27

  • 3 Има само един начин

    18 1 Отговор
    Защо да трябва да се търсят нови начини за изхранване на света? "Не храни гладният с риба, научи го да лови риба." китайска поговорка

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Щатската мумия

    20 1 Отговор
    да даде 40-те милиарда дето са за оръжия за Украйна и проблемът е решен.
  • 6 честен ционист

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да бре, ти за "няма безплатен обяд" не си ли чувал бре, ресторантьоре?
  • 7 Трябва да се търсят нови начини за

    22 0 Отговор
    изхранване на света...съгласен съм, за това взимай те от богатите и давайте на бедните. Вземете от от онзи един процент олигарси, които държат 99 % от парите и благата на планетата
  • 8 честен ционист

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Има само един начин":

    По-вероятно да научим гладния как се става храна за рибите. Знаеш ли на Запад какво правят от рибата с кости, храна за истинската риба.
  • 9 Тошо

    13 1 Отговор
    КРИЗАТА Е ПРЕДИЗВИКАНА ОТ САЩ,А ИНВАЗИЯТА Е В ТЕХНИТЕ УСТИ.РУСИЯ ИЗВЪРШВА СПЕЦИАЛНА ОПЕРАЦИЯ И ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОБЯВИЛА ВОЙНА ЗАЩОТО ТОГАВА СТАВА СТРАШНО.
  • 10 Юсуф

    14 0 Отговор
    ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ ПО ГОЛЯМА КРИЗА НЕМЕДЛЕНО СЕ НУЖДАЕМ ОТ ДЕКИРЧОВИЗАЦИЯ.

    Коментиран от #23

  • 11 Коментар

    19 1 Отговор
    Ето и най-удачния начин:

    Всичките корпоративни алчници (гейтс, сорош, ротшилд, рокфелер, зукърбърг, безос и др.), плюс техните слуги и марионетки, моментално зад решетките, а трилионите им в полза на гладуващите народи по света!!!

    Не може на планета с ограничени ресурси да има милиардери и триолионери!
    Когато спечелите над определена сума пари, трябва да ви пенсионират и осигурят до живот и повече да не ламтите за финанси и власт!!!

    Има хляб за всички хора по земята, НО алчността на единици е безгранична! Затова световните финанси се държат от шепа хора! Крайно време е това да се промени!!!

    Ако планетата ни е достигнала етап на пренасищане с хора, тогава това да се обяви публично (а не да се създават болести за намаляне на населението), за да може да се предприемат стъпки по ограничаване на популацията!

    Ако двама родители имат по 1 дете, няма как да има положителен прираст!
    Всичко може да се постигне, стига нормалните хора по света да са обединени, а не да бъдат добитък на шепа сатанясали, алчни подчовеци!!!
  • 12 Сатана Z

    9 2 Отговор
    Абе,за каква нова концепция на изхранване говорите?Вие не сте виждали чернокожите какъв апетит имат.Да им зависи човек.Те винаги са гладни и любимото ястие на всеки уважаващ себе си цветнокож е "пържено пиле".Виждал съм как изяждат и кокалите.
    Не обичат да готвят вкъщи или само в краен случай.Дори една "фамилна кофа"меню с пилешко от KFC не може да им се опре.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    14 0 Отговор
    Ако продължаваме да изхранваме тези,които не могат сами да се изхранват,те ще продължат да се плодят.Вместо храна им дайте презервативи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 незнайко

    15 0 Отговор
    Трябва да се спре безразборното раждане в света на БУРКИТЕ !!! Войната няма нищо общо с изхранването на света !!! Даже племената в изостаналите страни ходят с открити лица !!! Докато самопровъзгласилата се за лидер на света страна САЩ не бъде спряна да създава конфликти по света няма да има оправия !!! Знаете ли колко храна хвърлят в САЩ ??? НЕ ЗНАЕТЕ !!! Да се бориш срещу глада и да хвърляш храна и жив ПОПУЛИЗЪМ !!!

    Коментиран от #22

  • 17 Грульо

    9 1 Отговор
    В Африка за 50 години населението се е увеличило 5-6 пъти, кой да копа и да го храни? Те повечето са под 20 години, сами не могат дневната дажба да си изработят. Освен да им направят ферми за хлебарки и да ядат протеинови фафли.

    Коментиран от #26

  • 18 Бай Манчо

    7 1 Отговор
    Хайде започнаха със зомбирането показвайки ни гладни негърчета - ООН да си свърши работата - да платят за пшеницата в рубли както е условието - в ДНР има достатъчно . Клоуна да не се ослушва - сделката пшеница за оръжие е неприемлива
  • 19 майтаки

    9 1 Отговор
    Търсят се таратанци... Единственото което се търси е начин да се окрадат ресурсите на Русия, че са над 50% от всички световни, пък на САЩ се поизчерпаха.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 От страни

    6 0 Отговор
    Виж колко са нахални - забатачиха световната икономика докараха до глад даже такива държави като Америка и Германия а сега ги е било грижа за гладуващите деца в Африка. Толкоз ги е грижа че пращат Бил Гейтц да ги мори с ваксините си.
  • 22 Статистик

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "незнайко":

    Само в САЩ ДНЕВНО се изхвърлят 20 МИЛИОНА ТОНА храна с изминала годност!! Така се борят с глада по света!!!
  • 23 Дедо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Юсуф":

    И от деококорчовизация!!!
  • 24 Димов

    6 0 Отговор
    Капитализмът пречи. Чрез него материалните блага биват разпределяни крайно небалансирано. Едни трупат за сметка на други.
  • 25 СОДОМИТ

    7 0 Отговор
    А КВА СТАНА ТЯ РУСИЯ И УКРАЙНА ХРАНЯТ СВЕТА АМИ СВЕТА ДА ПЛАЩА КАКТО ИСКАТ ТИЯ ДЕТ ГО ХРАНЯТ И ДА СЛУШКА ЩОТ КАТ НЕ СЛУШКА НЯМА ДА ПАПКА ИЛИ ЩЕ ПАПКА НА МЪСК МАРСИАНСКО ЖИТО ИЛИ КАЙМА ОТ РЕЦИКЛИРАНИ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ И СМАРТФОНИ А МОЖЕ ДИРЕКТНО ДА ПАПКА ОНЛАЙН НАЙ НА КРАЯ СВЕТА СТАВА НОРМАЛЕН / МОЖЕ ДА ПАПКА И ДОЛАРИ С КЪРИ /
  • 26 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Грульо":

    Всъщност точно това е решението. Както и ГМО. Това ни чака и нас в недалечно бъдеще.
  • 27 А не

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Има някой видове човеци които колкото повече ги храни, толкова повече се развъждат.
  • 28 Коко

    0 0 Отговор
    И сега като огладнее светът щатите 10 метров зид ще трябва да вдигнат и то от всичките си страни. И пак ще бъдат изпапкани!