Last news in Fakti

25 Май, 2022 16:01 976 3

Маркос младши е провъзгласен за следващия президент на Филипините

  • филипини-
  • президент-
  • маркос-
  • младши-
  • нов-
  • избори

Това стана 36 години след като неговият баща диктатор беше свален от власт от продемократично въстание

Маркос младши е провъзгласен за следващия президент на Филипините - 1
Снимка: БГНЕС

Фердинанд Маркос младши беше провъзгласен за следващия президент на Филипините на съвместна сесия на Конгреса и Камарата на представителите след неговата убедителна изборна победа. Това стана 36 години след като неговият баща диктатор беше свален от власт от продемократично въстание, предаде Асошиейтед прес.

Сенатът и Камарата на представителите също така утвърдиха убедителната победа на неговата спечелила отделни избори вицепрезидентка Сара Дутерте-Карпио. Тя е дъщеря на настоящия президент Родриго Дутерте, чийто бурен шестгодишен мандат приключва на 30 юни.

Те ще водят държава, пострадала от въведени заради КОВИД-19 локдауни, в която се ширят смазваща бедност, дълбоки неравенства, мюсюлмански и комунистически въстания, престъпност и политически разделения, които бяха допълнително разпалени от изборите на 9 май, отбелязва АП.

Присъстваха 92-годишната майка на новия лидер - Имелда Маркос, съпругата и семейството му. Церемониално, ръцете на Маркос младши бяха вдигнати от председателите на Сената и Камарата на представителите под аплодисментите на аудиторията, в която имаше и дипломати. "Смирен съм", каза той по-късно пред репортери. "Благодаря на нашия народ и освен това ви обещавам, че може не винаги да сме съвършени, но винаги ще се стремим към съвършенство", добави Маркос младши. "Молете за мен и ми пожелайте успех. Искам да успея, защото, когато президентът се справя добре, страната се развива добре", каза той, без да отговаря на въпроси.

Маркос младши е бивш губернатор, конгресмен и сенатор и отказва да признае или да се извини за широкоразпространените нарушения на човешките права по време на управлението на неговия баща, посочва АП. След като встъпят в длъжност към него и Сара Дутерте вероятно ще бъдат отправени искания за започване на съдебни преследвания срещу настоящия президент. Причина са хилядите убийства на предимно бедни заподозрени по време на продължилата години война срещу наркотиците, започната от неговото управление.

По време на предизборната кампания президентската двойка избягваше спорните въпроси и се съсредоточи върху призиви за национално единство, въпреки че по време на управлението на бащите им бяха създадени някои от най-сериозните разделения в историята на страната. Маркос младши призова да бъде съден "не според предците ми, а според делата ми".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идеално

    1 9 Отговор
    Още един антипутинист взе властта
  • 2 челен опит

    7 0 Отговор
    Голяма демокрация, голямо нещо.
    Той тоталитарист е ама наш.
  • 3 Родриго Дутерте

    2 1 Отговор
    Много казват, че ние с Путин сме убийци. Аз отдавна съм признал, че наистина убивам. Но аз убивам престъпници. Не убивам деца и старци.
    /Президента на Филипините Дутерте е обвиняван в гибелта на над 6000 човека при извънсъдебни разправи с наркотрафиканти и наркозависими във Филипините. Той е признал, че лично е убил трима трафиканти на дрога./