Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Май, 2022 17:05 2 457 30

Украйна призна за 87 загинали при руски удар върху казарма

  • украйна-
  • война-
  • загуби-
  • жертви-
  • град десна-
  • володимир зеленски

Киев призна най-тежката си военна загуба от едно нападение по време на войната в Украйна в понеделник, като заяви, че 87 души са били убити миналата седмица

Украйна призна за 87 загинали при руски удар върху казарма - 1
Снимка: БГНЕС

Киев призна най-тежката си военна загуба от едно нападение по време на войната в Украйна в понеделник, като заяви, че 87 души са били убити миналата седмица, когато руски сили удариха казарма, в която се помещават войски в тренировъчна база в северната част на страната, предава Ройтерс.

Разкриването, че десетки са били убити при атаката, демонстрира способността на Русия да нанася големи поражения, дори далеч от фронта. Преди това Киев каза, че осем души са загинали при ракетния удар на 17 май в казармата в град Десна.

"Днес завършихме работата в Десна. В Десна, под развалините, имаше 87 жертви. Осемдесет и седем трупа", каза президентът Володимир Зеленски по време на реч чрез видеовръзка пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Тогава Москва каза, че е ударила тренировъчна база с ракети с голям обсег. Броят на загиналите, обявен от Зеленски в понеделник, е повече два пъти повече от броя на убитите при подобна атака срещу украинска тренировъчна база в Яравов в Западна Украйна през март.

"Историята е в повратна точка... Това наистина е моментът, в който се решава дали грубата сила ще управлява света",каза Зеленски в обръщението си, призовавайки за максимални икономически санкции срещу Русия.

В последните сражения на фронта Киев каза, чеукраинските военни са успели да отблъснат руската атака срещу Северодонецк , източен град, който се превърна в основна цел на офанзивата на Москва, след като превзе Мариупол миналата седмица.

Руските сили се опитаха да щурмуват Северодонецк, но не успяха и се оттеглиха, съобщиха от кабинета на Зеленски. Москва иска да превземе града, докато се опитва да обгради украинските сили и напълно да превземе изцяло Донецка и Луганска области в Донбас, към, които имат претенции проруските сепаратисти , контролиращи столиците им.

Тъй като Москва превзе Мариупол миналата седмица след тримесечна обсада, но загуби територия другаде, войната в Украйна навлиза, според някои западни военни анализатори в нова фаза: сериозен руски опит за превземане на Донбас, преди Москва да премине към към защита.

Информацията на украинците се потвърждава от наблюденията на Института за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон, който в сутрешната си сводка заявява, че вчера, 22 май, руските сили са постигнали само минимални успехи в Източна Украйна. Те съобщават обаче, че руските войски са си върнали Рубижне в северната част на Харковска област. Руските сили вероятно ангажират допълнителни подкрепления, за да задържат позициите си на западния бряг на река Северски Донец, северната част на Харков - вместо да се изтеглят отвъд реката, за да я използват като отбранителна позиция - за да предотвратят по-нататъшно украинско напредване на север или на изток, което би могло да застраши руските комуникационни линии към оста Изюм.

Руското настъпление в района на Попасна показва опит да се открие нова линия на настъпление северно от Попасна, за да завърши обкръжаването на Северодонецк. Едновременно с това те се придвижват на запад към Бахмут. Малко вероятно е обаче руските сили да са в състояние да осигурят пълен ресурс за двете линии на настъпление едновременно.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТтттТ

    72 7 Отговор
    Призна??? И то това е само 0,1% от украинските жертви...Къдрави ги направиха руснаците -с 4 пъти по-малко войска ги лупат като маче о дирек.В Украйна вече върви трета масова мобилизация-ако нямаха загуби нямаше и мобилизация да има...

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 vvvvv ннн

    51 6 Отговор
    Вече е ясно, чу войната свършва в рамките на месец-два. Но ще има още безсмислени жертви в угода на бюрократите в Брюксел и Вашингтон. Те си гледат войната само на телевизори и деца им не ходят там
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Лисан

    48 6 Отговор
    Абе, в Украйна само тренировъчни бази ли имат?
    И какво тренират?
    Треньорите с каква националност са?
    Приемат ли със скъсани менискуси?
  • 10 az #Контрапропаганда

    57 6 Отговор
    А сега реалните факти:
    1.Северодонецк ще бъде освободен в най-скоро време. Там ВСУ са обречени. Пътят им за отстъпление е отрязан.
    2.В момента тече операцията по освобождаване на Лиман.
    3.ВСУ панически бяга от Светлодар, по-късно днес или утре там капанът ще хлопне и който от ВСУ все още не е спасил кожата с бягство, ще попадне в поредното обкръжение.
    4.Започна щурмът на Авдеевка.

    В общи линии както още миналата седмица писах Донбаския фронт за Киев се разпада!

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 а уж

    30 4 Отговор
    Печелеха информационната война украинците.Даже и там губят катастрофално.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Таласъма

    29 6 Отговор
    До момента Украйна упорито и мащабно крие истинския брой на жертвите си на фронта. За целта убитите и пленени украински войници се обявяват за изчезнали, а труповете от бойното поле не се прибират.
    Организация на майките на украинските военни обяви, че вече има над 120 000 изчезнали техни чеда. Нещо повече, тази организация се е свързала с организацията на руските войнишки майки. Те са разменили списъците с пленените украинци и руснаци и работят за организиране на размяна.
    Ако украинските власти продължават с политиката за обявяване на убитите като безследно изчезнали, ще последва сваляне на правителството от украинските майки
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 аууу

    7 3 Отговор
    казармата не беше ли на 6тия етаж на блока?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Митраджия

    6 18 Отговор

    До коментар #10 от "az #Контрапропаганда":

    В общи линии

    Танкове - 1293
    БТР - 3166
    Самолети - 204
    Хеликоптери - 170
    Над 29000 орки закичени с медали посмъртно ...

    Всичко върви по план ,като при Харков ...

    Коментиран от #22, #28

  • 22 Попиляха ги

    13 4 Отговор

    До коментар #21 от "Митраджия":

    Не знам точно какво смяташ но преди един месец руснаците обявиха точните жертви на украина.24 000 имена,звание,кога е роден и точно кога е умрял и къде е погребан.

    Коментиран от #27

  • 23 Таласъма

    14 4 Отговор
    Междувременно украинската отбрана пред Донбас продължава да се разпада . Милициите на ДНР и ЛНР и руските части минават в настъпление при Попасна, Кр.Лиман, Северодонецк.
    На а фронта при Хора арков руски атабарми си е възвърнала три от петте завзети от украинците населени места и продължава настъплението си
  • 24 Лобут за кочината Рассия

    5 12 Отговор
    От няколко сериозни източника, включително и руски дойде информация за струпване на значителни украински сили в зоната между Кривой Рог и Миколаев. Руснаците пишат за 32 БТГ (между 15 и 25 000 души). Дали предстои украинска контраофанзива или напротив частите са подготвени за нова руска офанзива на запад предстои да видим. При всички случаи това е най-голямата концентрация на украински сили извън донбаската армейска групировка.

    Коментиран от #29

  • 25 Чичо Дончо каза

    11 2 Отговор
    Укрите са обградени в Северодонецк.Съпротивата им е безмислена.
  • 26 Чичо Дончо каза

    9 2 Отговор
    Русия още не ги е почнала както трябва.Колко странно ,че на същата територия след 1917 г се водят подобни битки между болшевиките и армията на Врангел
  • 27 лкйхгф

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "Попиляха ги":

    С една подробност- това са убитите осраинци които са идентифицирани по един или друг начин. И за тези хора осраинската армия най-нагло лъже, че са "изчезнали"- публикуваните списъци бяха източени от осраинското МО... По данни на руснаците те самите са закопали поне още 15 000 жертви без имена и цифрата става гнусна...
    Колко още са закопали самите осраинци не е ясно, но "според достоверни източници в осраинското МО" вече цифрата 50 000 жертви е прескочена, ранените са над 130 000, дезертьорите са над 30 000, случаите на ликвидирани командири са стотици, а предалите се в плен са над 10 000... Танкове и самолети дори и да им се доставят то вече няма кой да ги управлява- танкиста и пилота обичайно си загива с техниката. Общо взето 1/3 от армията на Осраина е ликвидирана, командният състав бива линчуван честичко и вече дори заградителните отряди не помагат много + бонус => специалистите (пилоти, танкисти, артилеристи) силно намаляват с всеки ден и няма кой да ги подмени
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Каниба

    1 1 Отговор
    Окоайна ако признае всичкиье лъжи дето ги отричала, прикривала или измтсляла, то би се самосизирала до самоосъждане на саморазстрел наа върхушката на Окраина!!!
Новини по държави: